Jajka marynowane
- Jajko (10 szt.)
- Cebula czerwona - 1 sztuka (100 g)
- Ocet spirytusowy - 3/4 szklanki (180 ml)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Czosnek - 4 ząbki (20 g)
- Papryczka chili czerwona świeża - 1 sztuka (10 g)
- Sól - 1 łyżka (10 g)
Przepis na jajka marynowane krok po kroku
Dodatkowo przygotuj szklankę wody.
Jajka ugotuj w wodzie na twardo.
Wodę zagotuj w garnku, dodaj ocet, cukier i sól.
Ostudzone jajka obierz ze skorupy i przełóż do słoika.
Dodaj pokrojoną papryczkę i cebulę.
Jajka zalej przygotowaną marynatą i odstaw na tydzień w ciemne i chłodne miejsce.
Więcej informacji na temat jajek marynowanych
Jajka po tatarsku towarzyszą nam, mam wrażenie od zawsze, od kiedy pamiętam, pojawiają się na rodzinnym stole podczas większości świąt w naszym kraju. Poznaj ich nieco odmienioną wersję, jajka marynowane z sosem tatarskim są jeszcze lepsze w smaku.
Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na jajka marynowane.
Warto postawić tutaj na dodatek sosu tatarskiego lub domowego majonezu.
Domowy sos tatarski jest tak samo dobry, jak ten kupny, a nawet lepszy dodatkowo wiesz, co zawiera w swoim składzie i masz pewność, że nie zawiera cukru, soli i konserwantów, dzięki, którym może stać bez końca na sklepowych półkach. Przygotowując potrawy na święta, warto postawić na te domowej roboty od początku do końca. Jest to dobra okazja do spędzenia większej ilości czasu z rodziną. Dlatego szczególnie zachęcam do wykonania przepisu z mamą, siostrą czy bratem przed świętami. Potrawy przygotowane w ten sposób sprawią nam nie małą przyjemność.
Zatem, jak zrobić jajka marynowane?
W pierwszej kolejności poznaj prosty przepis na smaczny sos tatarski. Będziesz potrzebować jedynie majonez, możesz użyć tradycyjnego lub ten w wersji light. Jeśli chcesz, możesz najpierw zacząć od przygotowania domowego majonezu. Obojętnie, której wersji użyjesz, każda będzie dobra. Wystarczy, że do majonezu dodasz drobno pokrojone marynowane pieczarki, ogórki kiszone i szalotkę. Postaw na przyprawy, najlepsze tutaj będą te podstawowe, sól i pieprz.
Teraz czas na marynowane jajka w occie.
Poznaj mój prosty przepis i przekonaj się, jak łatwe są w przygotowaniu.
Jajka ugotuj w wodzie na twardo. Wodę zagotuj w garnku, dodaj ocet, cukier i sól. Ostudzone jajka obierz ze skorupy i przełóż do słoika. Dodaj pokrojoną papryczkę i cebulę. Jajka zalej przygotowaną marynatą i odstaw na tydzień w ciemne i chłodne miejsce.
Następnie przetnij na pół i nałóż po łyżce sosu tatarskiego.
Jajka to doskonały pomysł na posiłek lub dodatek do niego, ponieważ są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie umie syntetyzować sam i musimy dostarczać je z pożywienia. Dodatkowo dadzą one sytość i dostarczą wielu witamin i składników mineralnych. Dodatkowo dają poczucie sytości.
Skoro już wiesz, jak zrobić domowe jajka marynowane po tatarsku, wypróbuj przepis i zaserwuj jajka nie tylko na święta lub Wielkanoc.
Alergeny w jajkach marynowanych
Lista alergenów dla jajek marynowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze jajek marynowanych
Tak przygotowane jajka idealnie sprawdzą się do sałatki lub podawane z majonezem czy sosem tatarskim.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.