Kamir cake
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (300 g)
- Drożdże suche (5 g)
- Cukier - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Proszek do pieczenia (5 g)
- Mleko 2% - ciepłe, pół szklanki (125 ml)
- Oliwa z oliwek (50 ml)
- Sezam nasiona - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
Przepis na kamir cake krok po kroku
Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdże, cukier, proszek do pieczenia, pół łyżeczki soli oraz kardamonu.
Składniki dokładnie wymieszaj.
Następnie do mąki dodaj dwie łyżki oliwy z oliwek i wymieszaj przy pomocy miksera.
Nie wyłączając miksera, partiami dodaj do niego ciepłe mleko.
Ciasto wyciągnij z miski i ugniataj na blacie przez kilka minut.
Ciasto włóż do natłuszczonej miski, przykryj ścierką kuchenną i odstaw na około 90 minut do wyrośnięcia.
Dobrze rozgrzej patelnię takoyaki i wysmaruj ją oliwą.
Na dobrze rozgrzanej patelni smaż partie ciasta z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.
Gotowe chlebki podawaj jako dodatek do potraw.
Więcej informacji na temat kamir cake
Kamir cake to indonezyjskie ciasto przygotowywane na specjalnej patelni. Wypiek na słono stanowi doskonały pomysł na dodatek do innych dań. Kamir cake możesz przygotować także na słodko, do ciasta wystarczy dodać banany, truskawki czy czekoladę. Sprawdzony przepis na Kamir cake jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, drożdże suszone, cukier, proszek do pieczenia, mleko spożywcze, oliwa z oliwek, nasiona sezamu, sól oraz kardamon. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.
A jak zrobić Kamir cake? Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdże, cukier, proszek do pieczenia, pół łyżeczki soli oraz kardamonu. Składniki dokładnie wymieszaj. Następnie do mąki dodaj dwie łyżki oliwy z oliwek i wymieszaj przy pomocy miksera. Nie wyłączając miksera, partiami dodaj do niego ciepłe mleko. Ciasto wyciągnij z miski i ugniataj na blacie przez kilka minut. Ciasto włóż do natłuszczonej miski, przykryj ścierką kuchenną i odstaw na około 90 minut do wyrośnięcia. Dobrze rozgrzej patelnię takoyaki i wysmaruj ją oliwą. Na dobrze rozgrzanej patelni smaż partie ciasta z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Gotowe chlebki podawaj jako dodatek do potraw.
Mąka pszenna to najczęściej wybierana mąka w kuchni polskiej. Jest ona otrzymywana z pszenicy i wykorzystywana do produkcji sosów, pieczywa, a także ciast. W zależności od typu mąki może posiadać różną barwę, a także zawartość składników odżywczych. Im niższy typ mąki tym jest ona jaśniejsza, a także zawiera mniejszą ilość składników mineralnych oraz witamin. Mąka pszenna zawiera również gluten, który nie jest wskazany w diecie osób chorujących na celiakię.
Podsumowując wiesz już jak przygotować pyszne Kamir cake. Smaczne chlebki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Warto podać je jako dodatek do potraw. Do przygotowania Kamir cake potrzebna jest specjalna patelnia - jednak możesz przygotować je także w silikonowej formie do pieczenia.
Alergeny w kamir cake
Lista alergenów dla Kamir cake przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sezam nasiona
Wartości odżywcze kamir cake
Kamir cake to smaczna przekąska. Warto włączyć ją do swojej diety, ponieważ jest bardzo prosta w przygotowaniu.
Energia i białka
(125g)
Węglowodany
(125g)
Tłuszcze
(125g)
Witaminy
(125g)
Składniki mineralne
(125g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.