Konfitura

konfitura

Konfitura to jeden z najciekawszych i najpyszniejszych słodkich wyrobów, które można przygotować samodzielnie w domu. Zamiast kupować gotowe powidła i dżemy, lepiej postawić na własnoręcznie przyrządzoną konfiturę z dowolnych owoców. Konfiturę powinno się robić z gotowanych owoców albo części owoców w syropie cukrowym. Do jej utworzenia wykorzystuje się również sok z winogron. We własnoręcznie zrobionych konfiturach znajduje się znacznie więcej witamin niż w tych ze sklepu, dlatego poleca się ich częstsze przygotowywanie i rezygnację z gotowych wyrobów w marketach.

Konfitura – proste przepisy na domowe konfitury

Konfitura to jeden z najchętniej przyrządzanych w Polsce domowych przetworów. Najlepsze są oczywiście domowe konfitury owocowe, które są pełne cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i substancji mineralnych. Z czego zrobić domową konfiturę? Jak smakuje domowa konfitura owocowa i jakie są różnie między dżemem a konfiturą? Sprawdź najważniejsze informacje na ten temat!

Co to jest konfitura? Sprawdź, z czego najlepiej robić domowe konfitury!

Najważniejsze informacje na temat konfitury – czy o tym wiedziałeś?

Konfitura to popularny przetwór domowy, który zwykle robi się z owoców. W porównaniu do innych wyrobów tego typu, konfitury oraz dżemy wymagają dość długiego smażenia lub gotowania. Właśnie z tego powodu wytraca się w nich niemal większość witaminy C. Nie oznacza to jednak, że konfitura zostaje przez to pozbawiona wszystkich właściwości odżywczych! W dalszym ciągu pozostaje w niej sporo cennego dla organizmu błonnika i soli mineralnych. Trzeba jednak pamiętać o tym, że w domowych przetworach znajduje się spora ilość cukru. W konfiturach jest to nawet ok. 2 kg, co znaczy, że nie jest to najlepszy wybór dla osób cierpiących na cukrzycę lub zmagających się z insulinoopornością. Mimo że konfitura owocowa z pewnością jest lepsza niż ta ze sklepu, nie poleca się jej spożywać zbyt często – zwłaszcza osobom, które są na diecie redukcyjnej.

O czym należy pamiętać, przygotowując konfiturę w domu? Otóż do zagęszczenia przetworów owocowych warto kupić preparat żelujący. Dzięki niemu będzie można skrócić czas smażenia owoców, zatem zachować w nich jednocześnie większą ilość witaminy C. Jeśli wolisz unikać konserwantów, wówczas lepiej zrezygnować z preparatów żelujących. Nie zapominaj również o tym, że niskocukrowe przetwory zawsze należy pasteryzować. Gdy przyrządzasz więc konfiturę o niskiej zawartości cukru, powinieneś ją zawekować. Chcesz, żeby konfitura miała jak najwięcej właściwości odżywczych i dobrze smakowała? Warto przygotować ją z kilku owoców, nie tylko z jednego rodzaju. Możesz zdecydować się na połączenie np. kwaśnych owoców ze słodkimi (jak malina z brzoskwinią).

Jak zrobić konfitury owocowe? Najlepsze sposoby na przygotowanie domowej konfitury

Aby przygotować konfiturę domową, należy zawsze zaopatrzyć się w najlepszej jakości owoce. Nie mogą być zatem wybarwione, niedojrzałe albo uszkodzone. Nie może być na nich również żadnych oznak żerów owadów. Do zrobienia konfitury domowej najlepiej nadają się słodkie owoce, które naturalnie zawierają w sobie ponad 60% cukru. Do zrobienia konfitury nie trzeba żadnych specjalnych wspomagaczy, ponieważ najlepszym środkiem utrwalającym konsystencję i smak przetworu jest cukier właśnie. Trzeba przyznać, konfitura to domowy wyrób przepełniony cukrem do… granic możliwości. Standardowo na 1 kg owoców koniecznych do przygotowania konfitury przypada nawet 2 kg cukru. Jak zrobić syrop cukrowy? Powinno się rozpuścić dużą ilość cukru w wodzie, a później odparować ją, aby powstał bardzo gęsty syrop.

Jak najszybciej uzyskać konfiturę? Możesz gotować syrop cukrowy w szerokim i płaskim garnku. Podczas gotowania pamiętać trzeba jednak o tym, aby regularnie ściągać szumowiny z wierzchu mazi. Syrop podczas przelewania powinien układać się w tzw. nitki – wówczas będzie to świadczyć, iż zrobiony został w prawidłowy sposób. Gdy syrop będzie gotowy, należy dodać do niego umyte i wyselekcjonowane owoce – muszą być suche! Dodawaj ich tyle, aby wrzenie ustało, jednak temperatura nie spadła. Konfiturę należy też bardzo ostrożnie mieszać, najlepiej kolistymi ruchami. Pianę trzeba cały czas usuwać. Aby nie uszkodzić owoców, nie używaj ostrych narzędzi, które mogłyby to zrobić.

