Krem śmietankowy z mascarpone

Opublikowano: 02.10.2022 r., 20:56 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krem śmietankowy z mascarpone podany w miseczce.
Krem śmietankowy z mascarpone
Krem śmietankowy z mascarpone to wspaniała propozycja na pyszny krem. Krem można użyć do przygotowania tortu lub deseru z biszkoptami na zimno. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
3587 kcal
Kcal w porcji
1000 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Śmietanka kremowa 30% (400 g)
  • Mascarpone 2 małe opakowania (500 g)
  • Cukier puder (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska

Przepis na krem śmietankowy z mascarpone krok po kroku

Do miski włóż serek mascarpone.

Wlej śmietankę kremówkę i wsyp cukier puder oraz cukier z prawdziwą wanilią.

Zmiksuj do uzyskania gęstej masy.

Krem wyłóż na ciasto.

Jak oceniasz przepis na krem śmietankowy z mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,6% osób

Więcej informacji na temat kremu śmietankowego z mascarpone

Krem śmietankowy z mascarpone to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do ciasta. Najlepszy krem z serkiem mascarpone sprawdzi się doskonale do tortu urodzinowego oraz do przełożenia innego ciasta na bazie biszkoptu. Przepis na krem śmietankowy z mascarpone jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia kremu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: śmietana kremówka, serek mascarpone, cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią.

Jak zrobić krem śmietankowy z mascarpone? Do miski włóż serek mascarpone. Wlej śmietankę kremówkę i wsyp cukier puder oraz cukier z prawdziwą wanilią. Zmiksuj do uzyskania gęstej masy. Krem wyłóż na ciasto.

Śmietana jest bardzo dobrym źródłem tłuszczu mlecznego, który jest bardzo łatwo strawny. Jego zemulgowana forma pozwala na wchłaniane bezpośrednio z układu pokarmowego, bez użycia kwasów żółciowych. Dlatego masło i śmietana są dobrą propozycją dla osób po resekcji woreczka żółciowego lub z kamieniami w przewodach żółciowych. Śmietana kremówka występuje w dwóch wariantach zawartości tłuszczu 30 i 36%. Śmietana o wyższej zawartości tłuszczu nadaje się do ubijania na kremy do ciast i tortów oraz do uzyskania bardzo gęstych sosów. Mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu około 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania jak spaghetti czy zapiekanki. Serek ma bardzo gęstą konsystencję i sprawdzi się także do zagęszczenia zup.

Podsumowując: najlepszy krem śmietanowy można wykorzystać do różnego rodzaju ciast i deserów. Krem można przygotować także z dodatkiem czekolady lub kakao. Krem wzbogacić można o owoce świeże lub mrożone. Krem jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 1 dzień. Krem z mascarpone jest bardzo kremowy i ma delikatny smak dobrze komponujący się z dodatkami do tortu.

Alergeny w kremie śmietankowym z mascarpone

Lista alergenów dla kremu śmietankowego z mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone

Wartości odżywcze kremu śmietankowego z mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Krem śmietankowy z mascarpone to słodki domowy wyrób zawierający dużą ilość kalorii. Krem zawiera dużą ilość kwasów tłuszczowych nasyconych. Kremu w dużych ilościach nie powinny spożywać osoby na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Energia (kcal)
358.73
3587.27
Białko (g)
2.31
23.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Węglowodany (g)
20.85
208.54
Węglowodany przyswajalne (g)
20.85
208.54
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Tłuszcz (g)
29.09
290.91
Tłuszcze nasycone (g)
29.09
290.91
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Sód (mg)
15.37
153.75
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu śmietankowego z mascarpone 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu śmietankowego z mascarpone

Koszt składników
21.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietanka kremowa 30%
400 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Mascarpone
500 g
2 małe opakowania
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Cukier puder
200 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Koszt składników
21.00