Jajka marynowane

Opublikowano: 17.06.2023 r., 16:59 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
jajka marynowane
Jajka marynowane
Jajka to źródło pełnowartościowego białka, które każdy z nas powinien dostarczać regularnie do organizmu. Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na jajka marynowane.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Marynowanie 20 min
68 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (10 szt.)
  • Cebula czerwona - 1 sztuka (100 g)
  • Ocet spirytusowy - 3/4 szklanki (180 ml)
  • Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
  • Czosnek - 4 ząbki (20 g)
  • Papryczka chili czerwona świeża - 1 sztuka (10 g)
  • Sól - 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na jajka marynowane krok po kroku

Dodatkowo przygotuj szklankę wody.

Jajka ugotuj w wodzie na twardo.

Wodę zagotuj w garnku, dodaj ocet, cukier i sól.

Ostudzone jajka obierz ze skorupy i przełóż do słoika.

Dodaj pokrojoną papryczkę i cebulę.

Jajka zalej przygotowaną marynatą i odstaw na tydzień w ciemne i chłodne miejsce.

Jak oceniasz przepis na jajka marynowane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 76,7% osób

Więcej informacji na temat jajek marynowanych

Jajka po tatarsku towarzyszą nam, mam wrażenie od zawsze, od kiedy pamiętam, pojawiają się na rodzinnym stole podczas większości świąt w naszym kraju. Poznaj ich nieco odmienioną wersję, jajka marynowane z sosem tatarskim są jeszcze lepsze w smaku.

Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na jajka marynowane.

Warto postawić tutaj na dodatek sosu tatarskiego lub domowego majonezu.

Domowy sos tatarski jest tak samo dobry, jak ten kupny, a nawet lepszy dodatkowo wiesz, co zawiera w swoim składzie i masz pewność, że nie zawiera cukru, soli i konserwantów, dzięki, którym może stać bez końca na sklepowych półkach. Przygotowując potrawy na święta, warto postawić na te domowej roboty od początku do końca. Jest to dobra okazja do spędzenia większej ilości czasu z rodziną. Dlatego szczególnie zachęcam do wykonania przepisu z mamą, siostrą czy bratem przed świętami. Potrawy przygotowane w ten sposób sprawią nam nie małą przyjemność.

Zatem, jak zrobić jajka marynowane?

W pierwszej kolejności poznaj prosty przepis na smaczny sos tatarski. Będziesz potrzebować jedynie majonez, możesz użyć tradycyjnego lub ten w wersji light. Jeśli chcesz, możesz najpierw zacząć od przygotowania domowego majonezu. Obojętnie, której wersji użyjesz, każda będzie dobra. Wystarczy, że do majonezu dodasz drobno pokrojone marynowane pieczarki, ogórki kiszone i szalotkę. Postaw na przyprawy, najlepsze tutaj będą te podstawowe, sól i pieprz.

Teraz czas na marynowane jajka w occie.

Poznaj mój prosty przepis i przekonaj się, jak łatwe są w przygotowaniu.

Jajka ugotuj w wodzie na twardo. Wodę zagotuj w garnku, dodaj ocet, cukier i sól. Ostudzone jajka obierz ze skorupy i przełóż do słoika. Dodaj pokrojoną papryczkę i cebulę. Jajka zalej przygotowaną marynatą i odstaw na tydzień w ciemne i chłodne miejsce.

Następnie przetnij na pół i nałóż po łyżce sosu tatarskiego.

Jajka to doskonały pomysł na posiłek lub dodatek do niego, ponieważ są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie umie syntetyzować sam i musimy dostarczać je z pożywienia. Dodatkowo dadzą one sytość i dostarczą wielu witamin i składników mineralnych. Dodatkowo dają poczucie sytości.

Skoro już wiesz, jak zrobić domowe jajka marynowane po tatarsku, wypróbuj przepis i zaserwuj jajka nie tylko na święta lub Wielkanoc.

Alergeny w jajkach marynowanych

Lista alergenów dla jajek marynowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze jajek marynowanych

na 100g gotowej potrawy

Tak przygotowane jajka idealnie sprawdzą się do sałatki lub podawane z majonezem czy sosem tatarskim.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
137.08
68.54
Białko (g)
7.16
3.58

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
14.35
7.18
Węglowodany przyswajalne (g)
14.15
7.08
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.20
0.10

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
5.31
2.66
Tłuszcze nasycone (g)
2.22
1.11
Tłuszcze nienasycone (g)
3.09
1.54
Cholesterol (mg)
205.63
102.81

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
88.92
44.46
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.06
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.49
0.25
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.48
1.24
Witamina D (µg (mcg))
1.11
0.55
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.58
0.29
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
88.44
44.22
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.01
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.26
0.13
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.07
0.04
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
26.27
13.14
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
5.47
2.73
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
469.36
234.68
Potas (mg)
88.27
44.14
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
37.59
18.80
Fosfor (mg)
113.68
56.84
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.56
3.78
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.03
0.51
Cynk (mg)
0.74
0.37
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.02
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny jajek marynowanych 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jajek marynowanych

Koszt składników
25.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
10 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
10.00
Za 10 szt.
Cebula czerwona
100 g
1 sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Ocet spirytusowy
180 ml
3/4 szklanki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.08
Za 180 ml
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Czosnek
20 g
4 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Papryczka chili czerwona świeża
10 g
1 sztuka
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 10 g
Sól
10 g
1 łyżka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 10 g
Koszt składników
25.50