Przepis na konfiturę z pigwy krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Owoce pigwy dokładnie umyj i sparz wrzątkiem.

Pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne.

Wrzuć owoce do garnka i gotuj na niewielkim ogniu około 60 minut. Dodaj cynamon.

Gdy owoce się całkowicie rozpuszczą i wypuszczą sok wsyp cukier.

Całość podgrzewaj na niewielkim ogniu i mieszaj.

Gdy składniki połączą się ze sobą, ściągnij konfiturę z ognia i przestań ogrzewać.

Jeszcze ciepłą przełóż do wcześniej wyparzonych słoików i szczelnie zakręć.

Często zadawane pytania

konfitura z pigwy
Konfitura z pigwy
Koszt przygotowania dania
33.37 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
221 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
80

Konfitura z pigwy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o konfiturze z pigwy

Konfitura i dżem to najpopularniejsze dodatki do dań na słodko, które w łatwy sposób przygotujesz w swoim domu. Tak naprawdę konfitura może mieć dowolny smak, zależy, na jakie owoce się zdecydujesz.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na konfiturę z pigwy, który przygotujesz błyskawicznie. Tradycyjna konfitura z pigwy to taki dodatek, który możesz przygotować w większej ilości, przełożyć do słoików, a w ten sposób będziesz mieć pyszne przetwory na zimę. To świetny sposób na zatrzymanie sporej ilości witamin w słoiku.

Wszystkie owoce mają niesamowite właściwości prozdrowotne, zawierają dużo witamin, a niektóre z nich są źródłem antyoksydantów.

Pigwa to owoce o właściwościach przeciwnowotworowych, są w stanie hamować rozwój nowotworów, zapobiegać przerzutom. A wszystko to dzięki zawartości fenoli, które są odpowiedzialne za neutralizację wolnych rodników. Dodatkowo mają działanie moczopędne, ponieważ w większości składają się z wody, co jest korzystne dla naszego układu moczowego oraz nerek. Te słoneczne owoce zawierają duże ilości błonnika, który wspomaga perystaltykę jelit. Błonnik w naszych jelitach działa jak szczotka, która wymiata całą ich zawartość, dlatego jest skuteczny w walce zaparciami. Warto wspomnieć, że owoce pigwy mają niski indeks glikemicznym i są niskokaloryczne. Co jest niezwykle ważne dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, których dieta powinna opierać się przede wszystkim na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Nieco niżej opowiem Ci krok po kroku jak zrobić konfiturę z pigwy, który będzie idealnym dodatkiem do obiadu na słodko lub deserów.

Mój sprawdzony przepis jest dosłownie błyskawiczny, a przygotujesz go tylko z dwóch składników. Są to owoce i cukier, który stanowi dużą część przetworu. Pamiętajmy jednak, że nikt z nas nie spożywa całego słoika na jeden raz. Babcina domowa konfitura nie dosyć, że jest pyszna, to mamy pewność, że jest on wolny od barwników i konserwantów. Dlatego będzie to idealny pomysł na naturalny dodatek do wielu potraw nie tylko dla dzieci. Dokładnie jak przygotować konfiturę opisuję nieco niżej, koniecznie wypróbuj i przekonaj się, jaka jest pyszna.

Wartości odżywcze konfitury z pigwy

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
221.13 kcal
221.13 kcal
Białko
0.22 g
0.22 g

Węglowodany w konfiturze z pigwy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
57.57 g
57.57 g
Węglowodany przyswajalne
56.36 g
56.36 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.21 g
1.21 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
0.22 g
0.22 g
Tłuszcze nasycone
0.17 g
0.17 g
Tłuszcze nienasycone
0.05 g
0.05 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na konfiturę z pigwy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
1.07 µg (mcg)
1.07 µg (mcg)
Witamina B6
0.02 mg
0.02 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
7.48 mg
7.48 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.01 mg
0.01 mg
Ryboflawina
0.03 mg
0.03 mg
Niacyna
0.11 mg
0.11 mg
Foliany
1.52 µg (mcg)
1.52 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na konfiturę z pigwy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
2.54 mg
2.54 mg
Potas
101.15 mg
101.15 mg
Wapń
10.95 mg
10.95 mg
Fosfor
8.78 mg
8.78 mg
Magnez
4.28 mg
4.28 mg
Żelazo
0.41 mg
0.41 mg
Cynk
0.03 mg
0.03 mg
Miedź
0.07 mg
0.07 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny konfitury z pigwy 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w konfiturze z pigwy

Lista alergenów dla konfitury z pigwy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na konfiturę z pigwy

Cena przygotowania konfitury z pigwy

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pigwa surowa
1000 g
15.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 2
30.00
Za 1000 g
Cukier
1000 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 g
Cynamon
10 g
1 łyżka
1.30
Za 15.0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 10 g
Koszt składników
33.80
Jak oceniasz przepis na konfiturę z pigwy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób