Kruche ciasto na mazurek
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Masło (200 g)
- Cukier puder (100 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
Przepis na kruche ciasto na mazurek krok po kroku
Mąkę przesiej, dodaj zimne masło i całość przesiekaj nożem do uzyskana czegoś na kształt kruszonki. Dodaj żółtka i całość szybko zagnieć. Owiń folią i wstaw do lodówki na ok. 40 minut.
Zimne ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę, przykryj papierem do pieczenia, wysyp na nią groch, lub fasolę i podpiecz w temp. 190 st. C przez 10 minut.
Na tak przygotowany spód możesz wyłożyć masę mazurkową.
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Tarta z malinami
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Tarta cytrynowa
-
Tarta z truskawkami
-
Kruche ciasto
Więcej informacji na temat kruchego ciasta na mazurek
Kruche ciasto na mazurek to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników prostych wypieków. Wystarczy kilka chwil, by przygotować je od podstaw z kilku składników.
Przepis na kruche ciasto na mazurek to idealny wybór, jeśli nie wiesz, w jaki sposób przygotować ten tradycyjny wypiek. Najlepsze ciasto do mazurka to takie, które jest delikatne i bardzo kruche. Choć może się wydawać, że sekret tkwi w ogromnej cierpliwości i zręczności gotującego, to jednak najważniejsze jest, by wszystkie składniki miały odpowiednią temperaturę. Bez tego ciasto nigdy nie osiągnie odpowiedniej konsystencji, a tego chcemy uniknąć.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kruche ciasto na mazurek, by było szybkie i smaczne, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Kruche ciasto z tego przepisu jest niezwykle elastyczne, dlatego nie trzeba się obawiać, że będzie się rwało, czy nadmiernie kruszyło. Ma piękny wygląd, który przykuwa wzrok, dlatego nie potrzebuje dodatkowych dekoracji. Całość jest świetna również dla początkujących. To dlatego, że ciasto przygotowuje się na bazie kilku składników, dodatkowo nie wykorzystuje się skomplikowanych technik. Mazurek tradycyjny to wspaniałe ciasto, które zwykle gości na stołach tylko z okazji Wielkanocy. Jednak jego smak jest tak pyszny, że spokojnie może pojawiać się dużo częściej. Tradycyjnie jest wypiekiem bardzo niskim, za to niezwykle słodkim. Choć można przyrządzić je z dowolnego rodzaju ciasta, najpopularniejsze są te na kruchym spodzie. Dawniej robione były także na cieście marcepanowych, choć dziś to rzadko spotykana praktyka. Jego wierzch można dekorować dowolnie, ale zwykle robi się to przy pomocy suszonych owoców. Gdy są zbyt suche, można je namoczyć w alkoholu, jednak w tym wypadku nie sprawdzi się on dla najmłodszych. Mazurek wielkanocny jest wspaniałą ozdobą świątecznego stołu, jest pyszny, ale bardzo kruchy. To ciasto niezwykle dekoracyjne, które przyciąga wzrok pomimo swojego niewielkiego rozmiaru. Jest tak pyszny, że wiele osób czeka tylko na święta, by móc go spróbować.
Alergeny w kruchym cieście na mazurek
Lista alergenów dla kruchego ciasta na mazurek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze kruchego ciasta na mazurek
Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powienna gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(108g)
Węglowodany
(108g)
Tłuszcze
(108g)
Witaminy
(108g)
Składniki mineralne
(108g)
-
mąka pszenna,
masło,
cukier,
jajka,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.