Przepis na kaczkę z jabłkiem i żurawiną krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, tymianek
To będzie niezbędne
piekarnik, brytfanna

Olej wymieszaj z przyprawami.

Kaczkę umyj i oczyść, natrzyj kaczkę olejem z przyprawami. Odłóż kaczkę na noc do lodówki.

Jabłka obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

Nadziej kaczkę jabłkami i żurawiną, połóż kaczkę na brytfannę.

Upiecz kaczkę w piekarniku przez 2-3 godziny w 200 st. C, podlewaj kaczkę bulionem.

kaczka z jabłkiem i żurawiną
Kaczka z jabłkiem i żurawiną
Koszt przygotowania dania
48.76 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
481 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
40

Kaczka z jabłkiem i żurawiną - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kaczce z jabłkiem i żurawiną

Kaczka z jabłkiem i żurawiną to danie, które nie tylko nada się na rodzinne spotkania podczas obiadu. Warto pamiętać o tym przepisie podczas świąt, które zbliżają się wielkimi krokami. Przepis na kaczkę z jabłkiem i żurawiną będzie idealnie pasował na święta. Wbrew pozorom przepis jest bardzo prosty, wymaga tylko odrobinę cierpliwości.

Będziesz potrzebować kaczkę w całości, jabłka, żurawinę, olej rzepakowy i przyprawy. Ja postawiłam na klasyczne, czyli sól i pieprz dodatkowo majeranek i tymianek, które idealnie pasują do delikatnego mięsa.

O rodzaju jabłek zadecyduj sam. Możesz wybrać Gala, które charakteryzują się niesamowitą chrupkością, soczystością i słodkim smakiem, z kolei Ligol będzie wyróżniał się kwaskowatym posmakiem. Sama polecam jabłka, które idealnie nadają się na ten przepis, oczywiście mowa tutaj o naszej polskiej, starej odmianie jabłek, jaką jest Antonówka. Są niezwykle aromatyczne, a jej owoce pachną już z daleka. Idealnie nadają się do jesiennych przetworów czy wypieków. Obojętnie, na którą wersję się zdecydujesz, Twoja kaczka faszerowana będzie pyszna.

Zatem, jak zrobić kaczkę pieczoną z jabłkami?

W pierwszej kolejności kaczkę dokładnie umyj i oczyść. Olej wymieszaj z przyprawami. Następnie natrzyj kaczkę na wierzchu i odłóż do lodówki na kilka godzin, dzięki temu mięso będzie niezwykle aromatyczne. W tym czasie jabłka obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Nadziej kaczkę jabłkami i żurawiną i przełóż do brytfanki. Upiecz kaczkę w piekarniku przez 2-3 godziny w 180 – 200 stopniach.

Warto pamiętać, że czas pieczenia gęsi w piekarniku zależy od jej wielkości i masy. To jest najlepszy sposób na to, aby wiedzieć ile czasu powinniśmy ją przygotowywać.

Mięso z kaczki podobnie jak z kurczaka należy do chudych gatunków, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Faszerowana kaczka to idealny pomysł na wykwintny obiad w gronie rodzinny lub znajomych. Wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się, jaka jest dobra.

Wartości odżywcze kaczki z jabłkiem i żurawiną

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
160.34 kcal
481.03 kcal
Białko
11.24 g
33.71 g
Fenyloalanina
0.46 mg
1.39 mg
Brak danych dla: bulion drobiowy.
czytaj dalej

Węglowodany w kaczce z jabłkiem i żurawiną

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
3.89 g
11.66 g
Węglowodany przyswajalne
3.16 g
9.47 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.73 g
2.18 g
Sacharoza (cukier)
0.53 g
1.60 g
Brak danych dla: bulion drobiowy.
czytaj dalej
Glukoza
0.59 g
1.76 g
Brak danych dla: bulion drobiowy.
czytaj dalej
Fruktoza
1.58 g
4.74 g
Brak danych dla: bulion drobiowy.
czytaj dalej
Skrobia
0.01 g
0.04 g
Brak danych dla: bulion drobiowy.
czytaj dalej
Laktoza
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: bulion drobiowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
10.78 g
32.35 g
Tłuszcze nasycone
4.20 g
12.59 g
Tłuszcze nienasycone
6.59 g
19.76 g
Tłuszcze jednonasycone
5.02 g
15.06 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.57 g
4.70 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol
51.21 mg
153.64 mg

Witaminy w przepisie na kaczkę z jabłkiem i żurawiną

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina B6
0.35 mg
1.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.42 µg (mcg)
1.25 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.23 mg
0.69 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.55 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.16 mg
6.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
14.21 µg (mcg)
42.62 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kaczkę z jabłkiem i żurawiną

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
60.03 mg
180.08 mg
Potas
188.25 mg
564.75 mg
Wapń
5.24 mg
15.71 mg
Fosfor
110.44 mg
331.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
14.30 mg
42.91 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.70 mg
8.10 mg
Cynk
0.51 mg
1.53 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.21 mg
0.63 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan
0.03 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kaczki z jabłkiem i żurawiną 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kaczce z jabłkiem i żurawiną

Lista alergenów dla kaczki z jabłkiem i żurawiną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Cena przygotowania kaczki z jabłkiem i żurawiną

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kaczka cała
2500 g
30.00
Za 2200,0 g
Liczba opakowań 2
34.09
Za 2500 g
Jabłko
1000 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 6
2.78
Za 1000 g
Żurawina świeża
125 g
1/2 szklanki
10.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.25
Za 125 g
Bulion drobiowy
250 g
1 szklanka
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 g
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
95.00
Jak oceniasz przepis na kaczkę z jabłkiem i żurawiną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób