Przepis na makowca ucieranego krok po kroku
- Masa makowa 400 g
- Mąka pszenna typ 500 400 g ok, 2,5 szklanki
- Cukier 100 g
- Masło 200 g 1 kostka
- Jajko 5 szt.
- Jogurt naturalny 60 ml 3 łyżki
- Proszek do pieczenia 10 g 2 łyżeczki
Masło roztop w rondelku i odstaw do wystudzenia.
Do dużej miski wsyp cukier i wbij jajka.
Ubijaj razem mikserem na najwyższych obrotach przez 3-4 minuty.
Zmniejsz obroty i powoli wlewaj masło, nie przestając ubijać.
Dodaj jogurt.
Stopniowo przesiewaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj delikatnie łyżką.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż ciasto.
Na wierzchu ułóż masę makową.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na ok. 40 minut.
Często zadawane pytania
-
Makowiec
-
Seromakowiec
-
Makowiec japoński
-
Makowiec zawijany
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Makowiec na kruchym spodzie
-
Makowiec z jabłkami
-
Ciasto z mascarpone i kajmakiem
-
Makowiec z jabłkiem
-
Seromak
-
Seromakowiec z gotowej masy makowej
-
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej
-
Serniko makowiec
-
Makowiec drożdżowy
-
Makowiec na biszkopcie
-
Ciasto z makiem z puszki
-
Masa makowa z mielonego maku
-
Makowiec

(liczba kalorii)
Makowiec ucierany - cechy przepisu
Więcej o makowcu ucieranym
Makowiec ucierany to świetny pomysł na pyszny, efektowny deser, który sprawdzi się jako ciasto świąteczne, ale również bez większej okazji. Mimo że ciasto z masą makową i bakaliami częściej kojarzy się z ciastem kruchym lub drożdżowym, makowiec z ucieranym ciastem jest równie smaczny, a przy tym szybki i łatwy w przygotowaniu. Dzięki wykorzystaniu gotowej masy makowej z puszki jest tak naprawdę, musisz przygotować tylko ciasto, a to nie powinno zająć Ci więcej niż 20 minut. Co prawda, skład gotowej, sklepowej masy makowej może budzić kilka zastrzeżeń, zwłaszcza w kwestii wysokiej zawartości cukru i syropu glukozowego, jednak jako okazjonalny deser, na pewno nie zaszkodzi. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makowiec ucierany, aby był naprawdę dobry, koniecznie poznaj nasz sprawdzony, prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Składniki niezbędne do przygotowania tego pysznego ciasta to mąka pszenna, masa makowa z puszki, cukier, jogurt naturalny, proszek do pieczenia, masło oraz jajka. Cukier warto natomiast chociaż częściowo zastąpić ksylitolem, aby obniżyć kaloryczność i indeks glikemiczny ciasta. Mimo że przepis na makowiec z gotową masą makową jest dość prosty, pamiętaj, że czas pieczenia to około 40 minut. Dlatego przygotowanie makowca ucieranego zaplanuj sobie odpowiednio wcześnie, aby nie stresować się, że nie zdążysz na ostatnią chwilę. Mimo wykorzystania gotowej masy, która często uchodzi za gorszą w smaku, makowiec z gotową masą makową może być równie pyszny co to ten przygotowany całkowicie samodzielnie. Dlatego nie bój się jej wykorzystywać, zwłaszcza jeśli zależy Ci na oszczędności czasu. Jeśli chcesz, możesz samodzielnie przygotować masę makową ze świeżego maku, bakalii, owoców. Przepis na makowiec ucierany to świetna propozycja dla wszystkich miłośników maku i makowców, którzy szukają szybszej i prostszej alternatywy dla tradycyjnych ciast świątecznych. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać szczegółowy przepis na makowiec ucierany.
Wartości odżywcze makowca ucieranego
Energia i białka
(130g)
Węglowodany w makowcu ucieranym
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy w przepisie na makowca ucieranego
(130g)
Składniki mineralne w przepisie na makowca ucieranego
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w makowcu ucieranym
Lista alergenów dla makowca ucieranego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- masa makowa
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Jogurt naturalny
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko