Przepis na margarita truskawkowa krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
blender, pojemnik blendera, kieliszek do margarity

Truskawki świeże wyszypułkuj umieść w pojemniku do blendera razem z lodem i cukrem i zblenduj, aż powstanie gładki mus.

Wyciśnij sok z limonki, dodaj do niego tequile i wymieszaj z musem truskawkowym.

Brzeg kieliszka do margarity zanurz w soku z limonki a potem w cukrze. Do kieliszka wlej koktajl.

Margarita truskawkowa podana jest w ozdobnym kieliszku do margarity udekorowanym cukrem.
Margarita truskawkowa
Koszt przygotowania dania
20.12 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
123 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
56

Margarita truskawkowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o margaricie truskawkowej

Margarita truskawkowa to pyszny drink na bazie świeżych truskawek. Margarita jest drinkiem, który powstał w Meksyku. Przepis na truskawkowego drinka jest bardzo prosty do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia barmańskiego aby go przygotować. Składniki spożywcze z których zrobisz dobry drink margarita to: truskawki świeże, tequila, cukier, lód, limonka.

Jak zrobić truskawkowy drink margarita? Truskawki umyj i oczyść z szypułek. Umieść je w pojemniku do blendera, dodaj cukier, lód i zblenduj aż powstanie gładki mus. Wyciśnij sok z limonki, wymieszaj go z tequilą i dodaj do musu truskawkowego. Kieliszek do margarity przygotuj w następujący sposób: brzeg kieliszka zanurz w soku z limonki a potem w cukrze. Wlej do kieliszka mus truskawkowy.

Do przygotowania drinka poza sezonem na truskawki możesz go przygotować z owoców mrożonych, pomiń wtedy dodatek lodu, a w zamian za to wlej 100 ml wody do mrożonych truskawek.

Truskawki są owocami bardzo popularnymi, chętnie jest spożywamy gdy nadchodzi na nie sezon. Truskawki są źródłem witaminy C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem oraz składnikiem potrzebnym do syntezy kolagenu w naszym ciele. Truskawki są owocami z niskim indeksem glikemicznym, zawierają też mało kalorii i dużo błonnika dlatego są idealne w dietach redukcyjnych.

Tequila jest alkoholem wysokoprocentowym, pochodzącym z Meksyku. Jego nazwa pochodzi od nazwy miasta w którym jest produkowany. Powstaje poprzez destylację sfermentowanego soku z agawy. Agawa jest rośliną o wielu odmianach, wiele z nich jest bogata w cukier. Tequila oryginalna jest alkoholem, którego miejscem produkcji oraz butelkowania jest Meksyk. Wyróżniamy dwa rodzaje tequili oro i blanco, różni jest to że pierwsza dojrzewa w drewnianych beczkach natomiast druga butelkowana jest od razu po procesie destylacji. Margaritę podaje się w specjalnych kieliszkach z niską lecz szeroką czaszą.

Podsumowując smaczny drink z truskawkami wspaniale będzie nadawał się na imprezę z koleżankami. Dobry drink jest orzeźwiający i wspaniale truskawkowy. Tequila jest tradycyjnym alkoholem meksykańskim.

Wartości odżywcze margarity truskawkowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kalorie)
70.81 kcal
123.92 kcal
Białko
0.38 g
0.66 g
Fenyloalanina
0.01 mg
0.02 mg
Brak danych dla: limonka.
czytaj dalej

Węglowodany w margaricie truskawkowej

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany
10.72 g
18.76 g
Węglowodany przyswajalne
9.55 g
16.71 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.18 g
2.06 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz
0.18 g
0.32 g
Tłuszcze nasycone
0.08 g
0.14 g
Tłuszcze nienasycone
0.11 g
0.18 g
Tłuszcze jednonasycone
0.02 g
0.04 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.08 g
0.15 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na margarita truskawkowa

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A
0.62 µg (mcg)
1.09 µg (mcg)
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina B6
0.03 mg
0.05 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina C
31.22 mg
54.63 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina E
0.01 mg
0.02 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Tiamina
0.01 mg
0.02 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.01 mg
0.02 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Niacyna
0.21 mg
0.37 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Foliany
12.50 µg (mcg)
21.88 µg (mcg)
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Beta karoten
5.38 µg (mcg)
9.41 µg (mcg)
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na margarita truskawkowa

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód
0.81 mg
1.42 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Potas
83.25 mg
145.69 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Wapń
10.12 mg
17.72 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Fosfor
13.62 mg
23.84 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Magnez
6.88 mg
12.03 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Żelazo
0.25 mg
0.44 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Cynk
0.08 mg
0.14 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Miedź
0.03 mg
0.06 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny margarity truskawkowej 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w margaricie truskawkowej

Lista alergenów dla margarity truskawkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na margarita truskawkowa

Cena przygotowania margarity truskawkowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Truskawki
400 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Tequila
100 ml
4 kieliszki
70.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.00
Za 100 ml
Limonka
50 g
2.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Lód
200 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Koszt składników
89.50
Jak oceniasz przepis na margarita truskawkowa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób