Krem śmietankowy z mascarpone
- Śmietanka kremowa 30% (400 g)
- Mascarpone - 2 małe opakowania (500 g)
- Cukier puder (200 g)
Przepis na krem śmietankowy z mascarpone krok po kroku
Do miski włóż serek mascarpone.
Wlej śmietankę kremówkę i wsyp cukier puder oraz cukier z prawdziwą wanilią.
Zmiksuj do uzyskania gęstej masy.
Krem wyłóż na ciasto.
-
Krem do tortu
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort minecraftowy
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Masa do tortu
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietankowy
-
Krem z białej czekolady
-
Karmel
-
Tort malinowy
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Masa marcepanowa
-
Krem kokosowy
-
Krem patissiere
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Tort szwardzwaldzki
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Krem do tortu
Więcej informacji na temat kremu śmietankowego z mascarpone
Krem śmietankowy z mascarpone to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do ciasta. Najlepszy krem z serkiem mascarpone sprawdzi się doskonale do tortu urodzinowego oraz do przełożenia innego ciasta na bazie biszkoptu. Przepis na krem śmietankowy z mascarpone jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia kremu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: śmietana kremówka, serek mascarpone, cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią.
Jak zrobić krem śmietankowy z mascarpone? Do miski włóż serek mascarpone. Wlej śmietankę kremówkę i wsyp cukier puder oraz cukier z prawdziwą wanilią. Zmiksuj do uzyskania gęstej masy. Krem wyłóż na ciasto.
Śmietana jest bardzo dobrym źródłem tłuszczu mlecznego, który jest bardzo łatwo strawny. Jego zemulgowana forma pozwala na wchłaniane bezpośrednio z układu pokarmowego, bez użycia kwasów żółciowych. Dlatego masło i śmietana są dobrą propozycją dla osób po resekcji woreczka żółciowego lub z kamieniami w przewodach żółciowych. Śmietana kremówka występuje w dwóch wariantach zawartości tłuszczu 30 i 36%. Śmietana o wyższej zawartości tłuszczu nadaje się do ubijania na kremy do ciast i tortów oraz do uzyskania bardzo gęstych sosów. Mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu około 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania jak spaghetti czy zapiekanki. Serek ma bardzo gęstą konsystencję i sprawdzi się także do zagęszczenia zup.
Podsumowując: najlepszy krem śmietanowy można wykorzystać do różnego rodzaju ciast i deserów. Krem można przygotować także z dodatkiem czekolady lub kakao. Krem wzbogacić można o owoce świeże lub mrożone. Krem jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 1 dzień. Krem z mascarpone jest bardzo kremowy i ma delikatny smak dobrze komponujący się z dodatkami do tortu.
Alergeny w kremie śmietankowym z mascarpone
Lista alergenów dla kremu śmietankowego z mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
Wartości odżywcze kremu śmietankowego z mascarpone
Krem śmietankowy z mascarpone to słodki domowy wyrób zawierający dużą ilość kalorii. Krem zawiera dużą ilość kwasów tłuszczowych nasyconych. Kremu w dużych ilościach nie powinny spożywać osoby na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(1000g)
Węglowodany
(1000g)
Tłuszcze
(1000g)
Składniki mineralne
(1000g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.