Kandyzowana skórka pomarańczowa

Opublikowano: 31.03.2023 r., 16:57 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słodkie skórki pomarańczowe w misce
Kandyzowana skórka pomarańczowa
Kandyzowana skórka pomarańczowa zrobiona w domu to idealny przepis dla każdego. Tak przygotowana skórka w domu na pewno wzbogaci smak ciast i deserów.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Suszenie 60 min
600 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Pomarańcza - 2 sztuki (240 g)
  • Cukier (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
Sprzęt kuchenny
garnek, kratka piekarnikowa

Przepis na kandyzowaną skórkę pomarańczowej krok po kroku

Pomarańcze dokładnie wyszoruj lub sparz wrzątkiem.

Pomarańcze obierz tnąc skórkę na ćwiartki. Z miąższu wyciśnij sok.

Do soku dodaj wodę tak by uzyskać szklankę płynu.

Ze skórki odetnij białą część i pomarańczową część pokrój na paseczki.

Do garnka wlej wodę, dodaj pociętą skórkę i gotuj przez 10 minut.

Następnie dodaj sok z wodą i szklankę cukru.

Gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.

Gotuj, aż woda wyparuje i syrop lekko zgęstnieje przez około godzinę.

Na blacie kuchennym rozłóż papier do pieczenia i ustaw na nim kratki.

Na kratce ułóż skórkę pomarańczową i zostaw na całą noc do wyschnięcia.

Następnego dnia pokrój skórkę w kostkę, przełóż do słoika i przechowuj w lodówce.

Jak oceniasz przepis na kandyzowaną skórkę pomarańczowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób

Więcej informacji na temat kandyzowanej skórki pomarańczowej

Kandyzowana skórka pomarańczowa zrobiona w domu to idealny przepis dla każdego. Tak przygotowana skórka w domu na pewno wzbogaci smak ciast i deserów.

Ten prosty przepis na kandyzowaną skórkę pomarańczową wykonasz w kilka chwil. Pomarańcze dokładnie wyszoruj lub sparz wrzątkiem. Owoce obierz tnąc skórkę na ćwiartki. Z miąższu wyciśnij sok. Do soku dodaj wodę tak by uzyskać szklankę płynu. Ze skórki odetnij białą część i pomarańczową część pokrój na paseczki. Do garnka wlej wodę, dodaj pociętą skórkę i gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj sok z wodą i szklankę cukru. Gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gotuj, aż woda wyparuje i syrop lekko zgęstnieje przez około godzinę. Na blacie kuchennym rozłóż papier do pieczenia i ustaw na nim kratki. Na kratce ułóż skórkę pomarańczową i zostaw na całą noc do wyschnięcia. Następnego dnia pokrój skórkę w kostkę, przełóż do słoika i przechowuj w lodówce. Mam nadzieję, że wiesz już, jak zrobić by ta domowa skórka pomarańczowa stanowiła uzupełnienie Twojej spiżarni. Sam widzisz, że jest łatwa i szybka w wykonaniu.

Zawsze przed okresem świątecznym, gdy czeka mnie przygotowanie makowca staję przed koniecznością kupienia skórki pomarańczowej. Najczęściej kończy się to w ten sposób, że używam pół opakowania, a pozostała część leży i czeka na użycie. Do czego oprócz makowca można użyć kandyzowaną skórkę pomarańczową? Otóż okazuje się, do różnorakich deserów czy koktajli. Co ciekawe, niektórzy spożywają samą skórkę pomarańczową jako słodką przekąskę. Tym bardziej warto wiedzieć, jak się robi samodzielnie taką kandyzowaną skórkę, ponieważ sklepowe gotowce w swoim składzie często zawierają dodatkowe substancje konserwujące, które nie są konieczne w naszej codziennej diecie.

Najczęściej spotkać można skórkę kandyzowaną jako dekoracje na różnych wypiekach, lodach, tortach czy muffinkach, co dodaje również pomarańczowego aromatu całemu wypiekowi.

Dobrze wysuszoną kandyzowaną skórkę pomarańczową można dodatkowo zmielić na proszek i używać jako dodatek do koktajli, co wzbogaci cały smak napoju.

Jeśli znasz już nasz pomysł na wykonanie kandyzowanej skórki pomarańczowej, to koniecznie ją wykonaj.

Alergeny w kandyzowanej skórce pomarańczowej

Lista alergenów dla kandyzowanej skórki pomarańczowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kandyzowaną skórkę pomarańczowej

Wartości odżywcze kandyzowanej skórki pomarańczowej

na 100g gotowej potrawy

Warto wiedzieć jak się robi samodzielnie taką kandyzowaną skórkę, ponieważ sklepowe gotowce w swoim składzie często zawierają dodatkowe substancje konserwujące, które nie są konieczne w naszej codziennej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
200.09
600.27
Białko (g)
0.38
1.15
Fenyloalanina (mg)
0.01
0.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
51.55
154.64
Węglowodany przyswajalne (g)
50.24
150.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.31
3.93

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
0.26
0.78
Tłuszcze nasycone (g)
0.22
0.65
Tłuszcze nienasycone (g)
0.04
0.13
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
6.00
18.00
Witamina B6 (mg)
0.03
0.08
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
24.55
73.64
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.16
Ryboflawina (mg)
0.03
0.09
Niacyna (mg)
0.22
0.65
Foliany (µg (mcg))
9.27
27.82
Beta karoten (µg (mcg))
38.73
116.18

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
0.45
1.36
Potas (mg)
93.09
279.27
Wapń (mg)
23.91
71.73
Fosfor (mg)
6.55
19.64
Magnez (mg)
5.45
16.36
Żelazo (mg)
0.07
0.22
Cynk (mg)
0.05
0.14
Miedź (mg)
0.03
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny kandyzowanej skórki pomarańczowej 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kandyzowanej skórki pomarańczowej

Koszt składników
4.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomarańcza
240 g
2 sztuki
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.92
Za 240 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Koszt składników
4.50