Przepis na makowca ucieranego krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, blacha do pieczenia 20x25 cm, ceramiczna forma do tarty 25 cm

Masło roztop w rondelku i odstaw do wystudzenia.

Do dużej miski wsyp cukier i wbij jajka.

Ubijaj razem mikserem na najwyższych obrotach przez 3-4 minuty.

Zmniejsz obroty i powoli wlewaj masło, nie przestając ubijać.

Dodaj jogurt.

Stopniowo przesiewaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj delikatnie łyżką.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż ciasto.

Na wierzchu ułóż masę makową.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na ok. 40 minut.

makowiec ucierany
makowiec ucierany
Koszt przygotowania dania
16.96 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
453 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Makowiec ucierany - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o makowcu ucieranym

Makowiec ucierany to świetny pomysł na pyszny, efektowny deser, który sprawdzi się jako ciasto świąteczne, ale również bez większej okazji. Mimo że ciasto z masą makową i bakaliami częściej kojarzy się z ciastem kruchym lub drożdżowym, makowiec z ucieranym ciastem jest równie smaczny, a przy tym szybki i łatwy w przygotowaniu. Dzięki wykorzystaniu gotowej masy makowej z puszki jest tak naprawdę, musisz przygotować tylko ciasto, a to nie powinno zająć Ci więcej niż 20 minut. Co prawda, skład gotowej, sklepowej masy makowej może budzić kilka zastrzeżeń, zwłaszcza w kwestii wysokiej zawartości cukru i syropu glukozowego, jednak jako okazjonalny deser, na pewno nie zaszkodzi. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makowiec ucierany, aby był naprawdę dobry, koniecznie poznaj nasz sprawdzony, prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Składniki niezbędne do przygotowania tego pysznego ciasta to mąka pszenna, masa makowa z puszki, cukier, jogurt naturalny, proszek do pieczenia, masło oraz jajka. Cukier warto natomiast chociaż częściowo zastąpić ksylitolem, aby obniżyć kaloryczność i indeks glikemiczny ciasta. Mimo że przepis na makowiec z gotową masą makową jest dość prosty, pamiętaj, że czas pieczenia to około 40 minut. Dlatego przygotowanie makowca ucieranego zaplanuj sobie odpowiednio wcześnie, aby nie stresować się, że nie zdążysz na ostatnią chwilę. Mimo wykorzystania gotowej masy, która często uchodzi za gorszą w smaku, makowiec z gotową masą makową może być równie pyszny co to ten przygotowany całkowicie samodzielnie. Dlatego nie bój się jej wykorzystywać, zwłaszcza jeśli zależy Ci na oszczędności czasu. Jeśli chcesz, możesz samodzielnie przygotować masę makową ze świeżego maku, bakalii, owoców. Przepis na makowiec ucierany to świetna propozycja dla wszystkich miłośników maku i makowców, którzy szukają szybszej i prostszej alternatywy dla tradycyjnych ciast świątecznych. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać szczegółowy przepis na makowiec ucierany.

Wartości odżywcze makowca ucieranego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kalorie)
348.76 kcal
453.39 kcal
Białko
8.24 g
10.72 g

Węglowodany w makowcu ucieranym

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany
43.98 g
57.17 g
Węglowodany przyswajalne
42.42 g
55.14 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.57 g
2.04 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz
16.21 g
21.08 g
Tłuszcze nasycone
11.50 g
14.94 g
Tłuszcze nienasycone
4.72 g
6.13 g
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Cholesterol
100.64 mg
130.83 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na makowca ucieranego

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina B6
0.06 mg
0.08 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Tiamina
0.27 mg
0.36 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.22 mg
0.29 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Niacyna
1.84 mg
2.39 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Foliany
50.78 µg (mcg)
66.01 µg (mcg)
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na makowca ucieranego

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód
52.37 mg
68.08 mg
Potas
145.36 mg
188.97 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Wapń
156.10 mg
202.93 mg
Fosfor
129.38 mg
168.20 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Magnez
13.49 mg
17.53 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Żelazo
2.71 mg
3.52 mg
Cynk
0.60 mg
0.78 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.09 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makowca ucieranego 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makowcu ucieranym

Lista alergenów dla makowca ucieranego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • masa makowa
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Jogurt naturalny
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania makowca ucieranego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masa makowa
400 g
10.00
Za 850.0 g
Liczba opakowań 1
4.71
Za 400 g
Mąka pszenna typ 500
400 g
ok, 2,5 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Jogurt naturalny
60 ml
3 łyżki
1.80
Za 180.0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 60 ml
Proszek do pieczenia
10 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Koszt składników
28.90
Jak oceniasz przepis na makowca ucieranego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób