Kruche ciasto na mazurek

Opublikowano: 03.08.2023 r., 18:08 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kruche ciasto na mazurek podane w formie na tle dekoracujnych pisanek.
Kruche ciasto na mazurek
Kruche ciasto na mazurek to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników prostych wypieków. Wystarczy kilka chwil, by przygotować je od podstaw z kilku składników.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 20 min
513 kcal
Kcal w porcji
108 g
Wielkość porcji
78
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Masło (200 g)
  • Cukier puder (100 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, folia spożywcza, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm, obciążniki do pieczenia

Przepis na kruche ciasto na mazurek krok po kroku

Mąkę przesiej, dodaj zimne masło i całość przesiekaj nożem do uzyskana czegoś na kształt kruszonki. Dodaj żółtka i całość szybko zagnieć. Owiń folią i wstaw do lodówki na ok. 40 minut.

Zimne ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę, przykryj papierem do pieczenia, wysyp na nią groch, lub fasolę i podpiecz w temp. 190 st. C przez 10 minut.

Na tak przygotowany spód możesz wyłożyć masę mazurkową.

Jak oceniasz przepis na kruche ciasto na mazurek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,5% osób

Więcej informacji na temat kruchego ciasta na mazurek

Kruche ciasto na mazurek to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników prostych wypieków. Wystarczy kilka chwil, by przygotować je od podstaw z kilku składników.

Przepis na kruche ciasto na mazurek to idealny wybór, jeśli nie wiesz, w jaki sposób przygotować ten tradycyjny wypiek. Najlepsze ciasto do mazurka to takie, które jest delikatne i bardzo kruche. Choć może się wydawać, że sekret tkwi w ogromnej cierpliwości i zręczności gotującego, to jednak najważniejsze jest, by wszystkie składniki miały odpowiednią temperaturę. Bez tego ciasto nigdy nie osiągnie odpowiedniej konsystencji, a tego chcemy uniknąć.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kruche ciasto na mazurek, by było szybkie i smaczne, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Kruche ciasto z tego przepisu jest niezwykle elastyczne, dlatego nie trzeba się obawiać, że będzie się rwało, czy nadmiernie kruszyło. Ma piękny wygląd, który przykuwa wzrok, dlatego nie potrzebuje dodatkowych dekoracji. Całość jest świetna również dla początkujących. To dlatego, że ciasto przygotowuje się na bazie kilku składników, dodatkowo nie wykorzystuje się skomplikowanych technik. Mazurek tradycyjny to wspaniałe ciasto, które zwykle gości na stołach tylko z okazji Wielkanocy. Jednak jego smak jest tak pyszny, że spokojnie może pojawiać się dużo częściej. Tradycyjnie jest wypiekiem bardzo niskim, za to niezwykle słodkim. Choć można przyrządzić je z dowolnego rodzaju ciasta, najpopularniejsze są te na kruchym spodzie. Dawniej robione były także na cieście marcepanowych, choć dziś to rzadko spotykana praktyka. Jego wierzch można dekorować dowolnie, ale zwykle robi się to przy pomocy suszonych owoców. Gdy są zbyt suche, można je namoczyć w alkoholu, jednak w tym wypadku nie sprawdzi się on dla najmłodszych. Mazurek wielkanocny jest wspaniałą ozdobą świątecznego stołu, jest pyszny, ale bardzo kruchy. To ciasto niezwykle dekoracyjne, które przyciąga wzrok pomimo swojego niewielkiego rozmiaru. Jest tak pyszny, że wiele osób czeka tylko na święta, by móc go spróbować.

Alergeny w kruchym cieście na mazurek

Lista alergenów dla kruchego ciasta na mazurek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze kruchego ciasta na mazurek

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powienna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(108g)
Energia (kcal)
475.12
513.13
Białko (g)
7.96
8.60

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(108g)
Węglowodany (g)
49.96
53.95
Węglowodany przyswajalne (g)
49.96
53.95

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(108g)
Tłuszcz (g)
27.78
30.00
Tłuszcze nasycone (g)
18.53
20.01
Tłuszcze nienasycone (g)
9.25
9.99

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(108g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.06
Tiamina (mg)
0.46
0.50
Ryboflawina (mg)
0.25
0.27
Niacyna (mg)
3.09
3.34
Foliany (µg (mcg))
78.03
84.27

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(108g)
Sód (mg)
8.16
8.81
Potas (mg)
74.16
80.09
Wapń (mg)
24.62
26.59
Fosfor (mg)
90.00
97.20
Magnez (mg)
17.77
19.19
Żelazo (mg)
2.79
3.01
Cynk (mg)
0.67
0.72
Miedź (mg)
0.10
0.11
Mangan (mg)
0.35
0.38
Brak danych dla: żółtko jajka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kruchego ciasta na mazurek 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kruchego ciasta na mazurek

Koszt składników
16.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier puder
100 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
16.00