Konfitura z truskawek

Opublikowano: 04.10.2022 r., 15:55 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
konfitura truskawkowa
Konfitura truskawkowa
Poznaj przepis na pyszną, domową konfiturę z letnich truskawek.
Przygotowanie 60 min
43 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Składniki dla 20 porcji
  • Truskawki (1000 g)
  • Cukier 1,5 szklanki (200 g)
  • Cytryna 1 sztuka (100 g)
  • Pektyny w proszku 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
garnek, słoiki

Przepis na konfiturę z truskawek krok po kroku

Truskawki dokładnie umyj i usuń szypułki.

Włóż do garnka i zacznij podgrzewać, aż zaczną się gotować. Zmniejsz ogień i gotuj na średnim ogniu ok. 10-15 minut co jakiś czas mieszając.

Dodaj cukier, pektynę i sok z cytryny. Wymieszaj i ponownie podgrzewaj na średnim ogniu kolejne 15 minut.

Na bieżąco usuwaj pianę, która gromadzi się na powierzchni.

Gorącą konfiturę przelewaj do wyparzonych słoików.

Szczelnie zamknij i ustawiaj do góry dnem do czasu, aż się ostudzi.

Jak oceniasz przepis na konfiturę z truskawek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób

Więcej informacji na temat konfitury z truskawek

Domowa konfitura z truskawek to pomysł na pyszne, domowe, owoce przetwory, idealne na zimę. Jest bardzo smaczna, prosta w przygotowaniu i uniwersalna. Dzięki temu możesz wykorzystywać ją na wiele sposobów i cieszyć się smakiem tych letnich, sezonowych owoców również w okresie jesienno-zimowym, kiedy dostępność i różnorodność owoców jest zdecydowanie ograniczona. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić konfiturę z truskawek, aby była pyszna i dobra na wiele okazji, koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Aby domowa konfitura z truskawek była naprawdę najlepsza, nie potrzebujesz ani wyszukanych składników, ani długiego czasu spędzonego w kuchni. Z pewnością poradzisz sobie z nią, nawet nie mając większego doświadczenia w kuchni. Niezbędne składniki do jej przygotowania to świeże, sezonowe truskawki, sok z cytryny, pektyny oraz cukier. Z tych czterech składników powstaje pyszna, domowa, słodka konfitura, którą możesz wykorzystywać na wiele różnych sposobów. Ilość dodanej pektyny na jeden kilogram owoców powinna wynosić około 8-16 gramów, w zależności od tego, jaką konsystencję preferujesz. Jeśli dodasz więcej pektyny, będzie ona bardziej gęsta i galaretowata. Konfitura truskawkowa świetnie nadaje się do dań na słodko, na przykład owsianek, naleśników, czy gofrów, a także do ciast i ciasteczek. Mimo że truskawki to bardzo zdrowe owoce, pełne witamin i substancji prozdrowotnych, pamiętaj, że ze względu na dość duży dodatek cukru konfitura ma stosunkowo wysoką kaloryczność i indeks glikemiczny. Dlatego postaraj się ograniczyć jego dodatek lub zastąpić go słodzikami, na przykład ksylitolem lub erytrytolem. Dzięki temu konfitura bez cukru będzie równie słodka, jednak będzie też miała niższą kaloryczność i indeks glikemiczny. Jeśli szukasz pomysłu na przepis na konfiturę z truskawek, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony przepis, z którego pomocą przygotujesz ją w prosty i szybki sposób.

Alergeny w konfiturze z truskawek

Lista alergenów dla konfitury z truskawek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na konfiturę z truskawek

Wartości odżywcze konfitury z truskawek

na 100g gotowej potrawy

Zamiast cukru warto wykorzystać ksylitol, który ma niższą kaloryczność i indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
87.90
43.95
Białko (g)
0.60
0.30

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
22.47
11.24
Węglowodany przyswajalne (g)
20.66
10.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.81
0.90

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
0.30
0.15
Tłuszcze nasycone (g)
0.14
0.07
Tłuszcze nienasycone (g)
0.16
0.08
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.03
0.02
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.13
0.06
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
0.84
0.42
Witamina B6 (mg)
0.04
0.02
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
48.93
24.47
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: pektyny w proszku.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.01
0.01
Brak danych dla: pektyny w proszku.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.01
Ryboflawina (mg)
0.02
0.01
Niacyna (mg)
0.31
0.15
Foliany (µg (mcg))
19.17
9.58
Beta karoten (µg (mcg))
5.57
2.79
Brak danych dla: pektyny w proszku.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
2.60
1.30
Potas (mg)
127.69
63.84
Wapń (mg)
14.40
7.20
Fosfor (mg)
19.56
9.78
Magnez (mg)
10.54
5.27
Żelazo (mg)
0.35
0.17
Cynk (mg)
0.12
0.06
Miedź (mg)
0.05
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny konfitury z truskawek 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania konfitury z truskawek

Koszt składników
36.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Truskawki
1000 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
20.00
Za 1000 g
Cukier
200 g
1,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Cytryna
100 g
1 sztuka
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 100 g
Pektyny w proszku
10 g
1 łyżka
13.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.30
Za 10 g
Koszt składników
36.80