Konfitura z płatków róży

Opublikowano: 04.10.2022 r., 15:23 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
konfitura z płatków róży
Konfitura z płatków róży
Poznaj przepis na pyszną, domową konfiturę z płatków róży.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 30 min
46 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 20 porcji
  • Płatki róży (500 g)
  • Cukier 1,5 szklanki (200 g)
  • Cytryna 2 sztuki (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
garnek, słoiki

Przepis na konfiturę z płatków róży krok po kroku

Płatki róży dokładnie oczyść, wypłucz i odkrój białe końce.

W dużym garnku zagotuj 2 szklanki wody (ok. 500 ml) i wsyp płatki róży. Gotuj na średnim ogniu ok. 5 min.

Dodaj sok z cytryny, cukier i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj ok. 35 minut.

Do wyparzonych lub wygotowanych słoików wlewaj gorącą konfiturę i szczelnie zakręcaj.

Jak oceniasz przepis na konfiturę z płatków róży
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,9% osób

Więcej informacji na temat konfitury z płatków róży

Konfitura z płatków róży to pomysł na pyszne, domowe, owoce przetwory na zimę. Możesz wykorzystywać ją na wiele sposobów i cieszyć się smakiem tych letnich, sezonowych owoców również w okresie jesienno-zimowym, kiedy dostępność i różnorodność owoców jest zdecydowanie mniejsza. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić konfiturę z płatków róży, aby była koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Aby domowa konfitura różana była pyszna i dobra na wiele okazji nie potrzebujesz ani wyszukanych składników, ani długiego czasu spędzonego w kuchni, czy też zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Niezbędne składniki do jej przygotowania to płatki róży, sok z cytryny, woda oraz cukier. Z tych czterech składników powstaje pyszna, domowa, słodka, owocowa konfitura, którą możesz wykorzystywać na wiele różnych sposobów. Świetnie nadaje się do dań na słodko, na przykład owsianek, naleśników, czy gofrów, a także do ciast i ciasteczek. Konfitura z płatków róży to również świetne nadzienie do domowych pączków drożdżowych. Pamiętaj jednak, że ze względu na dość duży dodatek cukru konfitura ma stosunkowo wysoką kaloryczność i indeks glikemiczny. Dlatego postaraj się ograniczyć jego dodatek lub zastąpić go słodzikami, na przykład ksylitolem lub erytrytolem. Podobnie jak cukier, mają słodki smak, jednak zdecydowanie niższą kaloryczność i indeks glikemiczny, dzięki czemu cała konfitura będzie lepsza dla zdrowia. Jeśli szukasz pomysłu na przepis na konfiturę z płatków róży, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony przepis, z którego pomocą przygotujesz ją w prosty i szybki sposób, tak aby była naprawdę najlepsza.

Alergeny w konfiturze z płatków róży

Lista alergenów dla konfitury z płatków róży przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na konfiturę z płatków róży

Wartości odżywcze konfitury z płatków róży

na 100g gotowej potrawy

Cukier warto zastąpić ksylitolem lub erytrytolem, aby zmniejszyć kaloryczność i indeks glikemiczny.

Szacunkowy indeks glikemiczny konfitury z płatków róży 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania konfitury z płatków róży

Koszt składników
255.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Płatki róży
500 g
10.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 25
250.00
Za 500 g
Cukier
200 g
1,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Cytryna
200 g
2 sztuki
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
1.44
Za 200 g
Koszt składników
255.10