Krem budyniowy do babeczek

Opublikowano: 15.06.2023 r., 23:45 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Budyniowy krem do deserów
Krem budyniowy do babeczek
Krem budyniowy do babeczek to doskonała propozycja na dekorację do wypieków. Krem możesz wykorzystać również jako nadzienie ciast. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 20 min
2592 kcal
Kcal w porcji
750 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Budyń (proszek) - waniliowy (40 g)
  • Mleko 3,2% - 2 niepełne szklanki (400 ml)
  • Cukier - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
  • Masło - 1,5 kostki (300 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, mikser, miska

Przepis na krem budyniowy do babeczek krok po kroku

Masło wyciągnij z lodówki, pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do miski i odstaw, aby zmiękło.

Proszek budyniowy rozpuść w niewielkiej ilości mleka.

Pozostałe mleko ugotuj w garnku z dodatkiem cukru, ciągle mieszając je.

Gdy mleko zacznie się gotować, dodaj do niego rozpuszczony proszek budyniowy. Budyń ciągle mieszaj, aby nie powstały grudki.

Budyń zdejmij z ognia i pozostaw do przestudzenia (garnek możesz owinąć folią spożywczą, wtedy na wierzchu budyniu nie pojawi się kożuch).

Miękkie masło ubij przy pomocy miksera na puszystą masę.

Następnie do masła dodawaj po łyżce zimnego budyniu, ciągle mieszając masę.

Gotowy krem budyniowy wykorzystaj do ozdobienia babeczek lub jako przełożenie do ciasta.

Jak oceniasz przepis na krem budyniowy do babeczek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 74,3% osób

Więcej informacji na temat kremu budyniowego do babeczek

Krem budyniowy do babeczek to doskonała propozycja na pyszne uzupełnienie wypieków. Domowy krem możesz wykorzystać również jako nadzienie do ciast i tortów. Prosty przepis na krem budyniowy do babeczek nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania kremu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: budyń waniliowy, mleko spożywcze, cukier oraz masło.

A jak zrobić krem budyniowy do babeczek? Masło wyciągnij z lodówki, pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do miski i odstaw, aby zmiękło. Proszek budyniowy rozpuść w niewielkiej ilości mleka. Pozostałe mleko ugotuj w garnku z dodatkiem cukru, ciągle mieszając je. Gdy mleko zacznie się gotować, dodaj do niego rozpuszczony proszek budyniowy. Budyń ciągle mieszaj, aby nie powstały grudki. Budyń zdejmij z ognia i pozostaw do przestudzenia (garnek możesz owinąć folią spożywczą, wtedy na wierzchu budyniu nie pojawi się kożuch). Miękkie masło ubij przy pomocy miksera na puszystą masę. Następnie do masła dodawaj po łyżce zimnego budyniu, ciągle mieszając składniki. Gotowy krem budyniowy wykorzystaj do ozdobienia babeczek lub jako przełożenie do ciasta.

Mleko krowie stanowi dobre źródło wielu witamin oraz składników mineralnych. Do witamin obecnych w mleku możemy zaliczyć witaminę D, witaminę A oraz witaminę B12, natomiast do składników mineralnych potas, wapń, magnez, a także cynk. Mleko stanowi również źródło białka zwierzęcego, które bierze udział w procesach rozwojowych oraz wzrostowych organizmu. Białko wpływa również na procesy odpornościowe organizmu.

Podsumowując krem budyniowy do babeczek przygotowany w domu stanowi idealne uzupełnienie wypieków. Najlepszy krem jest dobry do użycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty spożywcze niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Puszystą masę warto nakładać na babeczki przy użyciu rękawa cukierniczego. Krem budyniowy świetnie sprawdzi się do babeczek czekoladowych. Krem budyniowy na babeczkach możesz udekorować kolorową posypką.

Alergeny w kremie budyniowym do babeczek

Lista alergenów dla kremu budyniowego do babeczek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło

Wartości odżywcze kremu budyniowego do babeczek

na 100g gotowej potrawy

Krem budyniowy do babeczek świetnie sprawdzi się również jako krem do przygotowania pysznego tortu. Krem na bazie budyniu jest dość kaloryczny, dlatego warto uważać z jego ilością w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(750g)
Energia (kcal)
345.72
2592.88
Białko (g)
2.02
15.18

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(750g)
Węglowodany (g)
12.32
92.40
Węglowodany przyswajalne (g)
12.29
92.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.03
0.23

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(750g)
Tłuszcz (g)
32.87
246.53
Tłuszcze nasycone (g)
22.29
167.19
Tłuszcze nienasycone (g)
10.58
79.34
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.36
70.17
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.22
9.17
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
88.85
666.35

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(750g)
Witamina A (µg (mcg))
279.49
2096.15
Witamina B6 (mg)
0.03
0.23
Witamina B12 (µg (mcg))
0.34
2.57
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.56
4.23
Witamina E (mg)
0.92
6.88
Retinol (µg (mcg))
273.97
2054.81
Tiamina (mg)
0.03
0.26
Ryboflawina (mg)
0.08
0.64
Niacyna (mg)
0.07
0.54
Foliany (µg (mcg))
1.15
8.65
Beta karoten (µg (mcg))
64.36
482.69

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(750g)
Sód (mg)
55.21
414.04
Potas (mg)
87.28
654.62
Wapń (mg)
72.62
544.62
Fosfor (mg)
61.13
458.46
Magnez (mg)
6.92
51.92
Żelazo (mg)
0.01
0.11
Cynk (mg)
0.25
1.85
Miedź (mg)
0.01
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu budyniowego do babeczek 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu budyniowego do babeczek

Koszt składników
16.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Budyń (proszek)
40 g
waniliowy
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Mleko 3,2%
400 ml
2 niepełne szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 ml
Cukier
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Koszt składników
16.00