Kiszona cytryna
- Cytryna (2000 g)
- Sól - gruboziarnista (200 g)
- Cukier (200 g)
- Sól - kuchenna (500 g)
Przepis na kiszoną cytrynę krok po kroku
Umyj dokładnie cytrusy w ciepłej wodzie. Następnie osusz je.
Cytrusy obtocz w całości w soli gruboziarnistej. Trzeba to robić przez minimum 15 minut.
Tak potraktowane cytrusy dokładnie wypłucz, aby pozbyć się soli, która osiadła na owocach. Następnie odcedź i wrzuć do czystej miski razem z przygotowanym cukrem.
Obtocz cytryny dokładnie w cukrze i włóż do lodówki na minimum 2 godziny.
W 2 litrach wody rozpuść 0,5 kg soli kuchennej. Zahartuj słoik, w którym będą się kisić cytryny. Najlepiej zrobić to stopniowo płucząc szkło coraz cieplejszą wodą, aż po wrzątek.
Wyjmij miskę z cytrusami z lodówki, wypłucz owoce, zalej na 2 minuty wrzątkiem i włóż do słoika.
Następnie zalej przestudzoną solanką z garnka. Ważne, żeby woda zakryła w całości wszystkie owoce.
Tak przygotowane naczynie szczelnie zamknij i odstaw na co najmniej 1 miesiąc.
Więcej informacji na temat kiszonej cytryny
Kiszona cytryna to doskonały dodatek, który sprawdzi się idealnie do wszelkich sałatek, ale również dań jednogarnkowych. Jest smaczna, a przy tym niezwykle zdrowa.
Przepis na kiszoną cytryny to najlepsza opcja, jeśli kochasz eksperymentować w kuchni. To smaczna alternatywa dla tradycyjnych warzyw. Możesz je zrobić na zimę, jednak nie tylko. Sprawdzą się również latem, czy jesienią. To przepis bardzo uniwersalny, więc tak naprawdę możesz korzystać z niego przez cały rok. Zwłaszcza że cytryny bez problemu znajdziesz w każdym sklepie. Pamiętaj, by kupować składniki dobrej jakości. Inaczej przetwory mogą się nie udać. Unikaj raczej owoców, które są obite, mają przerwaną skórkę, czy wyglądają na zwiędnięte. Nie używaj również produktów spleśniałych, nawet po odkrojeniu. Taki owoc nie nadaje się już do użycia i zakonserwowania, należy go wyrzucić. Pleśni, nie można też odkrawać. Sam grzyb zainfekował już cały produkt, więc odkrojenie widocznego miejsca nic nie zmienia. Ten przetwór doskonale sprawdzi się jako dodatek do gulaszu oraz leczo. Aromat kiszonych cytryn idealnie skomponuje się z mięsem oraz warzywnymi dodatkami.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kiszone cytryny, by powstała smaczna opcja do słoików, ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Jeśli masz nieco przestrzeni, koniecznie sięgnij po ten przepis. Dowiesz się z niego jak kisić cytryny krok po kroku. Całość można z łatwością zrobić we własnym domu, nie trzeba sięgać po wyszukane produkty ze sklepu, które zwykle są bardzo tanie. Całość można wykonać samemu w kilka chwil. Wystarczy tylko przejść przez cały proces krok po kroku. Z tym przepisem to niezwykle proste. W kilka chwil stworzysz niebanalny dodatek, który doskonale smakuje. Cytryny stanowią źródło witaminy C, która wpływa pozytywnie na układ odpornościowy, a także na uszczelnienie naczyń krwionośnych co poprawia wygląd skóry. Cytryny kiszone dostarczą także antyoksydantów. Kwas mlekowy, który powstaje podczas fermentacji, również wzmacnia organizm, reguluje florę bakteryjną jelit i wspiera trawienie.
Alergeny w kiszonej cytrynie
Lista alergenów dla kiszonej cytryny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kiszoną cytrynę
Wartości odżywcze kiszonej cytryny
To zdrowa opcja, która dostarczy wiele witamin.
Energia i białka
(145g)
Węglowodany
(145g)
Tłuszcze
(145g)
Witaminy
(145g)
Składniki mineralne
(145g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.