Kaczka z jabłkiem i żurawiną

Opublikowano: 18.09.2022 r., 12:45 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczona kaczka z owocami
Kaczka z jabłkiem i żurawiną
Kaczka z jabłkiem i żurawiną to niezwykle wykwintny posiłek, który teraz możesz przygotować samodzielnie w swoim domu.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 120 min
481 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Kaczka cała (2500 g)
  • Jabłko (1000 g)
  • Żurawina świeża - 1/2 szklanki (125 g)
  • Bulion drobiowy - 1 szklanka (250 g)
  • Olej rzepakowy - 4 łyżki (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, tymianek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, brytfanna

Przepis na kaczkę z jabłkiem i żurawiną krok po kroku

Olej wymieszaj z przyprawami.

Kaczkę umyj i oczyść, natrzyj kaczkę olejem z przyprawami. Odłóż kaczkę na noc do lodówki.

Jabłka obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

Nadziej kaczkę jabłkami i żurawiną, połóż kaczkę na brytfannę.

Upiecz kaczkę w piekarniku przez 2-3 godziny w 200 st. C, podlewaj kaczkę bulionem.

Jak oceniasz przepis na kaczkę z jabłkiem i żurawiną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,8% osób

Więcej informacji na temat kaczki z jabłkiem i żurawiną

Kaczka z jabłkiem i żurawiną to danie, które nie tylko nada się na rodzinne spotkania podczas obiadu. Warto pamiętać o tym przepisie podczas świąt, które zbliżają się wielkimi krokami. Przepis na kaczkę z jabłkiem i żurawiną będzie idealnie pasował na święta. Wbrew pozorom przepis jest bardzo prosty, wymaga tylko odrobinę cierpliwości.

Będziesz potrzebować kaczkę w całości, jabłka, żurawinę, olej rzepakowy i przyprawy. Ja postawiłam na klasyczne, czyli sól i pieprz dodatkowo majeranek i tymianek, które idealnie pasują do delikatnego mięsa.

O rodzaju jabłek zadecyduj sam. Możesz wybrać Gala, które charakteryzują się niesamowitą chrupkością, soczystością i słodkim smakiem, z kolei Ligol będzie wyróżniał się kwaskowatym posmakiem. Sama polecam jabłka, które idealnie nadają się na ten przepis, oczywiście mowa tutaj o naszej polskiej, starej odmianie jabłek, jaką jest Antonówka. Są niezwykle aromatyczne, a jej owoce pachną już z daleka. Idealnie nadają się do jesiennych przetworów czy wypieków. Obojętnie, na którą wersję się zdecydujesz, Twoja kaczka faszerowana będzie pyszna.

Zatem, jak zrobić kaczkę pieczoną z jabłkami?

W pierwszej kolejności kaczkę dokładnie umyj i oczyść. Olej wymieszaj z przyprawami. Następnie natrzyj kaczkę na wierzchu i odłóż do lodówki na kilka godzin, dzięki temu mięso będzie niezwykle aromatyczne. W tym czasie jabłka obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Nadziej kaczkę jabłkami i żurawiną i przełóż do brytfanki. Upiecz kaczkę w piekarniku przez 2-3 godziny w 180 – 200 stopniach.

Warto pamiętać, że czas pieczenia gęsi w piekarniku zależy od jej wielkości i masy. To jest najlepszy sposób na to, aby wiedzieć ile czasu powinniśmy ją przygotowywać.

Mięso z kaczki podobnie jak z kurczaka należy do chudych gatunków, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Faszerowana kaczka to idealny pomysł na wykwintny obiad w gronie rodzinny lub znajomych. Wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się, jaka jest dobra.

Alergeny w kaczce z jabłkiem i żurawiną

Lista alergenów dla kaczki z jabłkiem i żurawiną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze kaczki z jabłkiem i żurawiną

na 100g gotowej potrawy

Czas pieczenia kaczki zależy od jej wielkości i masy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
160.34
481.03
Białko (g)
11.24
33.71
Fenyloalanina (mg)
0.46
1.39
Brak danych dla: bulion drobiowy.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
3.89
11.66
Węglowodany przyswajalne (g)
3.16
9.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.73
2.18
Sacharoza (cukier) (g)
0.53
1.60
Brak danych dla: bulion drobiowy.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.59
1.76
Brak danych dla: bulion drobiowy.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
1.58
4.74
Brak danych dla: bulion drobiowy.
czytaj dalej
Skrobia (g)
0.01
0.04
Brak danych dla: bulion drobiowy.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: bulion drobiowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
10.78
32.35
Tłuszcze nasycone (g)
4.20
12.59
Tłuszcze nienasycone (g)
6.59
19.76
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.02
15.06
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.57
4.70
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
51.21
153.64

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina B6 (mg)
0.35
1.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.42
1.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.23
0.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.16
6.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.21
42.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
60.03
180.08
Potas (mg)
188.25
564.75
Wapń (mg)
5.24
15.71
Fosfor (mg)
110.44
331.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.30
42.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.70
8.10
Cynk (mg)
0.51
1.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.21
0.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.03
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kaczki z jabłkiem i żurawiną 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kaczki z jabłkiem i żurawiną

Koszt składników
95.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kaczka cała
2500 g
30.00
Za 2200,0 g
Liczba opakowań 2
34.09
Za 2500 g
Jabłko
1000 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 6
2.78
Za 1000 g
Żurawina świeża
125 g
1/2 szklanki
10.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.25
Za 125 g
Bulion drobiowy
250 g
1 szklanka
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 g
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
95.00