Kopytka ze szpinakiem
- Ziemniaki późne (1000 g)
- Szpinak (100 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 (150 g)
Przepis na kopytka ze szpinakiem krok po kroku
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości. Następnie ostudź.
Szpinak włóż do blendera i zblenduj na gładką masę.
Ziemniaki przeciśnij przez praskę i połącz je z mąką oraz szpinakiem. Wbij do nich jajka i dodaj odrobinę soli. Całość dokładnie wymieszaj.
Ciasto zagnieć w rękach na gładką masę i podziel je na mniejsze kawałki. Następnie zroluj każdy kawałek, rozpłaszcz i wykrój nożem małe kluski.
W dużym garnku zagotuj wodę i wrzucaj kluski małymi partiami.
Gotuj je 3 minuty od wypłynięcia.
-
Kopytka
-
Kopytka z serem
-
Kopytka leniwe
-
Kopytka ziemniaczane
-
Kopytka z Thermomixu
-
Kopytka z twarogiem
-
Kopytka z dyni
-
Kopytka na słodko
-
Kopytka z sosem pieczarkowym
-
Kopytka z batatów
-
Kopytka bezglutenowe
-
Kopytka z mąką ziemniaczaną
-
Pierogi leniwe Thermomix
-
Kopytka szpinakowe
-
Kopytka z gulaszem
-
Kopytka z sosem grzybowym
-
Kopytka buraczane
-
Kopytka z kaszy jaglanej
-
Kopytka
Więcej informacji na temat kopytek ze szpinakiem
Kopytka ze szpinakiem to danie dla miłośników ciekawych potraw. To jeden z najbardziej ulubionych polskich dodatków do dań głównych, w nieco odświeżonej formie. Te kluski są tak smaczne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Sprawdzą się na kolację, ale również na obiad. To danie, które syci na długo. To świetna alternatywa dla tradycyjnych klusek ziemniaczanych. Te są znacznie smaczniejsze i piękniejsze. Kluski można również zrobić dzień wcześniej, by całość była jeszcze szybsza. W przypadku braku czasu można również skorzystać z gotowych kopytek, które są łatwo dostępne w sklepach. Do zrobienia klusek można użyć świeżo ugotowanych ziemniaków albo wykorzystać nadmiar, który został z poprzedniego dnia. To wspaniały sposób na ograniczenie marnowania żywości, który pozwala ziemniakom zyskać drugie, znacznie smaczniejsze życie. Mączne dodatki wydają się niezwykle kaloryczne jednak w gruncie rzeczy, ze względu na sporą zawartość ziemniaków kopytka nie dostarczają, aż tak dużo energii, dlatego spokojnie mogą być częścią nawet diety redukcyjnej. By stworzyć na ich bazie zbilansowane danie dobrze jest połączyć je ze źródłem białka np. mięsem, czy jogurtem, a także dodać do nich świeżych warzyw. To wybór dobry nawet dla najmłodszych, którzy naprawdę kochają te delikatne kluseczki.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kopytka ze szpinakiem, które będą smaczne, a przy okazji naprawdę piękne, to ten sprawdzony przepis będzie idealnym wyborem. To doskonały pomysł na zielone kluseczki, które spodobają się nawet dzieciom.
To dobre rozwiązanie na pyszne dodatki do sosu. Te ziemniaczane kluski to danie, które ma wielu fanów. Podobną wersję można znaleźć również w tradycyjnej włoskiej kuchni, tyle że pod nieco inną nazwą. Kopytka robi się bardzo szybko, a wszystko, czego potrzeba to stolnica i wałek. To jedne z tych kluseczek, które się formuje, dzięki czemu elegancko prezentują się na talerzu. Nie potrzeba do tego specjalnych sprzętów, wystarczy tylko nóż. Kopytka są smaczne, proste, a przy okazji każdy je uwielbia. To świetny wybór na obiad. Idealnie sprawdzą się zarówno podane z sosem, masłem, jak i bez dodatków. Te kluski sprawdzą się nie tylko w mięsnych daniach, ale również jarskich.
Alergeny w kopytkach ze szpinakiem
Lista alergenów dla kopytek ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze kopytek ze szpinakiem
To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(325g)
Węglowodany
(325g)
Tłuszcze
(325g)
Witaminy
(325g)
Składniki mineralne
(325g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.