Herbata z rumem

Opublikowano: 15.05.2022 r., 17:29 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Herbata z rumem podana w szklankach stojących na drewnianej desce do krojenia.
Herbata z rumem
Herbata z rumem to doskonała propozycja na pyszny napój z dodatkiem alkoholu. Herbata jest bardzo rozgrzewająca, dlatego świetnie sprawdzi się w okresie zimowym. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
148 kcal
Kcal w porcji
270 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Herbata czarna napar bez cukru świeżo parzona (200 ml)
  • Rum 1 kieliszek (50 ml)
  • Sok z cytryny (10 ml)
  • Miód 1 płaska łyżeczka (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
szklanka

Przepis na herbatę z rumem krok po kroku

Do gorącej herbaty dodaj rum, składniki wymieszaj.

Szklankę z napojem przykryj talerzykiem na około 5 minut.

Po tym czasie do napoju dodaj sok z cytryny oraz miód.

Całość wymieszaj i podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na herbatę z rumem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat herbaty z rumem

Herbata z rumem to doskonała propozycja na napój rozgrzewający na zimę. Dobra herbata świetnie sprawdzi się jako dodatek do śniadania. Aby herbata była smaczna, warto dodać do niej odrobinę miodu. Herbatę możemy również zaproponować podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Dodatek rumu sprawia, że herbatę najlepiej podawać osobom pełnoletnim. Przepis na herbatę z rumem jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do jego wykonania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: herbata czarna, rum, sok z cytryny oraz miód. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić herbatę z rumem? Do gorącej herbaty dodaj rum, składniki wymieszaj. Szklankę z napojem przykryj talerzykiem na około 5 minut. Po tym czasie do napoju dodaj sok z cytryny oraz miód. Całość wymieszaj i podawaj na ciepło.

Miód jest produktem pochodzenia zwierzęcego, wytwarzają go bowiem pszczoły. Prawdziwy miód nie powinien zawierać dodatku cukru. Miód naturalnie ulega krystalizacji, tylko świeży miód ma płynną konsystencję. Miodu od setek lat używa się w celach leczniczych, ma on właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Niegdyś miodem smarowało się rany, co miało przyspieszać ich gojenie. Spożywanie miodu powoduje wzrost odporności. Dodaje się go do herbaty jako środek przeciwbólowy przy zapaleniu gardła. Herbata czarna jest produktem zawierającym substancje o działaniu pobudzającym. Teina zawarta w herbacie nie powinna być spożywana w dużych ilościach przez kobiety w ciąży i karmiące. Teina spożywana wieczorem może powodować problemy ze snem.

Podsumowując prosty przepis na herbatę z rumem sprawdzi się jako dodatek do śniadania i napój w ciągu dnia. Pyszna herbata rozgrzewająca zawiera teinę, dlatego nie pij jej późnym wieczorem. Herbata z rumem ma bardzo delikatny smak, jest szybka i łatwa do przygotowania. Ile rumu do herbaty? Najlepsza proporcja do przygotowania herbaty z rumem stanowi stosunek 4:1. Herbatę z rumem powinny spożywać osoby pełnoletnie.

Alergeny w herbacie z rumem

Lista alergenów dla herbaty z rumem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na herbatę z rumem

Wartości odżywcze herbaty z rumem

na 100g gotowej potrawy

Herbata z rumem to doskonały pomysł na rozgrzewający napój. Z powodu dodatku alkoholu do napoju powinien być spożywany przez osoby pełnoletnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kcal)
54.85
148.10
Białko (g)
0.02
0.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany (g)
3.31
8.93
Węglowodany przyswajalne (g)
3.29
8.88
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.02
0.05

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz (g)
0.01
0.02
Tłuszcze nasycone (g)
0.01
0.02
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.00
0.01
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
1.45
3.92
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.00
0.01
Ryboflawina (mg)
0.00
0.01
Niacyna (mg)
0.01
0.03
Foliany (µg (mcg))
0.81
2.20
Beta karoten (µg (mcg))
0.04
0.10

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód (mg)
1.85
5.00
Potas (mg)
6.11
16.50
Wapń (mg)
0.44
1.20
Fosfor (mg)
1.19
3.20
Magnez (mg)
0.30
0.80
Żelazo (mg)
0.03
0.07
Cynk (mg)
0.02
0.05
Miedź (mg)
0.01
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny herbaty z rumem 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania herbaty z rumem

Koszt składników
76.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbata czarna napar bez cukru
200 ml
świeżo parzona
0.70
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 200 ml
Rum
50 ml
1 kieliszek
60.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
4.29
Za 50 ml
Sok z cytryny
10 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Miód
10 g
1 płaska łyżeczka
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 10 g
Koszt składników
76.70