Kurki marynowane
- Kurki świeże (1500 g)
- Cebula - 5 dużych sztuk (500 g)
- Cukier - 4 łyżki (56 g)
- Sól - 1 łyżka (12 g)
- Ocet spirytusowy (750 ml)
Przepis na kurki marynowane krok po kroku
Kurki umyj dokładnie, oczyść z pozostałości po runie leśnym. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w piórka.
W garnku umieść 3 litry wody, 750 ml octu spirytusowego, 4 łyżki cukru, łyżkę soli i zagotuj.
Cebulę razem z gorczycą, liściem laurowym i zielem angielskim umieść w słoikach, na to ułóż grzyby i zalej gorącą marynatą.
Zakręć słoiki dokładnie i wstaw do garnka.
Zalej wodą do 2/3 wysokości i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut.
Po tym czasie wyjmij i postaw do góry dnem.
-
Marynowane grzybki
-
Grzyby w occie
-
Rydze marynowane
-
Tradycyjne grzyby marynowane
-
Opieńki marynowane
-
Marynata do grzybów
-
Grzybki w zalewie octowej
-
Marynowane pieczarki
-
Marynowane prawdziwki
-
Podgrzybki marynowane
-
Kanie marynowane
-
Maślaki w occie
-
Maślaki marynowane
-
Rydze kiszone
-
Grzyby marynowane na słodko
-
Grzyby po kaszubsku
-
Kurki w occie
-
Borowiki marynowane
-
Grzyby marynowane
Więcej informacji na temat kurek marynowanych
Kurki marynowane to doskonały pomysł na zachowanie darów lasu na zimę. Marynowane grzyby są smaczne i można je długo przechowywać. Przepis na kurki marynowane jest prosty dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia marynowanych grzybów potrzebne Ci będą następujące składniki: kurki świeże, woda, cukier, sól, ocet spirytusowy, gorczyca, cebula, liść laurowy oraz ziele angielskie
Jak zrobić kurki marynowane? Na początek przygotuj grzyby, umyj je dokładnie aby nie zostawić żadnego piasku, który będzie przeszkadzał w trakcie jedzenia. Kurki najlepiej marynować w całości. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w piórka. W garnku umieść 3 litry wody, 750 ml octu spirytusowego, 4 łyżki cukru, łyżkę soli i zagotuj. Cebulę razem z gorczycą, liściem laurowym i zielem angielskim umieść w słoikach, na to ułóż grzyby i zalej gorącą marynatą. Zakręć słoiki dokładnie i wstaw do garnka. Zalej wodą do 2/3 wysokości i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut. Po tym czasie wyjmij i postaw do góry dnem.
Grzyby leśne są produktem niskokalorycznym, bogate są w błonnik, który odpowiada za prawidłową perystaltykę naszych jelit, zapobiega zaparciom oraz pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi. Grzyby są bogatym źródłem potasu, regulującego ciśnienie krwi i pracę serca oraz witamin z grupy B. Witaminy z grupy B odpowiedzialne są między innymi za prawidłowy metabolizm spożywanych przez nas składników odżywczych. Grzyby są ciężko strawne dlatego unikać ich spożywania powinny osoby mające problemy z układem pokarmowym, borykające się z chorą wątrobą czy nerkami. Grzyby nie są produktem odpowiednim do spożywania przez dzieci i osoby starsze.
Podsumowując prosty przepis na marynowane grzyby jest bardzo szybki do wykonania. Sprawdzony przepis możesz wykorzystać przy użyciu innych grzybów leśnych. Zalewa octowa powoduje, że możesz przechowywać grzyby dłużej. Dobre grzyby w occie zachowują swoje składniki mineralne. Proporcje na zalewę octową to 4 porcje wody, do 1 porcji octu.
Alergeny w kurkach marynowanych
Lista alergenów dla kurek marynowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gorczyca
Wartości odżywcze kurek marynowanych
Kurki marynowane to świetna propozycja na zachowanie składników odżywczych zawartych w grzybach. Grzyby zawierają dużo błonnika pokarmowego, dlatego powinny występować często w naszej diecie. Są również źródłem wielu cennych składników mineralnych.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.