Kaczka z jabłkiem i żurawiną
- Kaczka cała (2500 g)
- Jabłko (1000 g)
- Żurawina świeża - 1/2 szklanki (125 g)
- Bulion drobiowy - 1 szklanka (250 g)
- Olej rzepakowy - 4 łyżki (40 ml)
Przepis na kaczkę z jabłkiem i żurawiną krok po kroku
Olej wymieszaj z przyprawami.
Kaczkę umyj i oczyść, natrzyj kaczkę olejem z przyprawami. Odłóż kaczkę na noc do lodówki.
Jabłka obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
Nadziej kaczkę jabłkami i żurawiną, połóż kaczkę na brytfannę.
Upiecz kaczkę w piekarniku przez 2-3 godziny w 200 st. C, podlewaj kaczkę bulionem.
-
Pierś z kaczki
-
Kaczka pieczona
-
Kaczka z jabłkami
-
Kaczka pieczona z jabłkami
-
Rosół z kaczki
-
Pierś z kaczki pieczona
-
Pieczone piersi z kaczki
-
Kaczka pieczona w rękawie
-
Kaczka pieczona z jabłkiem
-
Filet z kaczki
-
Kaczka faszerowana
-
Kaczka nadziewana
-
Pasztet z kaczki
-
Kaczka nadziewana jabłkami
-
Kaczka w pomarańczach
-
Kaczka po chińsku
-
Kaczka po pekińsku
-
Marynata do kaczki
-
Dania z kaczki
Więcej informacji na temat kaczki z jabłkiem i żurawiną
Kaczka z jabłkiem i żurawiną to danie, które nie tylko nada się na rodzinne spotkania podczas obiadu. Warto pamiętać o tym przepisie podczas świąt, które zbliżają się wielkimi krokami. Przepis na kaczkę z jabłkiem i żurawiną będzie idealnie pasował na święta. Wbrew pozorom przepis jest bardzo prosty, wymaga tylko odrobinę cierpliwości.
Będziesz potrzebować kaczkę w całości, jabłka, żurawinę, olej rzepakowy i przyprawy. Ja postawiłam na klasyczne, czyli sól i pieprz dodatkowo majeranek i tymianek, które idealnie pasują do delikatnego mięsa.
O rodzaju jabłek zadecyduj sam. Możesz wybrać Gala, które charakteryzują się niesamowitą chrupkością, soczystością i słodkim smakiem, z kolei Ligol będzie wyróżniał się kwaskowatym posmakiem. Sama polecam jabłka, które idealnie nadają się na ten przepis, oczywiście mowa tutaj o naszej polskiej, starej odmianie jabłek, jaką jest Antonówka. Są niezwykle aromatyczne, a jej owoce pachną już z daleka. Idealnie nadają się do jesiennych przetworów czy wypieków. Obojętnie, na którą wersję się zdecydujesz, Twoja kaczka faszerowana będzie pyszna.
Zatem, jak zrobić kaczkę pieczoną z jabłkami?
W pierwszej kolejności kaczkę dokładnie umyj i oczyść. Olej wymieszaj z przyprawami. Następnie natrzyj kaczkę na wierzchu i odłóż do lodówki na kilka godzin, dzięki temu mięso będzie niezwykle aromatyczne. W tym czasie jabłka obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Nadziej kaczkę jabłkami i żurawiną i przełóż do brytfanki. Upiecz kaczkę w piekarniku przez 2-3 godziny w 180 – 200 stopniach.
Warto pamiętać, że czas pieczenia gęsi w piekarniku zależy od jej wielkości i masy. To jest najlepszy sposób na to, aby wiedzieć ile czasu powinniśmy ją przygotowywać.
Mięso z kaczki podobnie jak z kurczaka należy do chudych gatunków, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Faszerowana kaczka to idealny pomysł na wykwintny obiad w gronie rodzinny lub znajomych. Wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się, jaka jest dobra.
Alergeny w kaczce z jabłkiem i żurawiną
Lista alergenów dla kaczki z jabłkiem i żurawiną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
Wartości odżywcze kaczki z jabłkiem i żurawiną
Czas pieczenia kaczki zależy od jej wielkości i masy.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.