Kamir cake

Opublikowano: 06.03.2023 r., 14:10 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kamir cake podane na białym talerzyku.
Kamir cake
Kamir cake to produkt przygotowywany na patelni takoyaki. Kamir cake stanowi doskonały dodatek do potraw. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 20 min
430 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (300 g)
  • Drożdże suche (5 g)
  • Cukier 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Proszek do pieczenia (5 g)
  • Mleko 2% ciepłe, pół szklanki (125 ml)
  • Oliwa z oliwek (50 ml)
  • Sezam nasiona 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, kardamon
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, ściereczka, patelnia takoyaki-ki

Przepis na kamir cake krok po kroku

Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdże, cukier, proszek do pieczenia, pół łyżeczki soli oraz kardamonu.

Składniki dokładnie wymieszaj.

Następnie do mąki dodaj dwie łyżki oliwy z oliwek i wymieszaj przy pomocy miksera.

Nie wyłączając miksera, partiami dodaj do niego ciepłe mleko.

Ciasto wyciągnij z miski i ugniataj na blacie przez kilka minut.

Ciasto włóż do natłuszczonej miski, przykryj ścierką kuchenną i odstaw na około 90 minut do wyrośnięcia.

Dobrze rozgrzej patelnię takoyaki i wysmaruj ją oliwą.

Na dobrze rozgrzanej patelni smaż partie ciasta z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.

Gotowe chlebki podawaj jako dodatek do potraw.

Jak oceniasz przepis na kamir cake
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,8% osób

Więcej informacji na temat kamir cake

Kamir cake to indonezyjskie ciasto przygotowywane na specjalnej patelni. Wypiek na słono stanowi doskonały pomysł na dodatek do innych dań. Kamir cake możesz przygotować także na słodko, do ciasta wystarczy dodać banany, truskawki czy czekoladę. Sprawdzony przepis na Kamir cake jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, drożdże suszone, cukier, proszek do pieczenia, mleko spożywcze, oliwa z oliwek, nasiona sezamu, sól oraz kardamon. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

A jak zrobić Kamir cake? Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdże, cukier, proszek do pieczenia, pół łyżeczki soli oraz kardamonu. Składniki dokładnie wymieszaj. Następnie do mąki dodaj dwie łyżki oliwy z oliwek i wymieszaj przy pomocy miksera. Nie wyłączając miksera, partiami dodaj do niego ciepłe mleko. Ciasto wyciągnij z miski i ugniataj na blacie przez kilka minut. Ciasto włóż do natłuszczonej miski, przykryj ścierką kuchenną i odstaw na około 90 minut do wyrośnięcia. Dobrze rozgrzej patelnię takoyaki i wysmaruj ją oliwą. Na dobrze rozgrzanej patelni smaż partie ciasta z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Gotowe chlebki podawaj jako dodatek do potraw.

Mąka pszenna to najczęściej wybierana mąka w kuchni polskiej. Jest ona otrzymywana z pszenicy i wykorzystywana do produkcji sosów, pieczywa, a także ciast. W zależności od typu mąki może posiadać różną barwę, a także zawartość składników odżywczych. Im niższy typ mąki tym jest ona jaśniejsza, a także zawiera mniejszą ilość składników mineralnych oraz witamin. Mąka pszenna zawiera również gluten, który nie jest wskazany w diecie osób chorujących na celiakię.

Podsumowując wiesz już jak przygotować pyszne Kamir cake. Smaczne chlebki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Warto podać je jako dodatek do potraw. Do przygotowania Kamir cake potrzebna jest specjalna patelnia - jednak możesz przygotować je także w silikonowej formie do pieczenia.

Alergeny w kamir cake

Lista alergenów dla Kamir cake przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sezam nasiona

Wartości odżywcze kamir cake

na 100g gotowej potrawy

Kamir cake to smaczna przekąska. Warto włączyć ją do swojej diety, ponieważ jest bardzo prosta w przygotowaniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
344.24
430.30
Białko (g)
6.42
8.03
Fenyloalanina (mg)
0.27
0.34
Brak danych dla: proszek do pieczenia, mleko 2%.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
52.19
65.23
Węglowodany przyswajalne (g)
50.52
63.15
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.67
2.08

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
12.22
15.28
Tłuszcze nasycone (g)
2.50
3.12
Tłuszcze nienasycone (g)
9.72
12.15
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.70
9.62
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.02
2.53
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
1.87
2.34

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina A (µg (mcg))
19.39
24.24
Witamina B6 (mg)
0.08
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.16
Witamina C (mg)
0.11
0.14
Witamina D (µg (mcg))
0.26
0.32
Witamina E (mg)
1.36
1.71
Retinol (µg (mcg))
19.39
24.24
Tiamina (mg)
0.65
0.81
Ryboflawina (mg)
0.32
0.40
Niacyna (mg)
4.38
5.47
Foliany (µg (mcg))
131.32
164.15
Beta karoten (µg (mcg))
0.89
1.11

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód (mg)
12.21
15.26
Potas (mg)
217.05
271.31
Wapń (mg)
114.65
143.32
Fosfor (mg)
165.39
206.74
Magnez (mg)
25.67
32.09
Żelazo (mg)
4.80
6.00
Cynk (mg)
0.82
1.02
Miedź (mg)
0.24
0.29
Mangan (mg)
0.45
0.57
Brak danych dla: cukier, mleko 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kamir cake 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kamir cake

Koszt składników
34.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
300 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.69
Za 300 g
Drożdże suche
5 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 5 g
Cukier
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Proszek do pieczenia
5 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Mleko 2%
125 ml
ciepłe, pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Oliwa z oliwek
50 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Sezam nasiona
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Koszt składników
34.40