Krem angielski (Crème anglaise)
- Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (200 g)
- Laska wanilii - 1 sztuka (20 g)
- Żółtko jajka (6 szt.)
- Cukier - 1/2 szklanki (60 g)
Przepis na krem angielski (crème anglaise) krok po kroku
W rondelku podgrzej śmietanę, dodaj laskę wanilii.
W osobnej misce ubij żółtka jaj z cukrem, aż masa stanie się jasna i puszysta.
Stopniowo, dodawaj ciepłą śmietanę do miski z żółtkami, wciąż mieszając.
Wlej całą mieszankę z powrotem do rondelka i gotuj na średnim ogniu, stale mieszając drewnianą łyżką, aż masa zgęstnieje i osiągnie konsystencję sosu.
Gdy sos osiągnie pożądaną konsystencję, odstaw go z ognia i przecedź przez drobne sito lub sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek.
Podawaj z owocami.
Więcej informacji na temat krem angielski (crème anglaise)
Krem angielski, czyli Crème anglais to wykwintny sos o delikatnej i kremowej konsystencji, podobny wyglądem do naszego budyniu, wnosi on do deserów nutę luksusu i wyjątkowości. Ten najlepszy, sprawdzony przepis na krem angielski pozwala na przygotowanie tego aromatycznego dodatku w domowej kuchni, nadając każdemu deserowi niezwykły smak.
Składniki używane do stworzenia tego pysznego kremu angielskiego są starannie dobrane, ale ogólnodostępne, zapewne masz je w swoim domu.
Będziesz potrzebować tylko żółtek jajek, laskę wanilii, cukier.
Przepis na krem angielski jest jednocześnie prosty i skuteczny, sprawiając, że jest on dostępny dla każdego miłośnika słodkości. Domowy charakter tego sosu nadaje mu wyjątkowy smak i uczucie, które trudno znaleźć w gotowych produktach. To, jak zrobić krem angielski, staje się prostą tajemnicą, którą warto odkryć we własnej kuchni.
Niech aromatyczna esencja wanilii i kremowa konsystencja Crème anglaise stworzą magiczne doświadczenie smakowe, podnosząc zwykły deser na wyższy poziom. Przygotowany w domu, ten pyszny krem angielski staje się nieodłącznym elementem kulinarnych kreacji, dodając im elegancji i wyrafinowania. Skorzystaj z tego sprawdzonego przepisu, aby dodać do swoich deserów nutę francuskiego smaku i delektuj się wyjątkowym doświadczeniem kulinarnym. Jeśli już wiesz, jak zrobić krem angielski, przygotuj go w domu i przekonaj się, jaki jest pyszny w smaku. Będzie dobry dla każdego.
Alergeny w krem angielski (crème anglaise)
Lista alergenów dla krem angielski (Crème anglaise) przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze krem angielski (crème anglaise)
Krem możesz podawać z wolnymi owocami, najlepiej sprawdza się tutaj owoce jagodowe (malina, jagoda)
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.