Margarita truskawkowa
- Truskawki (400 g)
- Tequila - 4 kieliszki (100 ml)
- Limonka (50 g)
- Lód (200 g)
- Cukier (50 g)
Przepis na margarita truskawkowa krok po kroku
Truskawki świeże wyszypułkuj umieść w pojemniku do blendera razem z lodem i cukrem i zblenduj, aż powstanie gładki mus.
Wyciśnij sok z limonki, dodaj do niego tequile i wymieszaj z musem truskawkowym.
Brzeg kieliszka do margarity zanurz w soku z limonki a potem w cukrze. Do kieliszka wlej koktajl.
Więcej informacji na temat margarity truskawkowej
Margarita truskawkowa to pyszny drink na bazie świeżych truskawek. Margarita jest drinkiem, który powstał w Meksyku. Przepis na truskawkowego drinka jest bardzo prosty do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia barmańskiego aby go przygotować. Składniki spożywcze z których zrobisz dobry drink margarita to: truskawki świeże, tequila, cukier, lód, limonka.
Jak zrobić truskawkowy drink margarita? Truskawki umyj i oczyść z szypułek. Umieść je w pojemniku do blendera, dodaj cukier, lód i zblenduj aż powstanie gładki mus. Wyciśnij sok z limonki, wymieszaj go z tequilą i dodaj do musu truskawkowego. Kieliszek do margarity przygotuj w następujący sposób: brzeg kieliszka zanurz w soku z limonki a potem w cukrze. Wlej do kieliszka mus truskawkowy.
Do przygotowania drinka poza sezonem na truskawki możesz go przygotować z owoców mrożonych, pomiń wtedy dodatek lodu, a w zamian za to wlej 100 ml wody do mrożonych truskawek.
Truskawki są owocami bardzo popularnymi, chętnie jest spożywamy gdy nadchodzi na nie sezon. Truskawki są źródłem witaminy C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem oraz składnikiem potrzebnym do syntezy kolagenu w naszym ciele. Truskawki są owocami z niskim indeksem glikemicznym, zawierają też mało kalorii i dużo błonnika dlatego są idealne w dietach redukcyjnych.
Tequila jest alkoholem wysokoprocentowym, pochodzącym z Meksyku. Jego nazwa pochodzi od nazwy miasta w którym jest produkowany. Powstaje poprzez destylację sfermentowanego soku z agawy. Agawa jest rośliną o wielu odmianach, wiele z nich jest bogata w cukier. Tequila oryginalna jest alkoholem, którego miejscem produkcji oraz butelkowania jest Meksyk. Wyróżniamy dwa rodzaje tequili oro i blanco, różni jest to że pierwsza dojrzewa w drewnianych beczkach natomiast druga butelkowana jest od razu po procesie destylacji. Margaritę podaje się w specjalnych kieliszkach z niską lecz szeroką czaszą.
Podsumowując smaczny drink z truskawkami wspaniale będzie nadawał się na imprezę z koleżankami. Dobry drink jest orzeźwiający i wspaniale truskawkowy. Tequila jest tradycyjnym alkoholem meksykańskim.
Alergeny w margaricie truskawkowej
Lista alergenów dla margarity truskawkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na margarita truskawkowa
Wartości odżywcze margarity truskawkowej
Margarita truskawkowa to koktajl na bazie alkoholu który powinny spożywać tylko osoby pełnoletnie. Truskawki zawierają dużo witaminy C. Alkohol natomiast powinniśmy spożywać jak najrzadziej się tylko da.
Energia i białka
(175g)
Węglowodany
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Witaminy
(175g)
Składniki mineralne
(175g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.