Grochówka na wędzonce
- Por (90 g)
- Marchewka (90 g)
- Seler korzeniowy (80 g)
- Pietruszka (80 g)
- Groch (nasiona) (300 g)
- Wędzone żeberka wieprzowe (600 g)
- Bulion drobiowy (2000 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
Przepis na grochówkę na wędzonce krok po kroku
Groch opłucz i zalej wodą. Odstaw na 3 godziny.
Por, pietruszkę, marchew i seler obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę.
W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej warzywa. Całość zalej bulionem i gotuj przez 20 minut.
Dodaj mięso i groch, gotuj przez kolejne 40 min.
Dopraw zupę solą, pieprzem i ostrą papryką.
-
Zupa grochowa
-
Zupa grochowa na żeberkach
-
Tradycyjna grochówka
-
Grochówka z grochu łuskanego
-
Zupa z grochu łuskanego
-
Grochówka z kociołka
-
Grochówka na żeberkach
-
Zupa grochowa z kiełbasą
-
Zasmażka do grochówki
-
Grochówka thermomix
-
Grochówka na boczku
-
Grochówka wege
-
Grochówka na kościach wędzonych
-
Grochówka wojskowa z kociołka
-
Grochówka
Więcej informacji na temat grochówki na wędzonce
Grochówka na wędzonce jest jednym z tych dań, które smakują po prostu fantastycznie, a przy okazji są bardzo zdrowe. Warto włączyć ją do swojego codziennego menu. To pyszna i bardzo pożywna zupa, której przygotowanie nie sprawi problemu nawet początkującemu kucharzowi. Ma wspaniały intensywny smak, który zostaje w pamięci na długo po jej zjedzeniu.
Przepis na grochówkę na wędzonce to idealna opcja dla wszystkich miłośników mięsnych dań. To właśnie ono jest, obok grochu, głównym produktem w tej potrawie. Zupa charakteryzuje się po prostu fantastycznym aromatem, a jest on zasługą wspaniałego bulionu, który przygotowuje się na wędzonce. Dodaje ona całości lekko dymnego aromatu, który wspaniale komponuje się z grochem, a jeszcze lepiej z tą ciężką, rozgrzewającą zupą. Choć można ją przygotować również bez dodatku wędzonki, to jednak to właśnie one sprawiają, że całość ma tak wyjątkowy smak, który zapada w pamięć.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić grochówkę na wędzonce, która będzie smaczna, prosta i po prostu doskonała, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Jego tajnym składnikiem jest boczek wędzony. To mięso o naprawdę wyjątkowym smaku, które sprawia, że każde danie jest po prostu wyśmienite. Odmieni nawet najnudniejszą potrawę. Sprawia, że poczciwy groch staje się częścią fantastycznego dania, obok którego ciężko jest przejść obojętnie. To doskonały pomysł na pyszne danie, które wspaniale sprawdzi się na obiad. Warzywa strączkowe, do których należy groch, nie goszczą w diecie zbyt często, powodem może być ich pracochłonna obróbka termiczna. Jednak warto poświęcić odrobinę czasu, by przygotować dania na ich bazie, gdyż są naprawdę cennymi składnikami diety. Ta zupa pozwala w naprawdę prosty sposób włączyć większą ilość grochu do diety. Ta zupa jest również dobra dla zdrowia, dzięki dużej ilości błonnika i roślinnego białka. W dodatku jest tak smaczna, że znika z talerzy w ekspresowym tempie. Jest niezwykle gęsta, jednak można ją podawać również z ziemniakami, które sprawiają, że jest nieco bardziej sycąca.
Alergeny w grochówce na wędzonce
Lista alergenów dla grochówki na wędzonce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
- Bulion drobiowy
Wartości odżywcze grochówki na wędzonce
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo błonnika i białka.
Energia i białka
(545g)
Węglowodany
(545g)
Tłuszcze
(545g)
Witaminy
(545g)
Składniki mineralne
(545g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.