Kartofle z sirene

Opublikowano: 08.12.2021 r., 9:35 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ziemniaki z serem na patelni
Kartofle z sirene
Kartofle z sirene to tradycyjna potrawa kuchni bułgarskiej. Smażone ziemniaki z serem typu sirene są spożywane jako przystawka. Możesz je podać także na obiad.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 20 min
1203 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
82
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ser sirene (400 g)
  • Ziemniaki późne - 6 średnich sztuk (600 g)
  • Olej rzepakowy (500 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, papryka ostra, czosnek granulowany, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka

Przepis na kartofle z sirene krok po kroku

Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w plasterki.

W miseczce wymieszaj pieprz ziołowy, paprykę ostrą, czosnek granulowany, tymianek, sól i pieprz.

W garnku rozgrzej olej i smaż partiami ziemniaki, aż nabiorą złotego koloru.

Ziemniaki po usmażeniu posyp przyprawą.

Ułóż na talerzu i na ich wierzch zetrzyj ser sirene.

Danie najlepiej smakuje podane na ciepło.

Jak oceniasz przepis na kartofle z sirene
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat kartofle z sirene

Kartofle z sirene to tradycyjna potrawa kuchni bułgarskiej. Pyszne smażone kartofle podawane z dodatkiem sera typu sirene to doskonała propozycja na przekąskę lub jarski obiad. Danie jest bardzo syte, przypomina tradycyjne frytki. Przepis na kartofle z sirene jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je zrobić. Do zrobienia tego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, ser sirene, olej rzepakowy, pieprz ziołowy, papryka ostra, czosnek granulowany, tymianek, sól, pieprz.

Jak zrobić kartofle z sirene? Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w plasterki. W miseczce wymieszaj pieprz ziołowy, paprykę ostrą, czosnek granulowany, tymianek, sól i pieprz. W garnku rozgrzej olej i smaż partiami ziemniaki, aż nabiorą złotego koloru. Ziemniaki po usmażeniu posyp przyprawą. Ułóż na talerzu i na ich wierzch zetrzyj ser sirene. Danie najlepiej smakuje podane na ciepło.

Ser sirene to typowy bułgarski wyrób. Przypomina wyglądem ser feta, lecz jest twardszy i bardziej wyrazisty w smaku. Produkuje się go z mleka krowiego. Jest to ser dojrzewający w solance. Sery dojrzewające mają charakterystyczny smak i zapach. Zawierają dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego, które jest białkiem pełnowartościowym i łatwo przyswajalnym. Białko jest podstawowym budulcem naszego ciała. Jest niezbędne w procesach regeneracyjnych, bierze udział w produkcji hormonów oraz wielu enzymów niezbędnych do prawidłowego trawienia. Ziemniaki są warzywem lekkostrawny. Ziemniaki są cennym źródłem błonnika. Zawierają mało kalorii i mają wysoki indeks sytości, dzięki czemu dłużej czujemy się najedzeni. Dzięki temu ziemniaki są doskonałym źródłem skrobi na dietach redukcyjnych. Ziemniaki zawierają dużo witaminy C, są też skarbnicą potasu, fosforu i wapnia. Warto włączyć więc ziemniaki do swojego jadłospisu.

Podsumowując pyszna przekąska jaką są kartofle z sirene to doskonały pomysł na szybki jarski obiad. Zamiast sera sirene możesz użyć żółtego sera gouda lub edamskiego. Dobrze sprawdzi się także wyrazisty w smaku parmezan lub Polski bursztyn.

Alergeny w kartofle z sirene

Lista alergenów dla kartofle z sirene przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser sirene
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze kartofle z sirene

na 100g gotowej potrawy

Kartofle z sirene to doskonała propozycja na domowy fast food. Dania tego typu przygotowane w domu, mimo iż zawierają dużo kalorii są dużo zdrowsze niż podawane w restauracji. Ziemniaki są bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
401.20
1203.60
Białko (g)
4.62
13.86

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
7.32
21.96
Węglowodany przyswajalne (g)
6.48
19.44

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
39.37
118.11
Tłuszcze nasycone (g)
8.35
25.06
Tłuszcze nienasycone (g)
31.02
93.05

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
375.73
1127.20
Szacunkowy indeks glikemiczny kartofle z sirene 82
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kartofle z sirene

Koszt składników
44.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser sirene
400 g
34.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
27.20
Za 400 g
Ziemniaki późne
600 g
6 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
2.40
Za 600 g
Olej rzepakowy
500 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
3.50
Za 500 ml
Koszt składników
44.00