Kompot z jagód
Przepis na kompot z jagód krok po kroku
Do garnka wlej 1 l wody.
Owoce umyj i wrzuć do garnka.
Dodaj cukier i gotuj przez 25 minut.
Więcej informacji na temat kompotu z jagód
Kompot z jagód jest doskonałym wyborem zwłaszcza na letnie upały, gdyż wspaniale gasi pragnienie. Można go zrobić w domu z kilku prostych składników i dodatków. To dobry dodatek do obiadu.
Jeśli szukasz pomysłu na to jak zrobić kompot z jagód, by był po prostu najlepszy, to ten prosty przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Dowiesz się z niego jak przyrządzić kompot z jagód, bez zbędnego dodatku dużej ilości cukru. Całość można przygotować w kilka minut, dzięki czemu będzie idealnym wyborem dla wszystkich osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi czy pracochłonnymi przepisami. Nada się idealnie również dla początkujących kucharzy, poradzi sobie z nim każdy, nawet osoby robiące kompot po raz pierwszy.
Przepis na kompot z jagód to świetny pomysł na zdrowy napój dla całej rodziny. Najlepiej spisują się w nim jagody leśne, ale można wykorzystać też borówki. Z tej receptury dowiesz się, ile cukru należy dodać, by całość była smaczna, ale również zdrowa. Sprawdzą się w nim zarówno świeże, jak i mrożone owoce. To najlepszy pomysł na wykorzystanie nieco powiędniętych owoców. Jednak należy pamiętać, by nie używać do niego tych, które są zgniłe lub spleśniałe, zawierają one niebezpieczne związki, których należy unikać. Choć najlepsze są do niego świeże jagody, to równie dobrze sprawdzą się także mrożone, które są dostępne w chłodniach przez cały rok. Jagody to niezwykle zdrowe owoce, o niskim indeksie glikemicznym, czy małej kaloryczności. Będą idealną opcją nawet w diecie osób z insulinoopornością. Są wspaniałym źródłem antyoksydantów, które chronią cały organizm przed działaniem szkodliwych substancji. Zabezpieczają organizm również przed nowotworami. To także wspaniałe źródło witaminy C, wspierającej, układ odpornościowy. Działają ochronnie także na układ krążenia. Jagody powinny gościć w menu jak najczęściej, a taki kompot to ułatwia. Na pewno będzie dobrym wyborem dla osób, które nie lubią pić zwykłej wody i poszukują czegoś równie zdrowego, jednak nieco bardziej słodkiego i smacznego.
Alergeny w kompocie z jagód
Lista alergenów dla kompotu z jagód przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kompot z jagód
Wartości odżywcze kompotu z jagód
To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(69g)
Węglowodany
(69g)
Tłuszcze
(69g)
Witaminy
(69g)
Składniki mineralne
(69g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.