Konfitura z pigwy

Opublikowano: 10.07.2022 r., 9:45 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
konfitura z pigwy
Konfitura z pigwy
Pyszna i słodka konfitura z pigwy według mojego sprawdzonego przepisu sprawdzi się jak dodatek do naleśników czy gofrów, poznaj mój niezawodny sposób i przekonaj się sam.
Przygotowanie 50 min
Gotowanie 90 min
221 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Pigwa surowa (1000 g)
  • Cukier (1000 g)
  • Cynamon 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na konfiturę z pigwy krok po kroku

Owoce pigwy dokładnie umyj i sparz wrzątkiem.

Pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne.

Wrzuć owoce do garnka i gotuj na niewielkim ogniu około 60 minut. Dodaj cynamon.

Gdy owoce się całkowicie rozpuszczą i wypuszczą sok wsyp cukier.

Całość podgrzewaj na niewielkim ogniu i mieszaj.

Gdy składniki połączą się ze sobą, ściągnij konfiturę z ognia i przestań ogrzewać.

Jeszcze ciepłą przełóż do wcześniej wyparzonych słoików i szczelnie zakręć.

Jak oceniasz przepis na konfiturę z pigwy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,1% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat konfitury z pigwy

Konfitura i dżem to najpopularniejsze dodatki do dań na słodko, które w łatwy sposób przygotujesz w swoim domu. Tak naprawdę konfitura może mieć dowolny smak, zależy, na jakie owoce się zdecydujesz.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na konfiturę z pigwy, który przygotujesz błyskawicznie. Tradycyjna konfitura z pigwy to taki dodatek, który możesz przygotować w większej ilości, przełożyć do słoików, a w ten sposób będziesz mieć pyszne przetwory na zimę. To świetny sposób na zatrzymanie sporej ilości witamin w słoiku.

Wszystkie owoce mają niesamowite właściwości prozdrowotne, zawierają dużo witamin, a niektóre z nich są źródłem antyoksydantów.

Pigwa to owoce o właściwościach przeciwnowotworowych, są w stanie hamować rozwój nowotworów, zapobiegać przerzutom. A wszystko to dzięki zawartości fenoli, które są odpowiedzialne za neutralizację wolnych rodników. Dodatkowo mają działanie moczopędne, ponieważ w większości składają się z wody, co jest korzystne dla naszego układu moczowego oraz nerek. Te słoneczne owoce zawierają duże ilości błonnika, który wspomaga perystaltykę jelit. Błonnik w naszych jelitach działa jak szczotka, która wymiata całą ich zawartość, dlatego jest skuteczny w walce zaparciami. Warto wspomnieć, że owoce pigwy mają niski indeks glikemicznym i są niskokaloryczne. Co jest niezwykle ważne dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, których dieta powinna opierać się przede wszystkim na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Nieco niżej opowiem Ci krok po kroku jak zrobić konfiturę z pigwy, który będzie idealnym dodatkiem do obiadu na słodko lub deserów.

Mój sprawdzony przepis jest dosłownie błyskawiczny, a przygotujesz go tylko z dwóch składników. Są to owoce i cukier, który stanowi dużą część przetworu. Pamiętajmy jednak, że nikt z nas nie spożywa całego słoika na jeden raz. Babcina domowa konfitura nie dosyć, że jest pyszna, to mamy pewność, że jest on wolny od barwników i konserwantów. Dlatego będzie to idealny pomysł na naturalny dodatek do wielu potraw nie tylko dla dzieci. Dokładnie jak przygotować konfiturę opisuję nieco niżej, koniecznie wypróbuj i przekonaj się, jaka jest pyszna.

Alergeny w konfiturze z pigwy

Lista alergenów dla konfitury z pigwy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na konfiturę z pigwy

Wartości odżywcze konfitury z pigwy

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób wykonasz konfiturę w większości owoców.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
221.13
221.13
Białko (g)
0.22
0.22

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
57.57
57.57
Węglowodany przyswajalne (g)
56.36
56.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.21
1.21

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
0.22
0.22
Tłuszcze nasycone (g)
0.17
0.17
Tłuszcze nienasycone (g)
0.05
0.05
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
1.07
1.07
Witamina B6 (mg)
0.02
0.02
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
7.48
7.48
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.01
0.01
Ryboflawina (mg)
0.03
0.03
Niacyna (mg)
0.11
0.11
Foliany (µg (mcg))
1.52
1.52

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
2.54
2.54
Potas (mg)
101.15
101.15
Wapń (mg)
10.95
10.95
Fosfor (mg)
8.78
8.78
Magnez (mg)
4.28
4.28
Żelazo (mg)
0.41
0.41
Cynk (mg)
0.03
0.03
Miedź (mg)
0.07
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny konfitury z pigwy 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania konfitury z pigwy

Koszt składników
33.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pigwa surowa
1000 g
15.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
30.00
Za 1000 g
Cukier
1000 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 g
Cynamon
10 g
1 łyżka
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 10 g
Koszt składników
33.80