Limoncello
- Skórka z cytryny - skórka otarta z 5 cytryn (50 g)
- Cukier - 1,5 szklanki (300 g)
- Wódka (400 ml)
- Cytryna - 3 plastry (30 g)
Przepis na limoncello krok po kroku
Skórkę z cytryny przełóż do słoika i zalej wódką.
Dodaj 3 plastry cytryny bez skórki.
Odstaw na minimum 24 godziny (do 48 godzin) w ciemne miejsce. Alkohol ma uzyskać żółty kolor a skórki delikatny żółty.
Cukier rozpuść w gorącej wodzie i pozostaw do wystudzenia.
Odcedź skórki i do pozostałego alkoholu dodaj syrop cukrowy.
Zakręć i odstaw na minimum 3 dni w ciemne miejsce. Im dłużej tym smak limoncello będzie lepszy.
Więcej informacji na temat limoncello
Limoncello jest likierem wywodzący się z południa Włoch. Oryginalnie do produkcji tego likieru wykorzystywane są cytryny z Sorrento. Jest to bardzo soczysta odmiana o charakterystycznym smaku, pełnym słońca.
Włoski likier cytrynowy jest tak samo łatwo w przygotowaniu jak popularnie znane nam nalewki owocowe. Do przygotowania limoncello możesz wykorzystać spirytus jeśli lubisz mocniejsze nalewki. Włoski likier cytrynowy może być także przygotowany na wódce, dzięki czemu będzie on delikatniejszy w smaku. Nalewka cytrynowa oprócz wyjątkowego smaku cechuje się również walorami zdrowotnymi. Cytrynówka jest rozgrzewająca, świetnie sprawdza się w czasie przeziębienia, posiada właściwości oczyszczające. Dodatkowo poprawia trawienie dlatego warto podać ją do ciężkich dań. Limoncello najlepiej smakuje schłodzone, jest wtedy jeszcze bardziej orzeźwiające. Przepis na limoncello jest łatwy w wykonaniu, proces wymaga jedynie trochę czasu. Jak zrobić włoskie limoncello lub jak zrobić likier cytrynowy dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.
Limoncello jest pyszną, lekką i wyjątkową w smaku nalewką. Możesz podać ją do dań głównych lub deseru. Cytrynówkę możesz także użyć do przygotowania deserów. Dzięki tej uniwersalności użycia limoncello na pewno nie będzie długo stało w Twoim barku.
Alergeny w limoncello
Lista alergenów dla limoncello przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na limoncello
Wartości odżywcze limoncello
Limoncello to nic innego jak likier cytrynowy. Ponieważ zawiera sporo cukru i alkohol powinien być spożywany z umiarem i okazjonalnie.
Energia i białka
(74g)
Węglowodany
(74g)
Tłuszcze
(74g)
Witaminy
(74g)
Składniki mineralne
(74g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.