Konfitura malinowa
Opublikowano: 09.03.2023 r.
Czy może być coś lepszego niż domowa konfitura malinowa? Pyszna, różowa konfitura to świetny pomysł na dodatek do słodkich wypieków, kanapek, deserów czy do herbaty.
Składniki dla 7 porcji:
- Maliny - 1000 g
- Cukier - 200 g
- Przyprawy - cukier
Liczba porcji: 7
Będziesz potrzebować:
- garnek, słoik 250 ml
Przepis krok po kroku
- Do garnka z grubym dnem wlej 200 ml wody. Doprowadź do wrzenia i dodaj cukier. Dokładnie mieszaj, aż cukier się rozpuści.
- Maliny opłucz na sitku i dodaj do gotującej się wody. Zmniejsz ogień pod garnkiem.
- Delikatnie wymieszaj.
- Gotuj około 30-40 minut. W międzyczasie nie mieszaj zawartości, tylko delikatnie potrząsaj garnkiem.
- Gotową konfiturę rozlej do czystych, suchych słoiczków.
- Słoiki zapasteryzuj i przechowuj w ciemnym miejscu.
Komentarz dietetyka
Maliny zawierają w sobie dużo błonnika, około 7 g w 100 g owoców, przy tym są niskokaloryczne. Szklanka malin ważąca około 120 g dostarczy 52 kilokalorię.