Krem z pora i ziemniaków
- Jogurt grecki 0% tłuszczu (40 ml)
- Olej rzepakowy (10 ml)
- Por (280 g)
- Ziemniaki późne (500 g)
- Bulion warzywny (2000 ml)
Przepis na krem z pora i ziemniaków krok po kroku
Pory umyj i przetnij wzdłuż, pozbądź się ciemnozielonej części i pokrój w cienkie krążki
Wrzuć do garnka z rozgrzanym olejem i duś, aż zmiękną
Gdy to nastąpi, dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz bulion i gotuj przez około 20 minut lub aż ziemniaki zmiękną.
Dopraw do smaku solą, pieprzem.
Gdy zupa lekko przestygnie, miksujemy na krem.
Podawaj z łyżką jogurtu greckiego i grzankami.
Więcej informacji na temat kremu z pora i ziemniaków
Krem z pora i ziemniaków to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostej, ale bardzo zdrowej kuchni. Ta zupa jest naprawdę fantastyczna, a przy tym szybka.
Przepis na krem z pora i ziemniaków to smaczna opcja na niezwykle lekki posiłek. Zupa z pora jest prawdziwą skarbnicą witamin. W dodatku wszystkie składniki bez problemu znajdziesz w każdym większym sklepie. Pyszna zupa porowa będzie idealnym posiłkiem dla osób na diecie redukcyjnej i tych, które dbają o szczupłą sylwetkę. Ma naprawdę mało kalorii i tłuszczu, za to obfituje w lekkostrawne i dobrze przyswajalne białko i błonnik pokarmowy. Dzięki temu usprawnia pracę jelit. Zupa ta tradycyjnie występuje w kuchni francuskiej i cieszy się tam bardzo dużym powodzeniem. Zwłaszcza wśród kobiet, które gotują ją przynajmniej raz do roku i traktują jako oczyszczający posiłek, ze względu na jej pobudzające perystaltykę jelit właściwości. Jednak stanowi ona głównie po prostu pyszny i sycący posiłek, który ze względu na dużą zawartość różnych warzyw będzie idealnym daniem na co dzień. Przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ostrych zup, a także pora. Jest to warzywo bardzo mało doceniane, a świetnie podkręca smak wszystkich potraw. W tym daniu to por gra główną rolę i to jego smak dominuje w całej potrawie. Po usmażeniu jego ostrość równoważy się lekką słodyczą karmelizowanej cebuli i pysznych ziemniaków.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić krem z pora i ziemniaków, by powstała zupa pyszna i dobra dla zdrowia, to ten sprawdzony przepis stanowi najlepsze rozwiązanie. Ma bogaty, lekko pikantny smak i aksamitną konsystencję. Ciężko przejść obok niej obojętnie. Idealnie komponuje się z gęstym jogurtem greckim. Najlepiej wybrać ten w wersji zero procent, dzięki temu zyskamy prawdziwy fit posiłek, z małą ilością kalorii i dużą zawartością białka. Zupa z pora to wspaniały pomysł na pyszny posiłek, który prezentuje się bardzo elegancko i apetycznie. Bardzo dobrze łączy się z wszelkiego rodzaju grzankami, więc można ją z nimi podawać. Ma piękny zielony kolor, który dopełnia dodatek jogurtu.
Alergeny w kremie z pora i ziemniaków
Lista alergenów dla kremu z pora i ziemniaków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze kremu z pora i ziemniaków
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.
Energia i białka
(354g)
Węglowodany
(354g)
Tłuszcze
(354g)
Witaminy
(354g)
Składniki mineralne
(354g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.