Przepis na krem śmietankowy z mascarpone krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
mikser, duża miska

Do miski włóż serek mascarpone.

Wlej śmietankę kremówkę i wsyp cukier puder oraz cukier z prawdziwą wanilią.

Zmiksuj do uzyskania gęstej masy.

Krem wyłóż na ciasto.

Krem śmietankowy z mascarpone podany w miseczce.
Krem śmietankowy z mascarpone
Koszt przygotowania dania
20.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
3587 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
61

Krem śmietankowy z mascarpone - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kremie śmietankowym z mascarpone

Krem śmietankowy z mascarpone to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do ciasta. Najlepszy krem z serkiem mascarpone sprawdzi się doskonale do tortu urodzinowego oraz do przełożenia innego ciasta na bazie biszkoptu. Przepis na krem śmietankowy z mascarpone jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia kremu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: śmietana kremówka, serek mascarpone, cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią.

Jak zrobić krem śmietankowy z mascarpone? Do miski włóż serek mascarpone. Wlej śmietankę kremówkę i wsyp cukier puder oraz cukier z prawdziwą wanilią. Zmiksuj do uzyskania gęstej masy. Krem wyłóż na ciasto.

Śmietana jest bardzo dobrym źródłem tłuszczu mlecznego, który jest bardzo łatwo strawny. Jego zemulgowana forma pozwala na wchłaniane bezpośrednio z układu pokarmowego, bez użycia kwasów żółciowych. Dlatego masło i śmietana są dobrą propozycją dla osób po resekcji woreczka żółciowego lub z kamieniami w przewodach żółciowych. Śmietana kremówka występuje w dwóch wariantach zawartości tłuszczu 30 i 36%. Śmietana o wyższej zawartości tłuszczu nadaje się do ubijania na kremy do ciast i tortów oraz do uzyskania bardzo gęstych sosów. Mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu około 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania jak spaghetti czy zapiekanki. Serek ma bardzo gęstą konsystencję i sprawdzi się także do zagęszczenia zup.

Podsumowując: najlepszy krem śmietanowy można wykorzystać do różnego rodzaju ciast i deserów. Krem można przygotować także z dodatkiem czekolady lub kakao. Krem wzbogacić można o owoce świeże lub mrożone. Krem jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 1 dzień. Krem z mascarpone jest bardzo kremowy i ma delikatny smak dobrze komponujący się z dodatkami do tortu.

Wartości odżywcze kremu śmietankowego z mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Energia (kalorie)
358.73 kcal
3587.27 kcal
Białko
2.31 g
23.14 g

Węglowodany w kremie śmietankowym z mascarpone

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Węglowodany
20.85 g
208.54 g
Węglowodany przyswajalne
20.85 g
208.54 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Tłuszcz
29.09 g
290.91 g
Tłuszcze nasycone
29.09 g
290.91 g
Tłuszcze nienasycone
0.00 g
0.00 g

Składniki mineralne w przepisie na krem śmietankowy z mascarpone

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Sód
15.37 mg
153.75 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu śmietankowego z mascarpone 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kremie śmietankowym z mascarpone

Lista alergenów dla kremu śmietankowego z mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone

Cena przygotowania kremu śmietankowego z mascarpone

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietanka kremowa 30%
400 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Mascarpone
500 g
2 małe opakowania
6.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Cukier puder
200 g
2.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Koszt składników
21.00
Jak oceniasz przepis na krem śmietankowy z mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób