Kapusta kiszona z pieczarkami
- Kapusta kiszona (1000 g)
- Pieczarki (1000 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (20 g)
- Masło - 1/2 kostki (125 g)
Przepis na kapustę kiszoną z pieczarkami krok po kroku
Kapustę poszatkuj i przełóż do garnka.
Zalej wodą i ugotuj do miękkości.
Pieczarki przekrój na pół, cebulę poszatkuj, a czosnek przeciśnij przez praskę lub rozgnieć.
Zeszklij warzywa w garnku z rozgrzanym masłem.
Ugotowaną kapustę odsącz z wody i dodaj do garnka z pieczarkami i cebulą.
Dokładnie wymieszaj i podsmażaj chwilę.
Kapusta jest gotowa do spożycia.
-
Kapuśniak
-
Pierogi z kapustą i grzybami
-
Łazanki
-
Bigos z kiszonej kapusty
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty
-
Kapusta wigilijna
-
Kapuśniak z kwaśnej kapusty
-
Kapusta kiszona zasmażana
-
Kulebiak
-
Fuczki
-
Golonka w kapuście
-
Golonki w kapuście
-
Zupa kapuśniak
-
Uszka z kapustą i grzybami
-
Pierogi z kapustą i pieczarkami
-
Kiszona kapusta zasmażana
-
Pierogi wigilijne
-
Łazanki z kapustą kiszoną
-
Dania z kiszonej kapusty
Więcej informacji na temat kapusty kiszonej z pieczarkami
Kapusta kiszona z pieczarkami to potrawa, której nie może zabraknąć na świątecznym stole, dlatego tym bardziej poznaj przepis na kapustę kiszoną z pieczarkami. Będzie ona także idealna na zimę, kapustę możesz przygotować wcześniej, przełożyć do słoików i przechowywać. Będzie to idealny pomysł na zimowe zapasy, po które zawsze będziesz mógł sięgnąć. Jak zrobić kapustę kiszoną z pieczarkami? Nic prostszego.
Wystarczy, że zaopatrzysz się w kapustę kiszoną, cebulę, czosnek i odrobinę tłuszczu. Ja postawiłam na masło, możesz także podsmażyć pieczarki i cebulę na oleju rzepakowym. Kapustę kiszoną należy odsączyć z wody, poszatkować i ugotować w garnku do miękkości. Na tym etapie nie zapomnij o przyprawach takich jak ziele angielskie, liście laurowe, sól i pierze. Możesz dodać odrobinę cukru. Ważne jest aby spróbować kapustę przed obróbką. Gdy będzie za kwaśna możesz kilkakrotnie ją przepłukać pod bieżąca wodą, wtedy na pewno będzie dobra. W tym czasie podsmaż przekrojone na pół pieczarki, posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Nie szatkuj pieczarek zbyt drobno, ulegną one jeszcze redukcji podczas podsmażania. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym. Gdy kapusta będzie miękka przełóż ją do garnka z pieczarkami, cebulą i czosnkiem. Całość dokładnie wymieszaj i przestań podgrzewać. Pyszna kapusta z pieczarkami i z cebulą jest gotowa.
Kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, A, E, K czyli antyoksydantów, które pełnią ważne rolę w naszym układzie odpornościowym, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń. Ponadto zawiera ona bakterie kwasu mlekowego, który korzystnie wpływa na naszą mikroflorę jelitowa, a to wszystko na naszą odporność, o którą musimy dbać szczególnie teraz. Kapusta kiszona wpływa także na obniżenie cholesterolu we krwi, warto o tym pamiętać i spożywać ją jako dodatek do ciężkostrawnych, tłustych dań obiadowych.
Skoro już wiesz jak zrobić kapustę kiszoną z pieczarkami, spróbuj samodzielnie jeszcze przed świętami.
Alergeny w kapuście kiszonej z pieczarkami
Lista alergenów dla kapusty kiszonej z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze kapusty kiszonej z pieczarkami
Kapusta kiszona to źródło witaminy C, A, E, potasu, magnezu i żelaza. Dlatego warto po nią sięgać o każdej porze roku.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.