Kalmary w cieście
- Kalmary (500 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mąka pszenna typ 550 - 1 szklanka (140 g)
- Olej rzepakowy - do smażenia (500 ml)
- Wino białe wytrawne (230 ml)
Przepis na kalmary w cieście krok po kroku
Rozmroź kalmary i lekko je osusz.
W misce wymieszaj jajka, wino, mąkę oraz po 1 łyżeczce papryki słodkie, ostrej, 0,5 łyżeczki pieprzu i soli.
W garnku rozgrzej olej.
Krążki zanurz w cieście i wkładaj do rozgrzanego oleju.
Smaż kalmary po około 2 minuty.
Więcej informacji na temat kalmarów w cieście
Kalmary to owoce morza, a dokładniej mięczaki z gromady głowonogów, które zamieszkują oceany i morza. Same kalmary są dosyć niskokalorycznym produktem, o dużej zawartości białka. Mają tylko 92 kcal w 100 g i około 16 g białka. Jako potrawa kalmary w cieście kojarzone są z różnymi barami. Podawane są najczęściej jako chrupiące krążki, smażone na głębokim tłuszczu. Rzadko kto jadł je w innej wersji. Samodzielne przygotowywaniu kalmarów, także jest rzadkością. Wielu Polaków nie przepada też za tymi owocami morza, co najczęściej spowodowane jest złym przygotowaniem. Dlatego wyjaśnię Ci jak zrobić kalmary w cieście, które zaskoczą gości i będą smaczne. W Polsce ciężko jest dostać świeże kalmary i nigdy się z nimi nie spotkałam. Dostępne są natomiast mrożone kalmary najczęściej w wersji krążków panierowanych lub nie. W przepisie wyjaśnię jak przygotować kalmary, które nie są panierowane, ale jeżeli wolisz maksymalnie ułatwić przygotowanie, to możesz skorzystać z tych gotowych krążków w panierce. Może się wydawać, że zrobienie takich gotowych kalmarów jest banalnie proste, ale to nie panierowanie jest tutaj najważniejszym etapem. Panierować możesz je z dodatkiem ulubionych przypraw. Ja używam soli, pieprzu i papryki. Przyprawy mieszamy z jajkiem i opcjonalnie białym winem. Następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolite ciasto. Jeżeli nie jesz jaj, to możesz obtoczyć kalmary w samej mące z przyprawami. Żeby uzyskać wersję bezglutenową, użyj mąki ryżowej. W garnku/głębokiej patelni/frytkownicy rozgrzewamy dużo oleju. Krążki kalmarów zanurzamy w cieście i wkładamy partiami na rozgrzany olej. Jeżeli na raz wrzucimy dużą ilość kalmarów, obniży się temperatura oleju, a co za tym idzie, nie wyjdą takie chrupiące i ich czas smażenia się wydłuży. Najważniejszym krokiem jest smażenie, a dokładnie to jak długo smażyć kalmary. Jeżeli zbyt długo je smażysz, wyjdą twarde i gumowate, a to nie zachęca do ich jedzenia. Smażymy je około 1-1,5 minuty z każdej strony, aby uzyskać złoty kolor. Podajemy je od razu po usmażeniu. Po wystygnięciu kalmary robią się gumowate, dlatego nie można przygotowywać ich przed czasem. Świetnie smakują z sosem czosnkowym. Pyszne kalmary w cieście nie są najlepszym wyborem na obiad, ale możesz podać je jako przekąskę na imprezie. Sprawdź dokładny przepis na kalmary w cieście.
Alergeny w kalmarach w cieście
Lista alergenów dla kalmarów w cieście przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mięczaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kalmary
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne
Wartości odżywcze kalmarów w cieście
Kalmary ze względu na smażenie w głębokim tłuszczu są wysokokaloryczną przekąską.
Energia i białka
(247g)
Węglowodany
(247g)
Tłuszcze
(247g)
Witaminy
(247g)
Składniki mineralne
(247g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.