Karczek z piekarnika
- Czosnek (30 g)
- Sok z cytryny (15 ml)
- Karkówka wieprzowa (400 g)
- Oliwa z oliwek (100 ml)
Przepis na karczek z piekarnika krok po kroku
Zmiksuj czosnek, zioła, sok z cytryny i oliwę w robocie kuchennym na gładką masę. Przełóż do miski, dodaj wieprzowinę i wymieszaj. Przykryj folią i schłodź przez co najmniej 30 minut.
Wyjmij wieprzowinę z marynaty, wyłóż ją na naczynie żaroodporne i wylej resztki marynaty.
Dodaj 1 szklankę wody.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C i piecz przez 1,5 godziny.
-
Zupa gulaszowa
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Gulasz wieprzowy
-
Galareta wieprzowa
-
Szaszłyki z piekarnika
-
Galaretka wieprzowa
-
Karkówka po cygańsku
-
Bitki wieprzowe
-
Golonka w piwie
-
Pulled pork
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Flaczki
-
Strogonow wieprzowy
-
Policzki wieprzowe
-
Garnek rzymski
-
Zupa węgierska
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Zrazy wieprzowe
-
Dania z wieprzowiny
Więcej informacji na temat karczku z piekarnika
Karczek z piekarnika to pomysł na naprawdę pyszną wieprzowinę, która urzeka wspaniałym aromatem i bardzo miękkim mięsem. To danie sprawdzi się znakomicie na co dzień. Karkówka to mięso niezwykle lubiane i popularne, dlatego gości w menu dość często. Warto jednak wypróbować nowego sposobu na jej przyrządzenie. Ten przepis na to pozwala.
Przepis na karczek z piekarnika jest bardzo prosty, a przy okazji niezwykle ciekawy. Do jego stworzenia nie potrzeba wiele. Do jego przygotowania przyda się tylko piekarnik i naczynie żaroodporne. W tym przepisie konieczne jest zamarynowanie mięsa, gdyż to ten proces wpływa na niezwykły smak po pieczeniu. Choć czas marynowania może wydawać się długi, nie należy go skracać, gdyż wpłynie to negatywnie na jakość potrawy. Marynowanie można za to wydłużyć, mięso może leżakować w lodówce nawet 12 godzin, by było odpowiednio smaczne i kruche. W tej recepturze nie obsmaża się mięsa najpierw na patelni, co pozwala zaoszczędzić nieco czasu, ale również jest znacznie zdrowsze. Dzięki temu mięso delikatnie dusi się w sosie własnym.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić karczek z piekarnika, który będzie pyszny, a przy okazji niezbyt skomplikowany, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Karczek pieczony to dobry wybór zwłaszcza na obiad. Pieczeń przygotowana w takiej formie pięknie się prezentuje, więc sprawdzi się również na święta. Wszystkie przyprawy, które są potrzebne do jej przygotowania, można znaleźć w domowej spiżarni. Całość nadaje się zarówno na zwyczajny posiłek, jak i uroczystą potrawę. Będzie pasował do ziemniaków z wody lub klusek. Smakuje tak dobrze, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Do przygotowania marynaty konieczne są odpowiednie przyprawy. Mieszanka w przepisie pozwala na stworzenie mięsa smacznego, jednak bardzo delikatnego. To dobry wybór na diecie lekkostrawnej, a także dla dzieci. Osoby, które wolą bardziej pikantne przepisy, powinny dodać do całości również ostrej papryki np. chili, by zmienić kompozycję smakową na bardziej wyrazistą.
Alergeny w karczku z piekarnika
Lista alergenów dla karczku z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na karczek z piekarnika nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- natka pietruszki suszona
Wartości odżywcze karczku z piekarnika
To danie zawiera dość sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(136g)
Węglowodany
(136g)
Tłuszcze
(136g)
Witaminy
(136g)
Składniki mineralne
(136g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.