Przepis na kalmary w cieście krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, rózga, miska, ręcznik papierowy

Rozmroź kalmary i lekko je osusz.

W misce wymieszaj jajka, wino, mąkę oraz po 1 łyżeczce papryki słodkie, ostrej, 0,5 łyżeczki pieprzu i soli.

W garnku rozgrzej olej.

Krążki zanurz w cieście i wkładaj do rozgrzanego oleju.

Smaż kalmary po około 2 minuty.

Biały, okrągły talerz z kalmarami w cieście. Na środku talerza znajduje się miseczka z ketchupem. Talerz z kalmarami stoi na szarym, drewnianym stole i niebieskiej ściereczce.
kalmary w cieście
Koszt przygotowania dania
54.49 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1046 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
88

Kalmary w cieście - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kalmarach w cieście

Kalmary to owoce morza, a dokładniej mięczaki z gromady głowonogów, które zamieszkują oceany i morza. Same kalmary są dosyć niskokalorycznym produktem, o dużej zawartości białka. Mają tylko 92 kcal w 100 g i około 16 g białka. Jako potrawa kalmary w cieście kojarzone są z różnymi barami. Podawane są najczęściej jako chrupiące krążki, smażone na głębokim tłuszczu. Rzadko kto jadł je w innej wersji. Samodzielne przygotowywaniu kalmarów, także jest rzadkością. Wielu Polaków nie przepada też za tymi owocami morza, co najczęściej spowodowane jest złym przygotowaniem. Dlatego wyjaśnię Ci jak zrobić kalmary w cieście, które zaskoczą gości i będą smaczne. W Polsce ciężko jest dostać świeże kalmary i nigdy się z nimi nie spotkałam. Dostępne są natomiast mrożone kalmary najczęściej w wersji krążków panierowanych lub nie. W przepisie wyjaśnię jak przygotować kalmary, które nie są panierowane, ale jeżeli wolisz maksymalnie ułatwić przygotowanie, to możesz skorzystać z tych gotowych krążków w panierce. Może się wydawać, że zrobienie takich gotowych kalmarów jest banalnie proste, ale to nie panierowanie jest tutaj najważniejszym etapem. Panierować możesz je z dodatkiem ulubionych przypraw. Ja używam soli, pieprzu i papryki. Przyprawy mieszamy z jajkiem i opcjonalnie białym winem. Następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolite ciasto. Jeżeli nie jesz jaj, to możesz obtoczyć kalmary w samej mące z przyprawami. Żeby uzyskać wersję bezglutenową, użyj mąki ryżowej. W garnku/głębokiej patelni/frytkownicy rozgrzewamy dużo oleju. Krążki kalmarów zanurzamy w cieście i wkładamy partiami na rozgrzany olej. Jeżeli na raz wrzucimy dużą ilość kalmarów, obniży się temperatura oleju, a co za tym idzie, nie wyjdą takie chrupiące i ich czas smażenia się wydłuży. Najważniejszym krokiem jest smażenie, a dokładnie to jak długo smażyć kalmary. Jeżeli zbyt długo je smażysz, wyjdą twarde i gumowate, a to nie zachęca do ich jedzenia. Smażymy je około 1-1,5 minuty z każdej strony, aby uzyskać złoty kolor. Podajemy je od razu po usmażeniu. Po wystygnięciu kalmary robią się gumowate, dlatego nie można przygotowywać ich przed czasem. Świetnie smakują z sosem czosnkowym. Pyszne kalmary w cieście nie są najlepszym wyborem na obiad, ale możesz podać je jako przekąskę na imprezie. Sprawdź dokładny przepis na kalmary w cieście.

Wartości odżywcze kalmarów w cieście

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(247g)
Energia (kalorie)
423.59 kcal
1046.26 kcal

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(247g)
Tłuszcz
35.58 g
87.87 g
Brak danych dla: wino białe wytrawne.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
3.32 g
8.20 g
Brak danych dla: wino białe wytrawne.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kalmarów w cieście 88
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kalmarach w cieście

Lista alergenów dla kalmarów w cieście przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mięczaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kalmary
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne

Cena przygotowania kalmarów w cieście

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalmary
500 g
21.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
42.00
Za 500 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 550
140 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 140 g
Olej rzepakowy
500 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
3.50
Za 500 ml
Wino białe wytrawne
230 ml
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
6.57
Za 230 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
78.00
Jak oceniasz przepis na kalmary w cieście
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób