Przepis na herbatę po rosyjsku krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
filiżanka, samowar

Samowar z wodą dobrze rozpal, aż woda będzie wrząca.

Do czajniczka wsyp liście herbaty i zawartość czajniczka zalej wrzątkiem z kranika samowara.

Następnie czajniczek postaw na kominie, by jego zawartość podgrzewała się.

Do połowy filiżanki nalej esencję z czajniczka i dolej wrzącej wody z kranika samowara.

Gotową herbatę posłodź konfiturą wiśniową.

Herbata po rosyjsku podana w szklance.
Herbata po rosyjsku
Koszt przygotowania dania
2.05 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
258 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
65

Herbata po rosyjsku - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o herbacie po rosyjsku

Herbata po rosyjsku to doskonała propozycja na ciepły napój. Smaczna, domowa herbata świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciasta. Herbatę po rosyjsku warto wykonać na imprezy rodzinne lub ze znajomymi, ponieważ dłużej będzie ciepła. Herbatkę często podaje się również jako dodatek do śniadania lub kolacji — warto jednak pamiętać, że herbata jest źródłem pobudzającej teiny. Prosty przepis na herbatę po rosyjsku wymaga specjalnego sprzętu do przygotowania, ponieważ herbatę przygotowuje się w samowarze. Do wykonania napoju potrzebne będą następujące produkty: woda, liście herbaty oraz konfitura wiśniowa.

Jak zrobić herbatę po rosyjsku? Samowar z wodą dobrze rozpal, aż woda będzie wrząca. Do czajniczka wsyp liście herbaty i zawartość czajniczka zalej wrzątkiem z kranika samowara. Następnie czajniczek postaw na kominie, by jego zawartość podgrzewała się. Do połowy filiżanki nalej esencję z czajniczka i dolej wrzącej wody z kranika samowara. Gotową herbatę posłodź konfiturą wiśniową.

Możemy wyróżnić wiele rodzajów herbaty - jednak najczęściej wykorzystujemy herbatę czarną oraz zieloną. Herbata czarna jest produktem zawierającym substancje o działaniu pobudzającym. Teina zawarta w herbacie nie powinna być spożywana w dużych ilościach przez kobiety w ciąży i karmiące. Teina spożywana wieczorem może powodować problemy ze snem. Herbata zielona natomiast jest doskonałym źródłem flawonoidów, które wykazują działanie opóźniające procesy starzenia się oraz zmniejszają ryzyko rozwoju niektórych chorób nowotworowych. Dodatkowo herbata zielona zawiera spore ilości teiny, która działa podobnie jak kofeina — działa pobudzająco.

Podsumowując pyszna herbata stanowi doskonały dodatek do wielu dań. Ciepła herbata świetnie sprawdzi się z dodatkiem ciasta, śniadania lub kolacji. Najlepsza herbata jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Wykorzystanie samowaru do przygotowania herbaty po rosyjsku sprawia, że dłużej będzie ciepła i możemy przygotować ją w dowolnym momencie. Minusem herbaty po rosyjsku jest konieczność posiadania odpowiedniego sprzętu kuchennego.

Wartości odżywcze herbaty po rosyjsku

na 100g gotowej potrawy

Węglowodany w herbacie po rosyjsku

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany przyswajalne
24.29 g
60.71 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcze nasycone
0.07 g
0.18 g
Tłuszcze nienasycone
0.29 g
0.71 g
Szacunkowy indeks glikemiczny herbaty po rosyjsku 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w herbacie po rosyjsku

Lista alergenów dla herbaty po rosyjsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na herbatę po rosyjsku nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście herbaty
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania herbaty po rosyjsku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Liście herbaty
20 g
Konfitura wiśniowa
50 g
4 płaskie łyżki stołowe
9.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 1
2.05
Za 50 g
Jak oceniasz przepis na herbatę po rosyjsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób