Karpatka z malinami
- Masło (250 g)
- Mąka pszenna typ 500 (150 g)
- Jajko (5 szt.)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Mleko 2% (700 ml)
- Żółtko jajka (4 szt.)
- Cukier (150 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (80 g)
Przepis na karpatkę z malinami krok po kroku
120 g masła roztop w rondelku.
Dodaj do niego jedną szklankę wody i zagotuj, cały czas mieszając łyżką. Powoli wsypuj mąkę, dokładnie mieszając.
Ciasto nieco ostudź, następnie dodaj do niego jajka i proszek do pieczenia. Podziel ciasto na dwie części i odstaw na chwilę.
Do garnka wlej mleko i wsyp cukier, dodaj ekstrakt wanilii, zagotuj.
W miseczce zmieszaj żółtka i mąkę pszenną. Całość wymieszaj i wlewaj powoli do gotującego się mleka.
Budyń gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia.
Ubij mikserem masło na pianę.
Dodawaj do niego małymi porcjami budyń i ubijaj aż do połączenia.
Do kremu dodaj umyte maliny i wymieszaj całość łyżką.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią jedną połowę ciasta. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut. Podobnie postępuj z 2 częścią ciasta.
Dwa blaty ciasta przełóż kremem.
Więcej informacji na temat karpatki z malinami
Karpatka z malinami to nieco świeższa wersja tego pysznego wypieku, które robi się z ciasta parzonego i kremu budyniowego. Świetnie sprawdzi się na imprezy. Ta z przepisu jest po prostu najlepsza. To ciasto jest bardzo smaczne, a ze względu na użycie prostych składników również niezwykle łatwe. W kilka chwil można stworzyć deser jak z prawdziwej cukierni, tyle że w swoim własnym domu.
Przepis na karpatkę z malinami to doskonały pomysł na wypiek, który zachwyca smakiem i prezencją. Jest tak smaczna, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Karpatka to ciasto dość popularne w polskiej tradycyjnej kuchni. Swoją nazwę zawdzięcza Karpatom, pasmu górskiemu, które leży w południowo-wschodniej części Polski. Nazwa ta wzięła się od nierówności na cieście, które swoim wyglądem przypominają góry. Zwykle przygotowuje się je na bazie ciasta parzonego i pysznego kremu budyniowego. Jednak dla wielu osób ciasto to jest zbyt skomplikowane i rezygnują one zupełnie z przygotowania. Jednak ten przepis na karpatkę pozwala zaoszczędzić sporo czasu i wysiłku. W dodatku jest świetną alternatywą dla klasycznej wersji, która może już być nieco nudna. W tej wersji dodaje się również do całości kwaśnych malin, które wspaniale przełamują smak ciasta i sprawiają, że nie jest mdląca, czy ciężkie. Najlepiej sprawdzą się do tego maliny świeże. To ciasto jest tak orzeźwiające, że wspaniale sprawdzi się zwłaszcza latem. To dobra opcja na ciasto na wszelkiego rodzaju uroczystości, gdyż jest niezwykle eleganckie. W dodatku wszystkie składniki nie tylko na krem, ale również ciasto można znaleźć w każdym większym sklepie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić karpatkę z malinami, która będzie nie tylko pyszna, ale również szybka i łatwa, to ten prosty przepis będzie idealnym wyborem. To dobra opcja nawet dla zapracowanych osób. Najlepiej smakuje na zimno i fajne się prezentuje ze względu na liczne warstwy. To najprostsze, a przy tym najbardziej efektowne ciasto, jakie uda ci się znaleźć. Będzie wspaniałą dekoracją stołu. Do przygotowania tego deseru konieczne jest posiadanie tylko kilku produktów, wszystkie można znaleźć w każdym sklepie.
Alergeny w karpatce z malinami
Lista alergenów dla karpatki z malinami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze karpatki z malinami
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(168g)
Węglowodany
(168g)
Tłuszcze
(168g)
Witaminy
(168g)
Składniki mineralne
(168g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.