Konfitura z czerwonej porzeczki

Opublikowano: 04.10.2022 r., 18:02 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
konfitura z czerwonej porzeczki
Konfitura z czerwonej porzeczki
Poznaj przepis na pyszną, domową konfiturę z czerwonej porzeczki, idealną jako zimowe przetwory.
Przygotowanie 35 min
82 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 30 porcji
  • Porzeczki czerwone (1000 g)
  • Cukier (500 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
garnek, słoiki

Przepis na konfiturę z czerwonej porzeczki krok po kroku

Porzeczki obierz i dokładnie umyj.

W garnku podgrzewaj ok. 400 ml wody z cukrem.

Kiedy zacznie wrzeć, dodaj owoce i gotuj na małym ogniu ok. 20 minut.

Gorącą konfiturę przelej do słoików, szczelnie zakręć i zawekuj.

Jak oceniasz przepis na konfiturę z czerwonej porzeczki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat konfitury z czerwonej porzeczki

Domowa konfitura z czerwonej porzeczki to pomysł na pyszne, domowe, owocowe przetwory, które fantastycznie sprawdzą się na zimę. Jest bardzo smaczna, prosta w przygotowaniu i uniwersalna, dzięki czemu nadaje się jako dodatek do wielu dań. Przygotowując przepis na konfiturę z czerwonej porzeczki, możesz wykorzystywać te owoce na wiele sposobów i cieszyć się ich smakiem również w okresie jesienno-zimowym, kiedy dostępność i różnorodność owoców jest zdecydowanie ograniczona. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić konfiturę z czerwonej porzeczki, aby była naprawdę dobra i pasowała do wielu dań, koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do jej przygotowania nie potrzebujesz ani wyszukanych składników, ani długiego czasu spędzonego w kuchni. Co więcej, z pewnością poradzisz sobie z nią, nawet nie mając większego doświadczenia kulinarnego. Niezbędne składniki do jej przygotowania to jedynie świeże, sezonowe czerwone porzeczki, woda oraz cukier. Konfiturę możesz przygotować również w wersji bez cukru, zastępując go na przykład ksylitolem lub erytrytolem. Dzięki temu będzie mniej kaloryczna i będzie miała niższy indeks glikemiczny, przez co będzie zdecydowanie zdrowsza, a przy tym równie słodka. Tą pyszną, domową konfiturę z czerwonej porzeczki możesz wykorzystywać na wiele różnych sposobów. Świetnie nadaje się głównie do dań na słodko, na przykład owsianek, naleśników, czy gofrów, a także do ciast i ciasteczek. Jeśli lubisz nieoczywiste połączenia smakowe, możesz dodawać ją również do dań wytrawnych, na przykład mięsnych. Porzeczki to zdecydowanie jedne z najzdrowszych owoców, dlatego warto włączyć je do diety i korzystać z ich prozdrowotnych właściwości. Jeśli szukasz pomysłu na przepis na konfiturę z czerwonych porzeczek, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony przepis, z którego pomocą przygotujesz ją w prosty i szybki sposób.

Alergeny w konfiturze z czerwonej porzeczki

Lista alergenów dla konfitury z czerwonej porzeczki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na konfiturę z czerwonej porzeczki

Wartości odżywcze konfitury z czerwonej porzeczki

na 100g gotowej potrawy

Zamiast cukru warto wykorzystać ksylitol lub erytrytol.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
165.67
82.83
Białko (g)
0.93
0.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
42.40
21.20
Węglowodany przyswajalne (g)
39.53
19.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.87
1.43

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
0.24
0.12
Tłuszcze nasycone (g)
0.16
0.08
Tłuszcze nienasycone (g)
0.08
0.04
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
1.33
0.67
Witamina B6 (mg)
0.05
0.02
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
27.33
13.67
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.07
0.03
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.01
Ryboflawina (mg)
0.04
0.02
Niacyna (mg)
0.07
0.03
Foliany (µg (mcg))
5.33
2.67
Beta karoten (µg (mcg))
16.67
8.33

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
1.00
0.50
Potas (mg)
184.00
92.00
Wapń (mg)
22.33
11.17
Fosfor (mg)
29.33
14.67
Magnez (mg)
8.67
4.33
Żelazo (mg)
0.68
0.34
Cynk (mg)
0.16
0.08
Miedź (mg)
0.08
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny konfitury z czerwonej porzeczki 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania konfitury z czerwonej porzeczki

Koszt składników
66.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Porzeczki czerwone
1000 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 8
64.00
Za 1000 g
Cukier
500 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Koszt składników
66.50