Konfitura będzie gotowa, jeśli owoce nie będą już wypływać i objętościowo zajmą cały syrop. Niektórzy kucharze uważają, że gotowanie konfitury powinno się zawsze przerwać na przynajmniej kilka godzin. Dopiero po odczekaniu powinno się podgrzewać ją jeszcze przez kilkanaście minut – wówczas konfitura ma wyjść naprawdę smaczna. Gotową konfiturę powinno się przechowywać w niewielkich, wyparzonych słoiczkach. Jako że powinny one zostać wypełnione konfiturą po brzegi, warto je dobrze zabezpieczyć, smarując wokół koniakiem. Jeśli konfitura zostanie prawidłowo przyrządzona, powinna mieć wiele cennych wartości odżywczych. Przede wszystkim będzie można dzięki nie uzupełnić niedobór niektórych witamin, a także wzmocnić układ immunologiczny jesienią i zimą.

Proste przepisy na domowe konfitury – zobacz, które z nich warto zrobić!

Czym różni się konfitura od dżemu? Najważniejsze różnice między przetworami

W przeciwieństwie do dżemu konfitura jest gęsta, a jej konsystencja nieżelowana. Produkuje się ją z wody i cukru, a także smażonych owoców – jednego lub kilku połączonych ze sobą rodzajów. Konfitura powinna zawierać przynajmniej 0,5 kg pulpy na 1 kg gotowej konfitury. Porównując konfiturę do dżemu, warto zwrócić uwagę jednak nie tylko na zawartość świeżych owoców. Główną różnicą jest również cukier, który sprawia, że przetwory są nie tylko smaczne, ale i trwałe po pasteryzacji. W dżemie na 100 g cukru przypada ok. 25 g owoców – to znacznie mniej niż w konfiturze. Właśnie dlatego uważa się, że dżem jest przetworem gorszym jakościowo niż konfitura.

W przeciwieństwie do konfitury, w dżemach częściej korzysta się z zagęszczających substancji. Pojawia się w nich wobec tego żelatyna, a także agar. Przez to, że w dżemie jest o wiele mniej owoców niż w konfiturze, zagęszczające składniki niemal zawsze widnieją w ich składzie. Bez nich ciężko byłoby bowiem o odpowiednią konsystencję dżemu. Warto dodać, że dżemy mają też znacznie lżejszy i bardziej delikatny smak niż domowa konfitura. Jeśli masz więc wyjątkowo wyczulone na cukier kubki smakowe, lepiej sięgnij po przepis na dżem. Dla miłośników słodyczy najlepsze będą z kolei konfitury.

Przepis na domową konfiturę – sprawdź, który z nich jest najlepszy!

Chcesz zaskoczyć swoją rodzinę domowym, pysznym przetworem do naleśników, racuchów albo ciasta? Spróbuj przyrządzić jeden z poniższych przepisów na konfiturę.

  • Przepis na konfiturę z żurawiny – do jej przygotowania potrzebujesz mrożonych owoców żurawiny, cukru i jabłek. Przełóż żurawinę do dużego garnka, następnie dodaj cukier. Smaż przez 45 minut, regularnie i ostrożnie mieszając. Umyj jabłka i zetrzyj je na tarce, następnie dodaj do żurawiny. Smaż jeszcze przez 30 minut. Następnie przenieś do wyparzonych i suchych słoiczków. Zakręć i ustaw do góry dnem, aby zawekować konfiturę.
  • Konfitura z pomarańczy – aby ją zrobić, przygotuj pomarańcze i cukier. Umyj owoce i obkrój z nich skórki. Gotuj skórki przez 15 minut w wodzie. Odkrój białe części i pozyskaj miąższ z samych pomarańczy. Zrób to nad naczyniem, aby skapywał do niego sok. Wyciśnij resztki pomarańczy, żeby wydobyć z nich jak najwięcej soku. Opłucz skórki pod wodą i pokrój w kostkę. Na koniec przez 2 godziny gotuj cząsteczki pomarańczy z cukrem, sokiem i skórkami. Zostaw do ostudzenia. Kolejnego dnia gotuj całość przez godzinę, aż konsystencja konfitury zrobi się gęsta. Na koniec przelej do słoików, zakręć i zawekuj, odstawiając do góry dnem.
  • Konfitura ze śliwek – to przepyszna konfitura, którą zrobisz bez cukru. Jest więc to idealna opcja dla wszystkich, którzy zmagają się z insulinoopornością lub chorują na cukrzycę. Konfiturę zrobisz bowiem z samych śliwek i cynamonu. Najpierw należy wydrylować śliwki, po czym zalać je wodą w garnku. Gotuj przez 3 godziny na wolnym ogniu, wciąż mieszając Dodaj cynamon do smaku. Przełóż gorącą konfiturę do słoików, zakręć i umieść w garnku. Zalej wodę do ok. 1/3 wysokości słoików i gotuj przez 15-20 minut. Zawekowane słoiki schowaj do spiżarki. Możesz przechowywać je szczelnie zamknięte przez wiele miesięcy.

Konfitura - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto