Herbata z rumem
- Herbata czarna napar bez cukru - świeżo parzona (200 ml)
- Rum - 1 kieliszek (50 ml)
- Sok z cytryny (10 ml)
- Miód - 1 płaska łyżeczka (10 g)
Przepis na herbatę z rumem krok po kroku
Do gorącej herbaty dodaj rum, składniki wymieszaj.
Szklankę z napojem przykryj talerzykiem na około 5 minut.
Po tym czasie do napoju dodaj sok z cytryny oraz miód.
Całość wymieszaj i podawaj na ciepło.
Więcej informacji na temat herbaty z rumem
Herbata z rumem to doskonała propozycja na napój rozgrzewający na zimę. Dobra herbata świetnie sprawdzi się jako dodatek do śniadania. Aby herbata była smaczna, warto dodać do niej odrobinę miodu. Herbatę możemy również zaproponować podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Dodatek rumu sprawia, że herbatę najlepiej podawać osobom pełnoletnim. Przepis na herbatę z rumem jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do jego wykonania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: herbata czarna, rum, sok z cytryny oraz miód. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić herbatę z rumem? Do gorącej herbaty dodaj rum, składniki wymieszaj. Szklankę z napojem przykryj talerzykiem na około 5 minut. Po tym czasie do napoju dodaj sok z cytryny oraz miód. Całość wymieszaj i podawaj na ciepło.
Miód jest produktem pochodzenia zwierzęcego, wytwarzają go bowiem pszczoły. Prawdziwy miód nie powinien zawierać dodatku cukru. Miód naturalnie ulega krystalizacji, tylko świeży miód ma płynną konsystencję. Miodu od setek lat używa się w celach leczniczych, ma on właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Niegdyś miodem smarowało się rany, co miało przyspieszać ich gojenie. Spożywanie miodu powoduje wzrost odporności. Dodaje się go do herbaty jako środek przeciwbólowy przy zapaleniu gardła. Herbata czarna jest produktem zawierającym substancje o działaniu pobudzającym. Teina zawarta w herbacie nie powinna być spożywana w dużych ilościach przez kobiety w ciąży i karmiące. Teina spożywana wieczorem może powodować problemy ze snem.
Podsumowując prosty przepis na herbatę z rumem sprawdzi się jako dodatek do śniadania i napój w ciągu dnia. Pyszna herbata rozgrzewająca zawiera teinę, dlatego nie pij jej późnym wieczorem. Herbata z rumem ma bardzo delikatny smak, jest szybka i łatwa do przygotowania. Ile rumu do herbaty? Najlepsza proporcja do przygotowania herbaty z rumem stanowi stosunek 4:1. Herbatę z rumem powinny spożywać osoby pełnoletnie.
Alergeny w herbacie z rumem
Lista alergenów dla herbaty z rumem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na herbatę z rumem
Wartości odżywcze herbaty z rumem
Herbata z rumem to doskonały pomysł na rozgrzewający napój. Z powodu dodatku alkoholu do napoju powinien być spożywany przez osoby pełnoletnie.
Energia i białka
(270g)
Węglowodany
(270g)
Tłuszcze
(270g)
Witaminy
(270g)
Składniki mineralne
(270g)
-
miód,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.