Kartofle z sirene
- Ser sirene (400 g)
- Ziemniaki późne - 6 średnich sztuk (600 g)
- Olej rzepakowy (500 ml)
Przepis na kartofle z sirene krok po kroku
Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w plasterki.
W miseczce wymieszaj pieprz ziołowy, paprykę ostrą, czosnek granulowany, tymianek, sól i pieprz.
W garnku rozgrzej olej i smaż partiami ziemniaki, aż nabiorą złotego koloru.
Ziemniaki po usmażeniu posyp przyprawą.
Ułóż na talerzu i na ich wierzch zetrzyj ser sirene.
Danie najlepiej smakuje podane na ciepło.
Więcej informacji na temat kartofle z sirene
Kartofle z sirene to tradycyjna potrawa kuchni bułgarskiej. Pyszne smażone kartofle podawane z dodatkiem sera typu sirene to doskonała propozycja na przekąskę lub jarski obiad. Danie jest bardzo syte, przypomina tradycyjne frytki. Przepis na kartofle z sirene jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je zrobić. Do zrobienia tego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, ser sirene, olej rzepakowy, pieprz ziołowy, papryka ostra, czosnek granulowany, tymianek, sól, pieprz.
Jak zrobić kartofle z sirene? Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w plasterki. W miseczce wymieszaj pieprz ziołowy, paprykę ostrą, czosnek granulowany, tymianek, sól i pieprz. W garnku rozgrzej olej i smaż partiami ziemniaki, aż nabiorą złotego koloru. Ziemniaki po usmażeniu posyp przyprawą. Ułóż na talerzu i na ich wierzch zetrzyj ser sirene. Danie najlepiej smakuje podane na ciepło.
Ser sirene to typowy bułgarski wyrób. Przypomina wyglądem ser feta, lecz jest twardszy i bardziej wyrazisty w smaku. Produkuje się go z mleka krowiego. Jest to ser dojrzewający w solance. Sery dojrzewające mają charakterystyczny smak i zapach. Zawierają dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego, które jest białkiem pełnowartościowym i łatwo przyswajalnym. Białko jest podstawowym budulcem naszego ciała. Jest niezbędne w procesach regeneracyjnych, bierze udział w produkcji hormonów oraz wielu enzymów niezbędnych do prawidłowego trawienia. Ziemniaki są warzywem lekkostrawny. Ziemniaki są cennym źródłem błonnika. Zawierają mało kalorii i mają wysoki indeks sytości, dzięki czemu dłużej czujemy się najedzeni. Dzięki temu ziemniaki są doskonałym źródłem skrobi na dietach redukcyjnych. Ziemniaki zawierają dużo witaminy C, są też skarbnicą potasu, fosforu i wapnia. Warto włączyć więc ziemniaki do swojego jadłospisu.
Podsumowując pyszna przekąska jaką są kartofle z sirene to doskonały pomysł na szybki jarski obiad. Zamiast sera sirene możesz użyć żółtego sera gouda lub edamskiego. Dobrze sprawdzi się także wyrazisty w smaku parmezan lub Polski bursztyn.
Alergeny w kartofle z sirene
Lista alergenów dla kartofle z sirene przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser sirene
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pieprz ziołowy
Wartości odżywcze kartofle z sirene
Kartofle z sirene to doskonała propozycja na domowy fast food. Dania tego typu przygotowane w domu, mimo iż zawierają dużo kalorii są dużo zdrowsze niż podawane w restauracji. Ziemniaki są bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.