Małże
- Małże (500 g)
- Masło (50 g)
- Wino białe wytrawne (120 ml)
Przepis na małże krok po kroku
Wyrzuć niezamknięte i uszkodzone małże.
Pozostałe małże umyj
W garnku rozpuść masło i podsmaż na nim 2 posiekane ząbki czosnku.
Następnie dodaj małże i wino.
Duś na wolnym ogniu około 4 minut, aż małże się pootwierają.
Posiekaj pół pęczka natki pietruszki i dodaj do uduszonych muli. Potrząśnij garnkiem, aby wymieszać małże z natką pietruszki i sosem maślano-winnym.
Je się tylko te małże, które się otworzyły.
Więcej informacji na temat małż
Małże inaczej nazywane są mulami. Są niezbyt popularne w Polskich domach, ponieważ niewiele osób wie jak przyrządzić małże, a jest to bardzo proste. Składają się z żółtego środka zamkniętego w skorupkach, które są czarne.
Zanim przejdziemy do tego, jak zrobić małże, to musisz wiedzieć, które małże są dobre. Świeże małże powinny być przechowywane w zimnym miejscu, możesz je znaleźć na ladach wysypanych lodem i właśnie w lodzie są najczęściej przechowywane. Małże powinny być zamknięte. Jeżeli nie są zamknięte, należy puknąć małżom o blat, żeby się zamknęła. Nie zamknięte małże wyrzucamy. Do wyrzucenia są też uszkodzone, popękane małże. Gdy już mamy przygotowane same zamknięte małże to należy je dokładnie umyć, na przykład szczoteczką, żeby usunąć wszystkie zanieczyszczenia. Po oczyszczeniu małż można przejść do tego, jak gotować małże.
Ten przepis na małże składa się z masła, czosnku, natki pietruszki, małż i białego wina. Jest to chyba najpopularniejszy sposób przygotowania muli. Zaczynamy od rozgrzania masła i podsmażenia na nim posiekanego czosnku. Gdy czosnek lekko się zarumieni, dodajemy małże i białe wino. Dusimy je na wolnym ogniu, pod przykryciem około 3-4 minuty. Najlepiej obserwować czy muszle się pootwierały, ponieważ jest to sygnał, że są one gotowe. W czasie duszenia siekamy drobno natkę pietruszki. Gdy mule się uduszą, dodajemy natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. Najczęściej robi się to, potrząsając garnkiem. Dzięki temu nie tylko mule wymieszają się z natką pietruszki, ale też wleci do nich masło z winem, w którym się dusiły. W ten sposób małże są gotowe. Pamiętaj, że je się tylko te małże, które się otworzyły, zamknięte nie są jadalne i należy je wyrzucić. Jak widzisz, jest to bardzo prosty przepis, a do tego szybki i smaczny.
W lepszych restauracjach do muli możesz dostać specjalne szczypce, które umożliwią Ci wyciągnięcie muli, ale w domu możesz jeść je widelcem, przytrzymując przy tym muszlę ręką. Opcjonalnie możesz tylko pierwszą małże zjeść widelcem i dłońmi, a do kolejnych używać jako szczypiec, do wyciągania środka, muszli z pierwszej małży.
Alergeny w małżach
Lista alergenów dla małż przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mięczaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- małże
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne
Wartości odżywcze małż
Małże są potrawą, którą mogą spożywać osoby na diecie o niskim indeksie glikemicznym oraz na diecie bezglutenowej.
Energia i białka
(330g)
Węglowodany
(330g)
Tłuszcze
(330g)
Witaminy
(330g)
Składniki mineralne
(330g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.