Przepis na kartofle z sirene krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, papryka ostra, czosnek granulowany, pieprz ziołowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, tarka

Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w plasterki.

W miseczce wymieszaj pieprz ziołowy, paprykę ostrą, czosnek granulowany, tymianek, sól i pieprz.

W garnku rozgrzej olej i smaż partiami ziemniaki, aż nabiorą złotego koloru.

Ziemniaki po usmażeniu posyp przyprawą.

Ułóż na talerzu i na ich wierzch zetrzyj ser sirene.

Danie najlepiej smakuje podane na ciepło.

Kartofle z sirene podane na żeliwnej patelni.
Kartofle z sirene
Koszt przygotowania dania
5.90 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
992 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
82

Kartofle z sirene - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kartofle z sirene

Kartofle z sirene to tradycyjna potrawa kuchni bułgarskiej. Pyszne smażone kartofle podawane z dodatkiem sera typu sirene to doskonała propozycja na przekąskę lub jarski obiad. Danie jest bardzo syte, przypomina tradycyjne frytki. Przepis na kartofle z sirene jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je zrobić. Do zrobienia tego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, ser sirene, olej rzepakowy, pieprz ziołowy, papryka ostra, czosnek granulowany, tymianek, sól, pieprz.

Jak zrobić kartofle z sirene? Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w plasterki. W miseczce wymieszaj pieprz ziołowy, paprykę ostrą, czosnek granulowany, tymianek, sól i pieprz. W garnku rozgrzej olej i smaż partiami ziemniaki, aż nabiorą złotego koloru. Ziemniaki po usmażeniu posyp przyprawą. Ułóż na talerzu i na ich wierzch zetrzyj ser sirene. Danie najlepiej smakuje podane na ciepło.

Ser sirene to typowy bułgarski wyrób. Przypomina wyglądem ser feta, lecz jest twardszy i bardziej wyrazisty w smaku. Produkuje się go z mleka krowiego. Jest to ser dojrzewający w solance. Sery dojrzewające mają charakterystyczny smak i zapach. Zawierają dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego, które jest białkiem pełnowartościowym i łatwo przyswajalnym. Białko jest podstawowym budulcem naszego ciała. Jest niezbędne w procesach regeneracyjnych, bierze udział w produkcji hormonów oraz wielu enzymów niezbędnych do prawidłowego trawienia. Ziemniaki są warzywem lekkostrawny. Ziemniaki są cennym źródłem błonnika. Zawierają mało kalorii i mają wysoki indeks sytości, dzięki czemu dłużej czujemy się najedzeni. Dzięki temu ziemniaki są doskonałym źródłem skrobi na dietach redukcyjnych. Ziemniaki zawierają dużo witaminy C, są też skarbnicą potasu, fosforu i wapnia. Warto włączyć więc ziemniaki do swojego jadłospisu.

Podsumowując pyszna przekąska jaką są kartofle z sirene to doskonały pomysł na szybki jarski obiad. Zamiast sera sirene możesz użyć żółtego sera gouda lub edamskiego. Dobrze sprawdzi się także wyrazisty w smaku parmezan lub Polski bursztyn.

Wartości odżywcze kartofle z sirene

na 100g gotowej potrawy

Węglowodany w kartofle z sirene

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany przyswajalne
6.16 g
18.48 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcze nasycone
2.35 g
7.06 g
Tłuszcze nienasycone
31.02 g
93.05 g
Szacunkowy indeks glikemiczny kartofle z sirene 82
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kartofle z sirene

Lista alergenów dla kartofle z sirene przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

W przepisie na kartofle z sirene nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • ser sirene
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania kartofle z sirene

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser sirene
400 g
Ziemniaki późne
600 g
6 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
2.40
Za 600 g
Olej rzepakowy
500 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
3.50
Za 500 ml
Jak oceniasz przepis na kartofle z sirene
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób