Konfitura z płatków róży
- Płatki róży (500 g)
- Cukier - 1,5 szklanki (200 g)
- Cytryna - 2 sztuki (200 g)
Przepis na konfiturę z płatków róży krok po kroku
Płatki róży dokładnie oczyść, wypłucz i odkrój białe końce.
W dużym garnku zagotuj 2 szklanki wody (ok. 500 ml) i wsyp płatki róży. Gotuj na średnim ogniu ok. 5 min.
Dodaj sok z cytryny, cukier i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj ok. 35 minut.
Do wyparzonych lub wygotowanych słoików wlewaj gorącą konfiturę i szczelnie zakręcaj.
-
Konfitury z cebuli
-
Konfitura z wiśni
-
Dżem z czerwonej porzeczki
-
Konfitura z czerwonej cebuli
-
Konfitura z pigwy
-
Konfitura z truskawek
-
Konfitura z żurawiny
-
Konfitura z czarnej porzeczki
-
Konfitura z róży
-
Konfitura z pomarańczy
-
Konfitura z czerwonej porzeczki
-
Herbata po rosyjsku
-
Konfitura różana
-
Konfitura z borówki amerykańskiej
-
Konfitura wiśniowa bez cukru
-
Konfitura z dzikiej róży
-
Konfitura z agrestu
-
Konfitura malinowa
-
Konfitura
Więcej informacji na temat konfitury z płatków róży
Konfitura z płatków róży to pomysł na pyszne, domowe, owoce przetwory na zimę. Możesz wykorzystywać ją na wiele sposobów i cieszyć się smakiem tych letnich, sezonowych owoców również w okresie jesienno-zimowym, kiedy dostępność i różnorodność owoców jest zdecydowanie mniejsza. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić konfiturę z płatków róży, aby była koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Aby domowa konfitura różana była pyszna i dobra na wiele okazji nie potrzebujesz ani wyszukanych składników, ani długiego czasu spędzonego w kuchni, czy też zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Niezbędne składniki do jej przygotowania to płatki róży, sok z cytryny, woda oraz cukier. Z tych czterech składników powstaje pyszna, domowa, słodka, owocowa konfitura, którą możesz wykorzystywać na wiele różnych sposobów. Świetnie nadaje się do dań na słodko, na przykład owsianek, naleśników, czy gofrów, a także do ciast i ciasteczek. Konfitura z płatków róży to również świetne nadzienie do domowych pączków drożdżowych. Pamiętaj jednak, że ze względu na dość duży dodatek cukru konfitura ma stosunkowo wysoką kaloryczność i indeks glikemiczny. Dlatego postaraj się ograniczyć jego dodatek lub zastąpić go słodzikami, na przykład ksylitolem lub erytrytolem. Podobnie jak cukier, mają słodki smak, jednak zdecydowanie niższą kaloryczność i indeks glikemiczny, dzięki czemu cała konfitura będzie lepsza dla zdrowia. Jeśli szukasz pomysłu na przepis na konfiturę z płatków róży, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony przepis, z którego pomocą przygotujesz ją w prosty i szybki sposób, tak aby była naprawdę najlepsza.
Alergeny w konfiturze z płatków róży
Lista alergenów dla konfitury z płatków róży przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na konfiturę z płatków róży
Wartości odżywcze konfitury z płatków róży
Cukier warto zastąpić ksylitolem lub erytrytolem, aby zmniejszyć kaloryczność i indeks glikemiczny.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.