Jajecznica ze śmietaną
- Jajko (4 szt.)
- Masło (10 g)
- Śmietana 18% (75 g)
Przepis na jajecznicę ze śmietaną krok po kroku
Masło rozgrzej na patelni.
Jajka wbij do miseczki i dopraw pieprzem i solą. Dodaj śmietanę i lekko rozmieszaj.
Całość wlej na patelnię i dobrze wymieszaj.
Smaż przez chwilę, by białko jajka się ścięło.
-
Sałatka jarzynowa
-
Jajka faszerowane
-
Gnocchi
-
Pasztet z cukinii
-
Sałatka z cukinii
-
Pudding chia
-
Pasztet wegetariański
-
Szakszuka klasyczna
-
Jajko sadzone
-
Sałatka z buraków i jajka
-
Sałatka z pora i jajka
-
Kleik ryżowy
-
Placki z kaszy mannej
-
Jajka po wiedeńsku
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Placuszki z kaszy manny
-
Banan w cieście
-
Śniadanie wegetariańskie
Więcej informacji na temat jajecznicy ze śmietaną
Jajecznica ze śmietaną to doskonały pomysł na danie naprawdę ciekawe i bardzo smaczne, a przy tym niezwykle proste. Pozwala stworzyć niezwykle delikatne danie.
Przepis na jajecznicę ze śmietaną to doskonały pomysł na potrawę, która sprawdzi się na śniadanie. To opcja pyszna i tania. Ta klasyczna wersja jest najbardziej uniwersalna, dlatego przypadnie do gustu większej ilości osób. Ma pyszny, choć delikatny smak. A jej wykonanie jest tak łatwe, że na pewno poradzi sobie z tym daniem nawet początkujący kucharz. To idealny pomysł na śniadanie na ciepło. Smakuje świetnie z dodatkiem pysznych i ciepłych grzanek. Jajecznica jest posiłkiem niezwykle prostym, który składa się tylko z kilku produktów, dlatego ważne jest, by wszystkie składniki były jak najlepszej jakości. Warto wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu, najlepiej karmione paszą z siemieniem lnianym. Dzięki temu jajka są dobrym źródłem kwasów Omega 3, które nie tylko wspierają zdrowie układu krążenia i nerwowego, ale także pozwalają zmniejszać stan zapalny w organizmie. Najlepiej do tego celu sprawdzą się jaja kurze, jednak można skorzystać również z przepiórczych, warto wtedy jednak użyć ich więcej.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić jajecznicę ze śmietaną, by była smaczna, szybka i łatwa, to ten prosty przepis to najlepsza opcja dla ciebie.
Ta jajecznica to dobra opcja dla wszystkich miłośników prostych śniadań. Można z niego wyczarować bardzo łatwą, choć naprawdę pyszną jajecznicę, która smakuje po prostu wspaniale. Przepis na jajecznicę jest niezwykle nieskomplikowany. Wystarczą tylko 3 składniki, by powstało pyszne danie, pełne smaku i aromatu. To danie powstaje w ekspresowym tempie, dlatego przypadnie do gustu szczególnie zapracowanym osobom. To idealna opcja na bardzo szybkie, lecz wciąż niezwykle pożywne śniadanie. Przygotowana w taki sposób jest naprawdę dobra i pełna smaku. Ta klasyczna, smażona jajecznica będzie idealnym pomysłem na naprawdę wspaniały, choć prosty posiłek. Najlepiej sprawdzą się w tym przepisie jaja kurze, jednak można użyć również przepiórczych. To wspaniała opcja na śniadanie i kolację.
Alergeny w jajecznicy ze śmietaną
Lista alergenów dla jajecznicy ze śmietaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze jajecznicy ze śmietaną
To zdrowa opcja, jednak zawiera dość sporo nasyconych kwasów tłuszczowych.
Energia i białka
(143g)
Węglowodany
(143g)
Tłuszcze
(143g)
Witaminy
(143g)
Składniki mineralne
(143g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.