Krem kokosowy do tortów

Opublikowano: 06.04.2022 r., 16:00 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słoik kremu kokosowego na desce
Krem kokosowy do tortów
Krem kokosowy do tortów to idealny pomysł na pyszną masę do przekładania lub dekorowania ciast. Ten krem na pewno Wam przypadnie Wam do gustu.
Przygotowanie 20 min
4138 kcal
Kcal w porcji
1015 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Śmietanka kremowa 36% (200 ml)
  • Mascarpone (625 g)
  • Cukier puder (80 g)
  • Wiórki kokosowe - 1 szklanka (90 g)
  • Likier kokosowy - 4 łyżki (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
Sprzęt kuchenny
mikser, miska

Przepis na krem kokosowy do tortów krok po kroku

W misce umieść śmietanę i mascarpone. Całość ubij na gęsty krem.

Dodaj cukier puder i likier kokosowy. Wymieszaj.

Dodaj wiórki kokosowe. Całość dokładnie zmiksuj.

Jak oceniasz przepis na krem kokosowy do tortów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,7% osób

Więcej informacji na temat kremu kokosowego do tortów

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić krem kokosowy do tortów to uspokajam, że wykonacie go w kilka minut. Na początku przygotujcie potrzebne składniki, czyli śmietankę kremową, mascarpone, cukier puder, wiórki kokosowe i likier kokosowy Malibu. Na początku ubijcie na gęsty krem śmietanę z serkiem. Następnie dodajcie cukier puder i likier i dokładnie wymieszajcie. Na koniec dodajcie wiórki kokosowe i dokładnie całość zmiksujcie. Tylko tyle wystarczy, by wykonać przepis na krem kokosowy do tortów.

Ten dobry, gęsty krem będzie świetny do przekładania tortów lub dekorowania. Do dekoracji użyjcie rękawa cukierniczego, co pozwoli uzyskać fantazyjne kształty.

Masa do tortu z wiórkami kokosowymi będzie świetnie komponować się do blatów biszkoptowych. Świetnie smakować będzie z egzotycznymi owocami takimi jak ananas czy mango. Krem jest podstawą tortu. To on decyduje, czy przygotowane ciasto zapamiętamy na długo. A z czystym sumieniem mogę obiecać, że wypiek przełożony takim kremem na pewno będzie pyszny.

Wiórki kokosowe produkuje się z miąższu kokosa. Na początku miąższ należy wysuszyć, a następnie zetrzeć i rozdrobnić na wiórki. Oprócz popularnego używania do ciast, deserów czy lodów można spotkać ich dodatek do dań kuchni azjatyckiej. Kokos znany jest ze swoich wielu wartości odżywczych. Zawiera witaminę C oraz E. Znaleźć w nim można również wapń, cynk i fosfor. Dlatego też wskazuje się na jego pozytywne oddziaływanie na stan skóry, paznokci i włosów. Bardzo popularną maską na włosy jest właśnie zwykły olej kokosowy, który powstaje poprzez tłoczenie wysuszonego miąższu kokosa. Warto więc uzupełnić swoją dietę w łyżkę wiórków kokosowych, tym bardziej że taka porcja zawiera tylko ok. 40 kcal.

Likier kokosowy powstaje na bazie aromatyzowanego rumu. Rum zaliczany jest do alkoholi wysokoprocentowych. Powstaje ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej. Jeśli nie chcesz by krem kokosowy, zawierał alkohol, to użyj zwykłego aromatu kokosowego i dodaj dodatkową łyżkę wiórków kokosowych.

Alergeny w kremie kokosowym do tortów

Lista alergenów dla kremu kokosowego do tortów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
    • mascarpone

Wartości odżywcze kremu kokosowego do tortów

na 100g gotowej potrawy

Kokos znany jest ze swoich wielu wartości odżywczych. Zawiera witaminę C oraz E. Znaleźć w nim można również wapń, cynk i fosfor. Dlatego też wskazuje się na jego pozytywne oddziaływanie na stan skóry, paznokci i włosów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(1015g)
Energia (kcal)
407.69
4138.06
Białko (g)
3.00
30.41

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(1015g)
Węglowodany (g)
13.96
141.72
Węglowodany przyswajalne (g)
12.54
127.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.42
14.39

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(1015g)
Tłuszcz (g)
36.73
372.82
Tłuszcze nasycone (g)
36.42
369.70
Tłuszcze nienasycone (g)
0.31
3.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
70.65
717.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(1015g)
Witamina C (mg)
0.13
1.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(1015g)
Sód (mg)
23.49
238.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
82.65
838.92
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.30
3.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu kokosowego do tortów 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu kokosowego do tortów

Koszt składników
63.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietanka kremowa 36%
200 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.20
Za 200 ml
Mascarpone
625 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
16.25
Za 625 g
Cukier puder
80 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 80 g
Wiórki kokosowe
90 g
1 szklanka
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 90 g
Likier kokosowy
40 ml
4 łyżki
30.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 40 ml
Koszt składników
63.50