Jajka sadzone z ziemniakami
- Jajko (2 szt.)
- Ziemniaki młode (500 g)
- Masło (20 g)
- Koperek ogrodowy świeży (20 g)
- Olej rzepakowy (10 ml)
Przepis na jajko sadzone z ziemniakami krok po kroku
Ziemniaki dokładnie umyj (nie obieraj) i umieść w garnku napełnionym wodą. Posól.
Gotuj do miękkości, następnie odcedź i do garnka dodaj masło oraz koperek. Połącz całość.
Jajka smaż na rozgrzanym oleju do czasu, aż białko się zetnie, ale żółtko wciąż pozostanie płynne.
Jajka sadzone podawaj z przygotowanymi wcześniej ziemniakami.
-
Kapuśniak
-
Kiszka ziemniaczana
-
Patatas bravas
-
Kartoflak
-
Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym
-
Zupa ogórkowa z ryżem
-
Ziemniaczki faszerowane
-
Faszerowane ziemniaki
-
Tortilla de patatas
-
Zupa rybna
-
Kotleciki z gotowanych ziemniaków
-
Frytki z serem
-
Zupa z kapusty pekińskiej
-
Udka pieczone z ziemniakami
-
Ziemniaki zapiekane z serem
-
Talarki z piekarnika
-
Ziemniaki w mundurkach z piekarnika
-
Szare kluchy
-
Obiady z ziemniakami
Więcej informacji na temat jajka sadzonego z ziemniakami
Jajka sadzone z ziemniakami to jeden z tych pomysłów na obiad, które nigdy się nie nudzą. To niezwykle podstawowa wersja, jednak smakuje obłędnie, zwłaszcza latem.
Przepis na jajka sadzone z ziemniakami to doskonały sposób na obiad. Idealnie sprawdza się zwłaszcza z mizerią. Jajko sadzone to jeden z tych przepisów, który ciężko jest zepsuć. Jajko można przygotować na wiele sposobów. Najczęściej wybiera się jednak smażenie na oleju. To najbardziej popularna i najszybsza opcja. Jednak jeśli chcesz, by całość była znacznie bardziej lekkostrawna i szybka możesz też przygotować jajko na wodzie. To coś dla fanów jajek pysznych, ale lekkich. Tak przygotowane idealnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej. Jajka sadzone świetnie nadają się na pyszny i sycący obiad. Zawierają sporo pełnowartościowego białka, które pozytywnie wpływa na budowanie tkanki mięśniowej, sprawdzi się więc idealnie jako posiłek sportowców. Z tego przepisu dowiesz się, ile czasu musisz smażyć jajko, by miało idealną konsystencję i było dobrze zrobione. Ten przepis na jajko sadzone pozwoli ci je stworzyć w domu w bardzo łatwy sposób i cieszyć się ich wybornym smakiem.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić jajka sadzone z ziemniakami, by powstał szybki, smaczny i dobry dla zdrowia posiłek, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. To opcja idealna dla osób dbających o dietę i odchudzających się. Choć jajko może być kompletnym danie, świetnie sprawdzi się również w roli dodatku. W tym przepisie zostało połączone z ziemniakami, dzięki czemu tworzy pełen posiłek, niezwykle sycący i zdrowy.
Jajka to produkt, który budzi wiele kontrowersji, jednak warto od czasu do czasu sięgać po nie i zrobić dla nich miejsce w swojej diecie. W porównaniu z innymi produktami nabiałowymi jajko sadzone charakteryzuje się sporą zawartością żelaza, kwasu foliowego (wit. B9), cynku i cholesterolu. Zawiera też dawkę fosforu, witaminy E i witaminy K. W połączeniu z ziemniakami tworzą naprawdę niskokaloryczny, a przy tym bardzo odżywczy i niezwykle sycący posiłek, który sprawdzi się na diecie normalnej i redukcyjnej.
Alergeny w jajku sadzonym z ziemniakami
Lista alergenów dla jajka sadzonego z ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze jajka sadzonego z ziemniakami
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo witamin i białka.
Energia i białka
(325g)
Węglowodany
(325g)
Tłuszcze
(325g)
Witaminy
(325g)
Składniki mineralne
(325g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.