Krem angielski (Crème anglaise)

Opublikowano: 28.02.2024 r., 17:00 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gładki sos waniliowy deserowy
Krem angielski (Crème anglaise)
Crème anglaise to nic innego jak pyszne, gęsta masa, która wyglądem i smakiem przypomina nasz budyń. Koniecznie poznaj mój przepis i zobacz, jaki jest pyszny.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 20 min
314 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (200 g)
  • Laska wanilii - 1 sztuka (20 g)
  • Żółtko jajka (6 szt.)
  • Cukier - 1/2 szklanki (60 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na krem angielski (crème anglaise) krok po kroku

W rondelku podgrzej śmietanę, dodaj laskę wanilii.

W osobnej misce ubij żółtka jaj z cukrem, aż masa stanie się jasna i puszysta.

Stopniowo, dodawaj ciepłą śmietanę do miski z żółtkami, wciąż mieszając.

Wlej całą mieszankę z powrotem do rondelka i gotuj na średnim ogniu, stale mieszając drewnianą łyżką, aż masa zgęstnieje i osiągnie konsystencję sosu.

Gdy sos osiągnie pożądaną konsystencję, odstaw go z ognia i przecedź przez drobne sito lub sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek.

Podawaj z owocami.

Jak oceniasz przepis na krem angielski (crème anglaise)
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat krem angielski (crème anglaise)

Krem angielski, czyli Crème anglais to wykwintny sos o delikatnej i kremowej konsystencji, podobny wyglądem do naszego budyniu, wnosi on do deserów nutę luksusu i wyjątkowości. Ten najlepszy, sprawdzony przepis na krem angielski pozwala na przygotowanie tego aromatycznego dodatku w domowej kuchni, nadając każdemu deserowi niezwykły smak.

Składniki używane do stworzenia tego pysznego kremu angielskiego są starannie dobrane, ale ogólnodostępne, zapewne masz je w swoim domu.

Będziesz potrzebować tylko żółtek jajek, laskę wanilii, cukier.

Przepis na krem angielski jest jednocześnie prosty i skuteczny, sprawiając, że jest on dostępny dla każdego miłośnika słodkości. Domowy charakter tego sosu nadaje mu wyjątkowy smak i uczucie, które trudno znaleźć w gotowych produktach. To, jak zrobić krem angielski, staje się prostą tajemnicą, którą warto odkryć we własnej kuchni.

Niech aromatyczna esencja wanilii i kremowa konsystencja Crème anglaise stworzą magiczne doświadczenie smakowe, podnosząc zwykły deser na wyższy poziom. Przygotowany w domu, ten pyszny krem angielski staje się nieodłącznym elementem kulinarnych kreacji, dodając im elegancji i wyrafinowania. Skorzystaj z tego sprawdzonego przepisu, aby dodać do swoich deserów nutę francuskiego smaku i delektuj się wyjątkowym doświadczeniem kulinarnym. Jeśli już wiesz, jak zrobić krem angielski, przygotuj go w domu i przekonaj się, jaki jest pyszny w smaku. Będzie dobry dla każdego.

Alergeny w krem angielski (crème anglaise)

Lista alergenów dla krem angielski (Crème anglaise) przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze krem angielski (crème anglaise)

na 100g gotowej potrawy

Krem możesz podawać z wolnymi owocami, najlepiej sprawdza się tutaj owoce jagodowe (malina, jagoda)

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
314.05
314.05
Białko (g)
6.11
6.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
18.58
18.58
Węglowodany przyswajalne (g)
17.67
17.67
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
23.54
23.55
Tłuszcze nasycone (g)
18.29
18.29
Tłuszcze nienasycone (g)
5.25
5.25

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
17.76
17.76
Szacunkowy indeks glikemiczny krem angielski (crème anglaise) 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania krem angielski (crème anglaise)

Koszt składników
47.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietanka kremowa 30%
200 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Laska wanilii
20 g
1 sztuka
12.00
Za 8,0 g
Liczba opakowań 3
30.00
Za 20 g
Żółtko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
60 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Koszt składników
47.50