Konfitura z borówki amerykańskiej
- Borówka amerykańska (1000 g)
- Cukier 2 szklanki (250 g)
- Cytryna 1 sztuka (100 g)
Przepis na konfiturę z borówki amerykańskiej krok po kroku
Borówki dokładnie umyj i wrzuć do dużego garnka.
Zalej ok. 1/2 szklanki wody, dodaj cukier i duś przez ok. 30 minut co jakiś czas mieszając i lekko rozbijając owoce. Dodaj sok z cytryny.
Gorącą konfiturę przelewaj do słoików.
Szczelnie zakręć i zawekuj.
-
Konfitury z cebuli
-
Konfitura z wiśni
-
Dżem z czerwonej porzeczki
-
Konfitura z czerwonej cebuli
-
Konfitura z pigwy
-
Konfitura z płatków róży
-
Konfitura z truskawek
-
Konfitura z żurawiny
-
Konfitura z czarnej porzeczki
-
Konfitura z róży
-
Konfitura z pomarańczy
-
Herbata po rosyjsku
-
Konfitura z czerwonej porzeczki
-
Konfitura różana
-
Konfitura wiśniowa bez cukru
-
Konfitura z agrestu
-
Konfitura malinowa
-
Konfitura z gruszek
-
Konfitura
Więcej informacji na temat konfitury z borówki amerykańskiej
Domowa konfitura z borówki amerykańskiej to świetny pomysł na to, jak wykorzystać te letnie, sezonowe owoce również w okresie jesienno-zimowym. Te pyszne, owocowe przetwory fantastycznie sprawdzą się na zimę jako pyszny dodatek do wielu dań. Ta konfitura borówkowa jest nie tylko bardzo smaczna, ale również prosta w przygotowaniu i na pewno poradzisz sobie z tym bez problemu, nawet nie mając dużego doświadczenia w kuchni. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić konfiturę z borówki amerykańskiej, aby była naprawdę dobra, uniwersalna i pasowała do wielu dań, koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz najlepszy przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Przepis na konfiturę z borówki amerykańskiej nie wymaga ani wyszukanych składników, ani długiego czasu spędzonego w kuchni. Niezbędne składniki do jej przygotowania to jedynie świeże, sezonowe czerwone borówki, woda, sok z cytryny oraz cukier. Konfiturę możesz przygotować również w wersji bardziej fit, bez dodatku cukru, zastępując go na przykład ksylitolem lub erytrytolem. Dzięki temu będzie mniej kaloryczna i będzie miała niższy indeks glikemiczny, przez co będzie zdecydowanie zdrowsza, a przy tym równie słodka. Domową konfiturę z borówki amerykańskiej możesz wykorzystywać na wiele sposobów. Świetnie nadaje się w szczególności do dań na słodko — na przykład jako dodatek do owsianek, naleśników, czy gofrów, ale również do kanapek na słodko, ciast i ciasteczek. Borówki amerykańskie to zdecydowanie jedne z najzdrowszych owoców, dlatego warto włączyć je do diety i korzystać z ich prozdrowotnych właściwości przez cały rok. Są bardzo dobrym źródłem witaminy C, antyoksydantów oraz polifenoli o szerokim, pozytywnym wpływie na organizm i profilaktykę wielu problemów zdrowotnych. Jeśli szukasz pomysłu na przepis na konfiturę z borówek amerykańskich, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony przepis, z którego pomocą przygotujesz ją w prosty i szybki sposób w mniej niż godzinę.
Alergeny w konfiturze z borówki amerykańskiej
Lista alergenów dla konfitury z borówki amerykańskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na konfiturę z borówki amerykańskiej
Wartości odżywcze konfitury z borówki amerykańskiej
Zamiast cukru warto wykorzystać ksylitol, dzięki czemu konfitura będzie mniej kaloryczna i będzie miała niższy indeks glikemiczny.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.