Przepis na konfiturę z czerwonej cebuli krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, słoik

W garnku rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę. I podsmaż przez 3 minuty.

Cebulę zalej octem i duś przez 20 minut.

Dodaj do powideł cukier, dobrze wymieszaj i duś jeszcze przez 10 minut, tak by zgęstniały.

Gotowe powidła przełóż do słoika.

Konfitura z czerwonej cebuli podana w słoiczku.
konfitura z czerwonej cebuli
Koszt przygotowania dania
5.98 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
167 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
63

Konfitura z czerwonej cebuli - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o konfiturze z czerwonej cebuli

Konfitura z czerwonej cebuli to świetny dodatek do mięs czy serów. Świetnie sprawdzi się także jako ciekawy element dressingu czy domowych burgerów. Jest bardzo smaczna i niezwykle słodka. Idealnie komponuje się wieloma gatunkami mięs i serów. Będzie wspaniałym dodatkiem, który nie tylko pięknie wygląda ale również dobrze smakuje. Warto pamiętać, by nie dodawać zbyt dużo cukru do tej konfitury, gdyż karmelizowana cebulka, sama w sobie jest dość słodka.

Marmolada z czerwonej cebuli choć niezwykle łatwa nieczęsto pojawia się w codziennym menu. To dlatego, że nie jest zbyt dobrze znana i wydaje się nieco skomplikowana. Ten przepis udowadnia jednak, że to tylko pozory. Tak naprawdę ten dżem można przygotować w kilka chwil i cieszyć się jego wspaniałym smakiem i aromatem.

To idealny dodatek do mięsa, zwłaszcza pieczonego i grillowanego. Świetnie smakuje z wołowiną czy drobiem. Jest tak dobra, że w bardzo szybkim tempie znika ze słoika, dlatego lepiej od razu przygotować jej większą porcję. Ta wspaniała konfitura będzie idealnym pomysłem na dodatek, który sprawdzi się na wszelkiego rodzaju przyjęciach czy spotkaniach w gronie najbliższych.

Choć w tym przepisie jest wykonywana bez dodatku alkoholu, to można przygotować ją również z winem. Wtedy jest bardziej aromatyczna. Jednak dodatek trunku nie jest konieczny. Konfitura z czerwonej cebuli i bez dodatku wina naprawdę wspaniale smakuje.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić konfiturę z czerwonej cebuli, która będzie niezwykle pyszna, a przy tym bardzo łatwa w przygotowaniu, to ten przepis przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego wspaniały dżem, który zachwyci nawet największego krytyka kulinarnego. Połączenie słodkiej czerwonej cebuli z octem balsamicznym jest tak pyszne, że skradnie serce każdego, kto go spróbował.

Ta konfitura będzie świetna również na zimę. Wystarczy przygotować większą porcję, a słoiki z nią pasteryzować w dużym garnku z gorącą wodą przez 20 minut. Dzięki temu konfitura przetrwa w domowej spiżarni przez długi czas. To przepis na idealne i bardzo oryginalne domowe przetwory.

Wartości odżywcze konfitury z czerwonej cebuli

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(88g)
Energia (kalorie)
190.16 kcal
167.34 kcal
Białko
0.43 g
0.38 g

Węglowodany w konfiturze z czerwonej cebuli

Na 100g
Na porcję
(88g)
Węglowodany
33.54 g
29.52 g
Węglowodany przyswajalne
32.75 g
28.82 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.79 g
0.70 g
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(88g)
Tłuszcz
6.47 g
5.70 g
Tłuszcze nasycone
1.14 g
1.01 g
Tłuszcze nienasycone
5.33 g
4.69 g
Tłuszcze jednonasycone
4.66 g
4.10 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.67 g
0.59 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na konfiturę z czerwonej cebuli

Na 100g
Na porcję
(88g)
Witamina C
2.33 mg
2.05 mg

Składniki mineralne w przepisie na konfiturę z czerwonej cebuli

Na 100g
Na porcję
(88g)
Sód
2.37 mg
2.08 mg
Wapń
10.59 mg
9.32 mg
Żelazo
0.11 mg
0.10 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny konfitury z czerwonej cebuli 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w konfiturze z czerwonej cebuli

Lista alergenów dla konfitury z czerwonej cebuli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na konfiturę z czerwonej cebuli

Cena przygotowania konfitury z czerwonej cebuli

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula czerwona
400 g
4 szt
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 400 g
Ocet balsamiczny
60 ml
4 łyżki
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.68
Za 60 ml
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Koszt składników
31.50
Jak oceniasz przepis na konfiturę z czerwonej cebuli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób