Kompot z jagód

Opublikowano: 12.06.2022 r., 12:50 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kompot z jagód podany w szklance.
Kompot z jagód
Kompot z jagód jest doskonałym wyborem zwłaszcza na letnie upały, gdyż wspaniale gasi pragnienie. Można go zrobić w domu z kilku prostych składników i dodatków.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 25 min
59 kcal
Kcal w porcji
69 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 8 porcji
  • Jagody (500 g)
  • Cukier (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na kompot z jagód krok po kroku

Do garnka wlej 1 l wody.

Owoce umyj i wrzuć do garnka.

Dodaj cukier i gotuj przez 25 minut.

Jak oceniasz przepis na kompot z jagód
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,6% osób

Więcej informacji na temat kompotu z jagód

Kompot z jagód jest doskonałym wyborem zwłaszcza na letnie upały, gdyż wspaniale gasi pragnienie. Można go zrobić w domu z kilku prostych składników i dodatków. To dobry dodatek do obiadu.

Jeśli szukasz pomysłu na to jak zrobić kompot z jagód, by był po prostu najlepszy, to ten prosty przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Dowiesz się z niego jak przyrządzić kompot z jagód, bez zbędnego dodatku dużej ilości cukru. Całość można przygotować w kilka minut, dzięki czemu będzie idealnym wyborem dla wszystkich osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi czy pracochłonnymi przepisami. Nada się idealnie również dla początkujących kucharzy, poradzi sobie z nim każdy, nawet osoby robiące kompot po raz pierwszy.

Przepis na kompot z jagód to świetny pomysł na zdrowy napój dla całej rodziny. Najlepiej spisują się w nim jagody leśne, ale można wykorzystać też borówki. Z tej receptury dowiesz się, ile cukru należy dodać, by całość była smaczna, ale również zdrowa. Sprawdzą się w nim zarówno świeże, jak i mrożone owoce. To najlepszy pomysł na wykorzystanie nieco powiędniętych owoców. Jednak należy pamiętać, by nie używać do niego tych, które są zgniłe lub spleśniałe, zawierają one niebezpieczne związki, których należy unikać. Choć najlepsze są do niego świeże jagody, to równie dobrze sprawdzą się także mrożone, które są dostępne w chłodniach przez cały rok. Jagody to niezwykle zdrowe owoce, o niskim indeksie glikemicznym, czy małej kaloryczności. Będą idealną opcją nawet w diecie osób z insulinoopornością. Są wspaniałym źródłem antyoksydantów, które chronią cały organizm przed działaniem szkodliwych substancji. Zabezpieczają organizm również przed nowotworami. To także wspaniałe źródło witaminy C, wspierającej, układ odpornościowy. Działają ochronnie także na układ krążenia. Jagody powinny gościć w menu jak najczęściej, a taki kompot to ułatwia. Na pewno będzie dobrym wyborem dla osób, które nie lubią pić zwykłej wody i poszukują czegoś równie zdrowego, jednak nieco bardziej słodkiego i smacznego.

Alergeny w kompocie z jagód

Lista alergenów dla kompotu z jagód przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kompot z jagód

Wartości odżywcze kompotu z jagód

na 100g gotowej potrawy

To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(69g)
Energia (kcal)
86.82
59.90
Białko (g)
0.67
0.46
Fenyloalanina (mg)
0.03
0.02

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(69g)
Węglowodany (g)
22.23
15.34
Węglowodany przyswajalne (g)
20.05
13.83
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.18
1.51

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(69g)
Tłuszcz (g)
0.33
0.23
Tłuszcze nasycone (g)
0.15
0.10
Tłuszcze nienasycone (g)
0.18
0.13
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(69g)
Witamina A (µg (mcg))
2.73
1.88
Witamina B6 (mg)
0.05
0.03
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
8.82
6.08
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.52
0.36
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.03
Ryboflawina (mg)
0.04
0.03
Niacyna (mg)
0.38
0.26
Foliany (µg (mcg))
5.45
3.76
Beta karoten (µg (mcg))
29.09
20.07

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(69g)
Sód (mg)
1.00
0.69
Potas (mg)
70.18
48.43
Wapń (mg)
5.55
3.83
Fosfor (mg)
10.91
7.53
Magnez (mg)
5.45
3.76
Żelazo (mg)
0.26
0.18
Cynk (mg)
0.15
0.10
Miedź (mg)
0.06
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny kompotu z jagód 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kompotu z jagód

Koszt składników
22.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jagody
500 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
20.00
Za 500 g
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Koszt składników
22.50