Knedle czeskie
- Mąka krupczatka - 2 szklanki (400 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Drożdże świeże - 1/2 kstki (20 g)
Przepis na knedle czeskie krok po kroku
Odrobinę mąki wymieszaj z drożdżami, wsyp cukier i wlej odrobinę ciepłego mleka.
Wymieszaj, odstaw zaczyn na 30 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu.
Dodaj pozostałe składniki i wbij jajka.
Wyrób ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji i odstaw do wyrośnięcie na kolejne 30 minut.
Tak przygotowane ciasto podziel na kilka równych części wielkości pięści.
Ugotuj knedle w lekko osolonej wodzie, do momentu, aż wypłyną.
Więcej informacji na temat knedli czeskich
Knedle czeskie to pyszne w smaku mączne wyroby bardzo podobne w smaku do naszych klusek na parze lub pyz, charakterystycznych dla stolicy Wielkopolski.
Knedliczki to tradycyjna czeska potrawa, którą nasi sąsiedzi podają do dań wytrawnych z mięsem i sosem idealnych na obiad, a także w wersji na słodko z owocami czy serem.
Przepisy na słodkie knedle znajdziesz w innych moich propozycjach.
Dzisiaj jednak przedstawię Ci przepis na knedle czeskie w wersji podstawowej.
Do ich przygotowania będziesz potrzebować: mąkę krupczatkę, mleko, drożdże, jajka.
Są to podstawowe składniki, które bez problemu dostaniesz, w każdym większym sklepie.
Zatem, jak zrobić knedle czasie?
W pierwszej kolejności przygotujemy zaczyn. Wystarczy, że odrobinę mąki przesiejesz i wsypiesz do miski, następnie dodaj pokruszone drożdże i wlej odrobinę ciepłego mleka.
Całość wymieszaj i pozostaw pod przykryciem na 30 minut do wyrośnięcia.
Jeśli masz możliwość, zostaw miskę w ciepłym miejscu np. na nasłonecznionym parapecie lub na kuchence.
Po tym czasie dodaj pozostałe składniki i wbij jajka, całość dokładnie wymieszaj i wyrób ciasto do momentu, gdy uzyskasz jednolitą konsystencję i ponownie zostaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Tak przygotowane ciasto podziel na kilka równych części, mniej więcej w wielkości pięści. Uformuj knedle i ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Gdy wypłyną na górę, będą dobre do spożycia.
To jest mój prosty i sprawdzony przepis na domowe czeskie pyszności.
Tradycyjne knedle to dobry pomysł na obiad dla całej Twojej rodziny, nie jest to trudny przepis. Potrzebujesz jedynie odrobinę cierpliwości, ponieważ powstają one na drożdżach, co wiąże się z wyrastaniem ciasta. W przepisie została użyta mąka krupczatka, która naturalnie zawiera gluten. Jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, do których należy celiakia, alergia na pszenicę i nieceliakalną nadwrażliwość na pszenicę to nie będzie potrawa dla Ciebie, chyba że zamienisz mąkę na naturalnie bezglutenową. Jeśli jesteś osobą zdrową, nie ma potrzeby zamieniania mąki i wykluczania ze swojej diety glutenu. Może to doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
Alergeny w knedlach czeskich
Lista alergenów dla knedli czeskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka krupczatka
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze knedli czeskich
Knedle możesz podawać na słodko lub w wersji wytrawnej z mięsem.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.