Kapusta kiszona z pieczarkami

Opublikowano: 17.11.2021 r., 16:51 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kiszona kapusta z grzybami
Kapusta kiszona z pieczarkami
Potrawa, której nie może zabraknąć na świątecznym stole to kapusta kiszona z pieczarkami. Poznaj przepis i spróbuj samodzielnie.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
153 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Kapusta kiszona (1000 g)
  • Pieczarki (1000 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (20 g)
  • Masło - 1/2 kostki (125 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na kapustę kiszoną z pieczarkami krok po kroku

Kapustę poszatkuj i przełóż do garnka.

Zalej wodą i ugotuj do miękkości.

Pieczarki przekrój na pół, cebulę poszatkuj, a czosnek przeciśnij przez praskę lub rozgnieć.

Zeszklij warzywa w garnku z rozgrzanym masłem.

Ugotowaną kapustę odsącz z wody i dodaj do garnka z pieczarkami i cebulą.

Dokładnie wymieszaj i podsmażaj chwilę.

Kapusta jest gotowa do spożycia.

Jak oceniasz przepis na kapustę kiszoną z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,9% osób

Więcej informacji na temat kapusty kiszonej z pieczarkami

Kapusta kiszona z pieczarkami to potrawa, której nie może zabraknąć na świątecznym stole, dlatego tym bardziej poznaj przepis na kapustę kiszoną z pieczarkami. Będzie ona także idealna na zimę, kapustę możesz przygotować wcześniej, przełożyć do słoików i przechowywać. Będzie to idealny pomysł na zimowe zapasy, po które zawsze będziesz mógł sięgnąć. Jak zrobić kapustę kiszoną z pieczarkami? Nic prostszego.

Wystarczy, że zaopatrzysz się w kapustę kiszoną, cebulę, czosnek i odrobinę tłuszczu. Ja postawiłam na masło, możesz także podsmażyć pieczarki i cebulę na oleju rzepakowym. Kapustę kiszoną należy odsączyć z wody, poszatkować i ugotować w garnku do miękkości. Na tym etapie nie zapomnij o przyprawach takich jak ziele angielskie, liście laurowe, sól i pierze. Możesz dodać odrobinę cukru. Ważne jest aby spróbować kapustę przed obróbką. Gdy będzie za kwaśna możesz kilkakrotnie ją przepłukać pod bieżąca wodą, wtedy na pewno będzie dobra. W tym czasie podsmaż przekrojone na pół pieczarki, posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Nie szatkuj pieczarek zbyt drobno, ulegną one jeszcze redukcji podczas podsmażania. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym. Gdy kapusta będzie miękka przełóż ją do garnka z pieczarkami, cebulą i czosnkiem. Całość dokładnie wymieszaj i przestań podgrzewać. Pyszna kapusta z pieczarkami i z cebulą jest gotowa.

Kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, A, E, K czyli antyoksydantów, które pełnią ważne rolę w naszym układzie odpornościowym, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń. Ponadto zawiera ona bakterie kwasu mlekowego, który korzystnie wpływa na naszą mikroflorę jelitowa, a to wszystko na naszą odporność, o którą musimy dbać szczególnie teraz. Kapusta kiszona wpływa także na obniżenie cholesterolu we krwi, warto o tym pamiętać i spożywać ją jako dodatek do ciężkostrawnych, tłustych dań obiadowych.

Skoro już wiesz jak zrobić kapustę kiszoną z pieczarkami, spróbuj samodzielnie jeszcze przed świętami.

Alergeny w kapuście kiszonej z pieczarkami

Lista alergenów dla kapusty kiszonej z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze kapusty kiszonej z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Kapusta kiszona to źródło witaminy C, A, E, potasu, magnezu i żelaza. Dlatego warto po nią sięgać o każdej porze roku.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
61.29
153.23
Białko (g)
1.93
4.84

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
4.07
10.18
Węglowodany przyswajalne (g)
2.24
5.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.83
4.58

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
4.74
11.85
Tłuszcze nasycone (g)
3.16
7.89
Tłuszcze nienasycone (g)
1.58
3.95
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.31
3.27
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.27
0.68
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
11.97
29.93

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
38.53
96.33
Witamina B6 (mg)
0.12
0.30
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.07
Witamina C (mg)
8.09
20.23
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.02
Witamina E (mg)
0.14
0.34
Retinol (µg (mcg))
37.36
93.40
Tiamina (mg)
0.05
0.12
Ryboflawina (mg)
0.19
0.48
Niacyna (mg)
1.68
4.21
Foliany (µg (mcg))
19.30
48.26
Beta karoten (µg (mcg))
12.45
31.12

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
297.60
744.00
Potas (mg)
228.78
571.96
Wapń (mg)
18.22
45.55
Fosfor (mg)
51.21
128.02
Magnez (mg)
10.58
26.45
Żelazo (mg)
0.90
2.26
Cynk (mg)
0.34
0.85
Miedź (mg)
0.15
0.38
Szacunkowy indeks glikemiczny kapusty kiszonej z pieczarkami 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kapusty kiszonej z pieczarkami

Koszt składników
26.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
1000 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 1000 g
Pieczarki
1000 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 1000 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Koszt składników
26.00