Makaron z batatów

Opublikowano: 27.09.2021 r., 8:11 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron z batatów w miseczce
Makaron z batatów
Makaron z batatów to doskonała propozycja na bezglutenowy makaron. Makarony warzywne to ciekawa propozycja na niskokaloryczny dodatek do tradycyjnych sosów.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 10 min
152 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Bataty - 4 średnie sztuki (800 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, spiralizer do warzyw

Przepis na makaron z batatów krok po kroku

Bataty obierz i umyj.

Pokrój w mniejsze kawałki i umieść w spiralizatorze.

Powstałe sprężynki makaronu ugotuj w osolonej wodzie przez 5-10 minut.

Gotowy makaron podawaj z sosem warzywnym lub mięsnym.

Jak oceniasz przepis na makaron z batatów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,5% osób

Więcej informacji na temat makaronu z batatów

Pyszny makaron z batatów to doskonała propozycja na nisko kaloryczny, bez glutenowy makaron warzywny. Przepis na makaron z batatów jest bardzo prosty do zrobienia dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania makaronu potrzebne będzie urządzenie zwane spiralizerem, jeśli go nie posiadasz możesz przygotować makaron obieraczką do warzyw, będzie miał on jednak nieco inny kształt. Koreański makaron z batatów zwany Dangmyeon, przygotowuje się ze skrobi pozyskanej z batatów. Jego główne zastosowanie u kuchni koreańskiej to smażenie w woku.

Jak zrobić makaron z batatów? Batata obierz i pokrój w mniejsze kawałki, umieść w spiralizerze, w garnku zagotuj wodę, dopraw solą, włóż do wrzącej wody makaron i gotuj 5-10 minut. Gotowy makaron dodaj do sosu warzywnego lub z mięsem. Makaron możesz także usmażyć na oleju kokosowym lub rzepakowym.

Bataty zawierają podobnie jak ziemniaki dużo błonnika pokarmowego, odpowiadającego za prawidłową pracę naszych jelit oraz zapobiegającego zaparciom. Błonnik pomaga także usuwać nadmiar cholesterolu z naszej krwi. Bataty są bardzo dobrym źródłem witaminy A (100 gramowa porcja pokrywa w 98% dzienne zapotrzebowanie). Witamina A natomiast znajduje zastosowanie w leczeniu zmian trądzikowych, wpływa korzystnie na narząd wzroku oraz ma silne działanie zapobiegające powstawaniu nowotworów. Witamina A jest także naturalną substancją chroniącą nas przed promieniowaniem ultrafioletowym. Słodkie ziemniaki mają niski indeks glikemiczny dlatego mogą je w swojej diecie uwzględniać osoby chorujące na cukrzycę.

Podsumowując prosty przepis na zdrowy makaron doskonale sprawdzi się na obiad. Makaron ze słodkich ziemniaków jest fit, dlatego sprawdzi się idealnie u osób na dietach redukcyjnych lub dbających o linię. Makaron ten doskonale smakuje z dodatkiem sosu pomidorowego. Dobry makaron bezglutenowy jest doskonałym zamiennikiem dla osób chorujących na celiakię. Celiakia to choroba, polegająca na niszczeniu kosmków jelitowych pod wpływem białka zawartego w zbożach zwanego glutenem.

Alergeny w makaronie z batatów

Lista alergenów dla makaronu z batatów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na makaron z batatów

Wartości odżywcze makaronu z batatów

na 100g gotowej potrawy

Makaron z batatów to doskonała propozycja na warzywny bezglutenowy makaron do sosu. Bataty zawierają wiele cennych witamin i składników mineralnych. Mają niską zawartość kalorii dlatego są odpowiednie dla osób na dietach redukcyjnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
76.00
152.00
Białko (g)
1.37
2.74
Fenyloalanina (mg)
0.10
0.20

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
17.72
35.44
Węglowodany przyswajalne (g)
15.22
30.44
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.50
5.00
Sacharoza (cukier) (g)
1.43
2.86
Glukoza (g)
0.54
1.08
Fruktoza (g)
0.43
0.86
Skrobia (g)
5.22
10.44
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
0.14
0.28
Tłuszcze nasycone (g)
0.06
0.12
Tłuszcze nienasycone (g)
0.08
0.16
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.08
0.16
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
787.00
1574.00
Witamina B6 (mg)
0.17
0.34
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
12.80
25.60
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.06
0.12
Ryboflawina (mg)
0.05
0.10
Niacyna (mg)
0.54
1.08
Foliany (µg (mcg))
6.00
12.00
Beta karoten (µg (mcg))
9444.00
18888.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
263.00
526.00
Potas (mg)
230.00
460.00
Wapń (mg)
27.00
54.00
Fosfor (mg)
32.00
64.00
Magnez (mg)
18.00
36.00
Żelazo (mg)
0.72
1.44
Cynk (mg)
0.20
0.40
Miedź (mg)
0.09
0.18
Mangan (mg)
0.27
0.54
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z batatów 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu z batatów

Koszt składników
12.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bataty
800 g
4 średnie sztuki
3.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
9.60
Za 800 g
Koszt składników
12.00