Przepis na chleb pszenny krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka keksowa

W dużej misce zmieszaj ze sobą szklankę ciepłej, ale nie gorącej wody, drożdże i odrobinę cukru. Odstaw na 15 minut.

Do miski wsyp mąkę, dodaj olej, sól i wlej rozczyn. Całość wyrób rękami, by dobrze się połączyło.

Miskę z ciastem przykryj ściereczką i zostaw na 30 minut do wyrośnięcia.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto.

Chleb piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 45 minut.

Chleb pszenny ułożony na lnianych ściereczkach.
chleb pszenny
Koszt przygotowania dania
2.21 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
164 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
71

Chleb pszenny - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o chlebie pszennym

Chleb pszenny jest podstawą tradycyjnej kuchni polskiej. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niego swojej diety, ze względu na jego pyszny smak i fantastyczną strukturę. Ten wykonywany w domu jest dodatkowo bardziej zdrowy niż te serwowane w sklepach, ma mniej składników, brak w nim konserwantów, a ilość soli została ograniczona do minimum. Dlatego to idealna alternatywa dla miłośników pieczywa, którzy są na diecie lub po prostu starają się wybierać zdrowsze produkty spożywcze.

Jeśli zastanawiasz się jak upiec chleb pszenny, który będzie idealnie miękki, aromatyczny, a przy tym naprawdę smaczny, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Powstaje z niego chleb idealny, o wspaniałej strukturze i idealnie miękkim środku. Ten chleb jest naprawdę puszysty, a w dodatku nie wysycha tak szybko.

Przepis na chleb pszenny, choć może się wydawać nieco skomplikowany i zbyt pracochłonny, wcale taki nie jest. Do jego przygotowania wystarczy odrobina wolnego czasu i chęci. Tak przygotowany bochenek smakuje wyśmienicie i świetnie łączy się z wszelkimi dodatkami. Nadaje się wspaniale do wszelkiego rodzaju kanapek. Jest tak dobry, że można jeść go nawet bez dodatków.

Najłatwiej przygotować jest go na drożdżach, dzięki czemu nie trzeba czekać wielu godzin, ani dni, by móc go upiec. Choć wydaje się, że prawdziwy chleb powinien powstawać na zakwasie, to ten przygotowany na drożdżach smakuje równie dobrze i będzie idealnym wyborem dla wszystkich osób, które nie przepadają za zbyt długim przesiadywaniem w kuchni.

Ten domowy chleb, choć niezwykle łatwy, wcale nie jest banalny. Smakuje naprawdę wybornie. Ze względu na naprawdę mały dodatek soli będzie idealnym wyborem dla wszystkich osób, które muszą uważać na ten pierwiastek w swojej diecie. Będzie dobry także dla osób na diecie lekkostrawnej ze względu na delikatną mąkę i brak drażniących przypraw. Ten biały chleb sprawdzi się w diecie wszystkich chorujących na wrzody żołądka czy refluks.

Jeżeli chce się zrobić go w domu, w naprawdę szybki sposób najlepiej zrobić zaczyn na drożdżach świeżych i poczekać kilkanaście minut, by zaczął pracować. To pyszny i sprawdzony przepis.

Wartości odżywcze chleba pszennego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(45g)
Energia (kalorie)
Białko
13.57 g
6.11 g

Węglowodany w chlebie pszennym

Na 100g
Na porcję
(45g)
Węglowodany
67.83 g
30.52 g
Węglowodany przyswajalne
67.42 g
30.34 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(45g)
Tłuszcz
4.64 g
2.09 g
Tłuszcze nasycone
2.06 g
0.93 g
Tłuszcze nienasycone
2.58 g
1.16 g

Witaminy w przepisie na chleb pszenny

Na 100g
Na porcję
(45g)
Witamina B6
0.10 mg
0.04 mg
Tiamina
0.97 mg
0.44 mg
Ryboflawina
0.46 mg
0.21 mg
Niacyna
6.65 mg
2.99 mg
Foliany
172.93 µg (mcg)
77.82 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na chleb pszenny

Na 100g
Na porcję
(45g)
Sód
4.33 mg
1.95 mg
Potas
147.12 mg
66.20 mg
Wapń
18.45 mg
8.30 mg
Fosfor
130.95 mg
58.93 mg
Magnez
35.02 mg
15.76 mg
Żelazo
5.28 mg
2.38 mg
Cynk
1.48 mg
0.67 mg
Miedź
0.18 mg
0.08 mg
Mangan
0.70 mg
0.31 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny chleba pszennego 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chlebie pszennym

Lista alergenów dla chleba pszennego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Cena przygotowania chleba pszennego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
455 g
3,5 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.36
Za 455 g
Drożdże świeże
25 g
1.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Oliwa z oliwek
15 ml
1 łyżka
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Koszt składników
24.00
Jak oceniasz przepis na chleb pszenny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób