Idealne ciasto na pizzę
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - Pół opkowania 1 kg (500 g)
- Drożdże świeże - 1/4 opakowania 100 g (25 g)
- Cukier - 1 łyżeczka (5 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżeczki (15 ml)
Przepis na idealne ciasto na pizzę krok po kroku
Świeże drożdże wyciągnij wcześniej z lodówki, aby się nieco ociepliły. Rozkrusz je do 250 ml letniej wody, a następnie wsyp tam też cukier. Mieszaj tak długo, aż nie będzie żadnych grudek.
Mąkę przesiej przez sitko, a potem wymieszaj ją z jedną łyżeczką soli.
Do mąki powoli wlej rozczyn i wstępnie całość wymieszaj. Wysyp zawartość miski na stolnicę i zacznij wyrabiać ciasto za pomocą rąk. Powinno ci to zająć ok. 10 – 15 min.
Włóż ciasto do miski i obtocz je oliwą. Miskę przykryj ściereczką lub folią spożywczą, a następnie odstaw ciasto na godzinę w ciepłym miejscu.
Wyrośnięte ciasto uformuj w dowolny kształt na blaszce do pieczenia. Nie musisz już jej smarować, ponieważ ciasto powinno być odpowiednio nawilżone.
Dodaj na ciasto ulubiony sos oraz wybrane dodatki.
Blaszkę z ciastem wstaw do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i piecz pizzę ok. 20 min.
-
Ciasto na pizzę
-
Ciasto na pizze bez drożdży
-
Pizza z kalafiora
-
Pizza bezglutenowa
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Szybkie ciasto na pizzę
-
Ciasto na pizzę bez wyrastania
-
Spód do pizzy
-
Cienkie ciasto na pizzę
-
Ciasto na pizzę z drożdżami
-
Ciasto drożdżowe na pizzę
-
Ciasto na pizzę włoską
-
Pizza z mikrofali
-
Puszyste ciasto na pizzę
-
Ciasto na pizzę na zakwasie
-
Ciasto na pizzę z mlekiem
-
Proste ciasto na pizzę
-
Ciasto na pizzę bezglutenowe
-
Ciasto na pizzę
Więcej informacji na temat idealnego ciasta na pizzę
Idealne ciasto na pizzę wcale nie jest tak trudne do wykonania, jak może się wydawać. Jednak trzeba się przy nim nieco napracować. Tutaj znajdziesz przepis na ciasto ze świeżych drożdży, ale możesz je zamienić też na 7 g suchych drożdży (całe opakowanie). W ich przypadku również warto zrobić rozczyn, ale nie musisz używać cukru, więc są dobrą opcją dla osób, które tego cukru nie chcą jeść.
Bardzo ważny jest proces ugniatania ciasta. Przede wszystkim nie można go wałkować. Trzeba je ugniatać ręcznie, a potem powoli rozciągać palcami na blaszce. Jak długo wyrabiać ciasto? Tak naprawdę jest to najcięższa rzeczy przy robieniu pizzy, ale nie warto skracać czasu ugniatania ciasta, ponieważ od tego w dużej mierze zależy to, jak później będzie się prezentować. Najlepiej poświęcić na to ok. 15 min. Początkowo ciasto może się nieprzyjemnie lepić. Możesz dodać nieco mąki, ale jeśli dalej będziesz ugniatać, ciasto w końcu powinno nabrać innej konsystencji. Na koniec powinno być jednolite (wręcz satynowe) i puszyste.
Idealny przepis na pizze zakłada niewiele składników. Istotne jest jednak to, czy postąpisz zgodnie z instrukcją. Rozczyn na pizzę trzeba bardzo dobrze rozmieszać. W szklance (lub w misce) nie powinny pozostać żadne grudki z drożdży. Pamiętaj, aby zarówno te świeże, jak i suche dodawać do leniej wody, a nie do gorącej.
Przygotowanie i upieczenie ciasta powinno zająć do 50 min, ale do tego czasu należy doliczyć 60 min, w których czasie ciasto powinno wyrosnąć. Możesz nawet zostawić je na dłużej, jeżeli masz taką możliwość, wtedy ciasto na domową pizzę będzie jeszcze bardziej puszyste. W tym czasie możesz przygotować pozostałe składniki (np. domowy sos) na pizzę.
Najlepsze ciasto na pizzę to takie, które długo się wyrabia, ale jeśli przygotujesz niewłaściwy rozczyn, długie ugniatanie nie pomoże i ciasto nie będzie dobre. Pamiętaj o wskazówkach zawartych w tym przepisie, a później twoi goście będą cię pytać jak zrobić pizzę jak z pizzerii. Warto zachować ten przepis, bo jeszcze może ci się przydać.
Alergeny w idealnym cieście na pizzę
Lista alergenów dla idealnego ciasta na pizzę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
Wartości odżywcze idealnego ciasta na pizzę
Energia i białka
(135g)
Węglowodany
(135g)
Tłuszcze
(135g)
Witaminy
(135g)
Składniki mineralne
(135g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.