Krem kokosowy do tortów
- Śmietanka kremowa 36% (200 ml)
- Mascarpone (625 g)
- Cukier puder (80 g)
- Wiórki kokosowe - 1 szklanka (90 g)
- Likier kokosowy - 4 łyżki (40 ml)
Przepis na krem kokosowy do tortów krok po kroku
W misce umieść śmietanę i mascarpone. Całość ubij na gęsty krem.
Dodaj cukier puder i likier kokosowy. Wymieszaj.
Dodaj wiórki kokosowe. Całość dokładnie zmiksuj.
-
Krem do tortu
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort minecraftowy
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Masa do tortu
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietankowy
-
Krem z białej czekolady
-
Karmel
-
Tort malinowy
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Masa marcepanowa
-
Krem kokosowy
-
Krem patissiere
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Tort szwardzwaldzki
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Krem do tortu
Więcej informacji na temat kremu kokosowego do tortów
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić krem kokosowy do tortów to uspokajam, że wykonacie go w kilka minut. Na początku przygotujcie potrzebne składniki, czyli śmietankę kremową, mascarpone, cukier puder, wiórki kokosowe i likier kokosowy Malibu. Na początku ubijcie na gęsty krem śmietanę z serkiem. Następnie dodajcie cukier puder i likier i dokładnie wymieszajcie. Na koniec dodajcie wiórki kokosowe i dokładnie całość zmiksujcie. Tylko tyle wystarczy, by wykonać przepis na krem kokosowy do tortów.
Ten dobry, gęsty krem będzie świetny do przekładania tortów lub dekorowania. Do dekoracji użyjcie rękawa cukierniczego, co pozwoli uzyskać fantazyjne kształty.
Masa do tortu z wiórkami kokosowymi będzie świetnie komponować się do blatów biszkoptowych. Świetnie smakować będzie z egzotycznymi owocami takimi jak ananas czy mango. Krem jest podstawą tortu. To on decyduje, czy przygotowane ciasto zapamiętamy na długo. A z czystym sumieniem mogę obiecać, że wypiek przełożony takim kremem na pewno będzie pyszny.
Wiórki kokosowe produkuje się z miąższu kokosa. Na początku miąższ należy wysuszyć, a następnie zetrzeć i rozdrobnić na wiórki. Oprócz popularnego używania do ciast, deserów czy lodów można spotkać ich dodatek do dań kuchni azjatyckiej. Kokos znany jest ze swoich wielu wartości odżywczych. Zawiera witaminę C oraz E. Znaleźć w nim można również wapń, cynk i fosfor. Dlatego też wskazuje się na jego pozytywne oddziaływanie na stan skóry, paznokci i włosów. Bardzo popularną maską na włosy jest właśnie zwykły olej kokosowy, który powstaje poprzez tłoczenie wysuszonego miąższu kokosa. Warto więc uzupełnić swoją dietę w łyżkę wiórków kokosowych, tym bardziej że taka porcja zawiera tylko ok. 40 kcal.
Likier kokosowy powstaje na bazie aromatyzowanego rumu. Rum zaliczany jest do alkoholi wysokoprocentowych. Powstaje ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej. Jeśli nie chcesz by krem kokosowy, zawierał alkohol, to użyj zwykłego aromatu kokosowego i dodaj dodatkową łyżkę wiórków kokosowych.
Alergeny w kremie kokosowym do tortów
Lista alergenów dla kremu kokosowego do tortów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 36%
- mascarpone
Wartości odżywcze kremu kokosowego do tortów
Kokos znany jest ze swoich wielu wartości odżywczych. Zawiera witaminę C oraz E. Znaleźć w nim można również wapń, cynk i fosfor. Dlatego też wskazuje się na jego pozytywne oddziaływanie na stan skóry, paznokci i włosów.
Energia i białka
(1015g)
Węglowodany
(1015g)
Tłuszcze
(1015g)
Witaminy
(1015g)
Składniki mineralne
(1015g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.