Karmel
- Cukier (200 g)
- Śmietanka kremowa 30% (120 g)
- Masło (80 g)
Przepis na karmel krok po kroku
Cukier wsyp do garnka i równomiernie rozłóż go po całym dnie.
Ustaw średnią moc kuchenki i poczekaj, aż cukier się rozpuści i uzyska złotą barwę. Nie mieszaj, tylko cierpliwie czekaj, aż cukier będzie rozpuszczony.
Następnie wlej szklankę wody i dokładnie wymieszaj, żeby karmel się rozpuścił.
Gotuj około 2 minut i wlej śmietankę.
Gotuj około 5 minut na średniej mocy kuchenki.
Na koniec dodaj masło i mieszaj, aż masło się rozpuści i połączy z karmelem, w jednolity krem.
-
Krem do tortu
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort minecraftowy
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Masa do tortu
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietankowy
-
Krem z białej czekolady
-
Tort malinowy
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Masa marcepanowa
-
Krem kokosowy
-
Krem patissiere
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Tort szwardzwaldzki
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Tort kokosowy
-
Krem do tortu
Więcej informacji na temat karmelu
Karmel a dokładniej krem karmelowy to słodki sos, o bursztynowym kolorze, który można wykorzystać do ciasta, kawy czy jako polewa do lodów. Składa się z cukru i masła, śmietanki i odrobiny wody. Niestety karmel nie jest dietetycznym dodatkiem. Składa się z cukru i masła oraz tłustej śmietanki co nie jest szczególnie zdrowe. Cukier to także wysokokaloryczny produkt, który prowadzi do szybkiego wzrostu glukozy we krwi, w nadmiernej ilości do otyłości oraz rozwoju próchnicy zębów. Szczególnie że krem karmelowy jest tak pyszny, że ciężko zatrzymać się na 1 łyżeczce i po chwili znika pół słoika.
Dokładnie karmel to sam cukier lub cukier z wodą, który często wykorzystuje się do przygotowywania różnych ozdób i słodyczy, a także jako barwnik, ze względu na swój kolor, który zależnie od czasu karmelizacji cukru jest jaśniejszy lub ciemniejszy. Z tego przepisu wykonasz krem karmelowy, czyli karmel z dodatkiem masła i śmietanki. Sam karmel początkowo był wykorzystywany do depilacji. Nazwa karmel oznacza „palony cukier” od francuskiego słowa „caramel”. Sprawdź jak przygotować ten domowej roboty sos karmelowy.
Jak przygotować domowy karmel?
Przechodzimy do wyjaśniania, jak się robi karmel. Zaczynamy od wsypania cukru do rondelka. Staramy się rozłożyć go równomiernie, na całym dnie garnka. Na bardzo wolnym ogniu podgrzewamy cukier, aż się całkowicie rozpuści. W tym czasie nie mieszamy cukru, tylko cierpliwie czekamy. Gdy cukier się rozpuści i będzie miał złoty kolor, dolewamy wodę i mieszamy. Cukier musi dokładnie połączyć się z wodą i zagotować. Następnie dodajemy do niego śmietankę i mieszamy. Taką masę gotujemy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy masło i mieszamy, aby masło się rozpuściło i dokładnie połączyło z karmelem. Gotowe!
Jak widzisz przepis na karmel z cukru i wody, z dodatkiem śmietanki oraz masła jest całkiem prosty. Świetnie sprawdza jako dodatek do ciast. Możesz takim karmelem posłodzić kawę i będzie smakowała jak ta z kawiarni. Po dodaniu odrobiny soli, uzyskasz słony karmel, który zawładnął kubkami smakowymi i sercami wielu osób, zyskując bardzo dużą popularność na całym świecie.
Alergeny w karmelu
Lista alergenów dla karmelu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Masło
Wartości odżywcze karmelu
Karmel nie jest "dietetycznym" dodatkiem, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na jego umiarkowaną ilość.
Energia i białka
(40g)
Węglowodany
(40g)
Tłuszcze
(40g)
Składniki mineralne
(40g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.